Les Echos: Η Ελλάδα μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε έναν απέραντο λάκκο προσφύγων

Yorgos Karahalis/AP/SIPA

«Η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ευρώπη, που βρίσκεται στο έλεος του μονομερούς κλεισίματος των συνόρων. Η Αθήνα πολέμησε για να αποφύγει την απομόνωση», σημειώνει η Les Echos.
Σε άρθρο της με τίτλο «Μετανάστες: Δεκαπέντε μέρες για να σωθεί η Ελλάδα από το χάος», η εφημερίδα περιγράφει με τους πιο δραματικούς τόνους τα όσα θα μπορούσαν να συμβούν στη περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα. Ξεκινώντας την περιγραφή των όσων συνέβησαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η Les Echos τονίζει την αντίφαση μεταξύ της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τα κράτη-μέλη με τα όσα στη συνέχεια ακολούθησαν.

«Η μάχη στο έδαφος έχει χαθεί» σημειώνει η εφημερίδα και εξηγεί: «Η απόφαση της Αυστρίας να φιλτράρει, την Παρασκευή, τον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στην χώρα σήμανε το τέλος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Πέμπτη βράδυ, η Σλοβενία και η Βουλγαρία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μιμηθούν τους αυστριακούς γείτονές τους. Το χάσμα ανάμεσα στις καλές προθέσεις στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πραγματικότητας, στην πράξη, είναι εντυπωσιακή. Ενώ ο Jean-Claude Juncker εξέφραζε την ικανοποίησή του ότι οι ο28 «επιβεβαίωσαν ομόφωνα την πρόθεσή τους να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω μίας διαδικασίας μετεγκατάστασης», οι πρωθυπουργοί των των χωρών της Ομάδας Βίσεγκραντ - Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία- την αψήφησαν ανοιχτά μποϊκοτάροντας την κατανομή των προσφύγων που είχαν αποδεχθεί ήδη από το φθινόπωρο».
«Με το μονομερές κλείσιμο των συνόρων οι χώρες της ΕΕ επιδεινώνουν αντί να λύνουν τα προβλήματα. Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση αν οι μετανάστες μπλοκαριστούν στο δρόμο προς την ΠΓΔΜ (όπου ήδη συμβαίνει με τους Αφγανούς)» γράφει η εφημερίδα που αναφέρεται στην δήλωση ενός Ευρωπαίου διπλωμάτη ο οποίος τόνισε ότι η «Η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί (σ.σ. σε μια τέτοια περίπτωση) σε έναν απέραντο λάκκο προσφύγω».
«Όλες οι ελπίδες των Ευρωπαίων επικεντρώνονται τώρα στην Τουρκία» σημειώνει η εφημερίδα σημειώνοντας όμως ότι τίποτα δεν δείχνει ότι η Άγκυρα θα παίξει σωστά το παιχνίδι καθώς δεν έχει συμφέρον από το να φιλοξενήσει όλους τους Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της. Επιπλέον, η L es Echos εξηγεί ότι η η ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στο συριακό πρόβλημα, θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της χώρας το επόμενο διάστημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!