Τι σχεδιάζει ο Ερντογάν: Ζήτησε αιφνιδιαστικά εκσκαφές για αγνοούμενους

Φωτογραφία από το αρχείο της Κυπριακής Δημοκρατίας                                                                           Φωτογραφία από το αρχείο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Αιφνιδιαστικά η Τουρκία υπέβαλε αίτημα για πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες στις ελεύθερες περιοχές προκειμένου να διεξαχθούν έρευνες για εντοπισμό Τουρκοκύπριων αγνοουμένων.
Το γεγονός αυτό αποκάλυψε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία ενήργησε ωσάν να μην έχει καμία ευθύνη, να μην διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο και να μην ασκεί έλεγχο στο κατεχόμενο τμήμα

Μιλώντας στην κηδεία αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής, του οποίου η ταυτότητα έχει εξακριβωθεί με εξέταση γενετικού υλικού, ο κ. Φωτίου είπε ότι η Τουρκία διαβίβασε γραπτό αίτημα προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητώντας της να υποβάλει σχετικό αίτημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Και αυτό, πρόσθεσε, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει προκύψει τέτοιο θέμα, ούτε και οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με Τουρκοκύπριους αγνοούμενους που έχουν ταφεί σε στρατιωτικές ζώνες στις ελεύθερες περιοχές.
Αντίθετα, είπε, αναφορές για Ελληνοκύπριους αγνοούμενους που πιθανότατα έχουν ταφεί σε σημεία εντός των στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες σε σωρεία διεθνών εγγράφων.
Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι πέραν της υποχρέωσης για άνοιγμα στρατιωτικών ζωνών στις κατεχόμενες περιοχές, η Τουρκία οφείλει να επιτρέψει πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού και να υποδείξει τους χώρους που έχουν ταφεί τα σώματα στρατιωτών και πολιτών που περισυνελέγησαν από τα πεδία των μαχών το 1974.
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου  Λευκωσία, Cyprus ,http://mignatiou.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!