“Φορτώνουν” με πρόσφυγες το Καστελόριζο οι Τούρκοι: Τι επιδιώκουν, τι ζητάνε από ΝΑΤΟ;


Turkish frigate TCG Turgutreis (R), during a NATO naval drill. EPA/ROBERT GHEMENTTurkish frigate TCG Turgutreis (R), during a NATO naval drill. EPA/ROBERT GHEMENT

Του Ιωάννη Θεοδωράτου
Στο Καστελόριζο έφθασαν το τελευταίο τριήμερο (16-18/02) τουλάχιστον 600 πρόσφυγες και μετανάστες όπως αναφέρουν τοπικές και άλλες πηγές, αποδεικνύοντας την επιχειρησιακή στρατηγική της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί αυτοβούλως τις ροές ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τις ένοπλες δυνάμεις.

Το ΓΕΕΘΑ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται τέτοια αύξηση στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, γεγονός που εντάσσει το σύμπλεγμα νήσων και νησίδων στο επίκεντρο του προβλήματος.
Φαίνεται πως η Άγκυρα κλιμακώνει την πίεση κατά της χώρας μας, καθώς έχει βρει πρόσφορο έδαφος μετά δε και από την νατοϊκή εμπλοκή, δημιουργώντας τεχνητή αύξηση της ροής σε μια σειρά προεπιλεγμένων σημείων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συμμαχική ναυτική δύναμη παραμένει αδρανής στο κέντρο του Αιγαίου, καθώς δεν έχει συνεδριάσει η στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, από την οποία θα δοθεί η εντολή για ενέργειες, καθώς – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – η Τουρκία έχει εγείρει σειρά ζητημάτων, επιχειρώντας την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο σε όλα τα επίπεδα.
Σε επίπεδο καθορισμού π.χ. των κανόνων εμπλοκής η τουρκική στάση δείχνει ότι δεν συμμερίζεται την ελληνική βεβαιότητα όπως αυτή εκφράζεται μέσω του αρμοδίου υπουργού Εθνικής Άμυνας, ότι έχουν συμφωνηθεί εξ αρχής και προσδιοριστεί οι τομείς δράσης της συμμαχικής δύναμης.
Αντιθέτως προβάλλονται τα γνωστά αναθεωρητικά επιχειρήματα δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες της τουρκικής Διοίκησης Ασφάλειας Ακτών (εναέρια, πλωτά μέσα, ανθρώπινο δυναμικό, συστήματα υποστήριξης), μέσω της οποίας ζητείται επιμόνως η ανάθεση καθηκόντων έρευνας και διάσωσης σε βάρος των ελληνικών ορίων.
Ωστόσο, η επιλογή του Καστελορίζου και ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών, αποκαλύπτει πως ΔΕΝ είναι σχέδιο των δουλεμπόρων, καθώς η περιοχή μπορεί να αστυνομευθεί πολύ πιο εύκολα.
Αντιθέτως προδιαγράφει την τουρκική τακτική εμπλοκής και διασύνδεσης του νησιωτικού συμπλέγματος στον ευρύτερο αναθεωρητικό σχεδιασμό της Άγκυρας, η οποία αναμένεται ότι μέσω του ΝΑΤΟ θα προωθήσει τις θέσεις της.
Η δυσμενής τροπή που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις στην βόρειο Συρία προς όφελος των Κούρδων (PYD/YPG) έχει προκαλέσει «στρατηγικό εκνευρισμό» στο παραϊσλαμιστικό νέο-οθωμανικό δίδυμο των Ερντογάν-Νταβούτογλου, οι οποίοι ζητούν ανταλλάγματα από την Δύση.
Η συνεχής άρνηση εκ μέρους των ΗΠΑ να εγκρίνουν την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην βόρειο Συρία, οδηγεί την ηγεσία της γείτονος στην έγερση απαιτήσεων και την ικανοποίησή τους σε άλλα γεωγραφικά πεδία.
Κι επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι η Γερμανία επιδιώκει σύντομα την τακτοποίηση εκ μέρους της Τουρκίας της υπόσχεσης ανάσχεσης των ροών – και ο χρόνος την πιέζει – το Βερολίνο ακούει με «συμπάθεια» τις αναθεωρητικές σκέψεις της Άγκυρας.
Το ζητούμενο είναι εάν η Αθήνα έχει αντιληφθεί ότι οδηγείται από τα γεγονότα και τις μεθοδευμένες εξελίξεις να επιλέξει μεταξύ ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας…
www.defence-point.gr,http://mignatiou.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!