Απογοήτευση στις Βρυξέλλες για τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό -Νέα Σύνοδος με Νταβούτογλου αρχές Μαρτίου


Απογοήτευση στις Βρυξέλλες για τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό -Νέα Σύνοδος με Νταβούτογλου αρχές Μαρτίου
Θετικό ήταν το κλίμα για την Ελλάδα κατά τη σημερινή συζήτηση για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι 28 αναγνώρισαν τη γενικότερη πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και ειδικότερα στην κατασκευή και τη λειτουργία των hotspots.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξε προβληματισμός για τη στάση της Τουρκίας αφενός ως προς την υλοποίηση της δέσμευσής της για μείωση των ροών και αφετέρου ως προς τη μη πρόθυμη συνεργασία της στην υλοποίηση της συμφωνίας για το έργο επιτήρησης του ΝΑΤΟ.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως η Γερμανία άσκησε πίεση στις χώρες του Βίσεγκραντ για τις γενικότερες επιλογές τους και την πολιτική που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.
Τέλος, οι τρεις βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας, όπως τις έθεσε η ελληνική πλευρά αφορούν τη λειτουργία του σχήματος μετεγκατάστασης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία και να αποδώσει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη μείωση των ροών.
Νέα έκτακτη συνάντηση με του Τούρκους
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μια έκτακτη συνάντηση με ηγέτες της Τουρκίας για την προσφυγική κρίση στις αρχές Μαρτίου, είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Αξιωματούχος της ΕΕ είπε πως, προς το παρόν, η συνάντηση έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένονταν στις Βρυξέλλες χθες αλλά ακύρωσε το ταξίδι του λόγω της βομβιστικής ενέργειας στην Άγκυρα την Τετάρτη, που κόστισε τη ζωή σε 28 άτομα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από το τέλος της πρώτης μέρας της Συνόδου, οι εργασίες της οποίας λήγουν σήμερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας.
«Η σημαντικότερη ανακοίνωση για μένα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε μόνο επιβεβαιώσει το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, αλλά έχουμε πει ότι είναι και η προτεραιότητά μας», είπε, σχετικά με τη συμφωνία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την μάχη ενάντια της παράνομης μετανάστευσης.
Η Μέρκελ τόνισε πως και η Αυστρία υποστήριξε το σχέδιο, παρά την μονομερή απόφασή της ως χώρα να θέσει ένα ανώτατο όριο ανά ημέρα στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέψει να εισέλθουν στο έδαφός της.
«Στην Ευρώπη είμαστε πάντα εταίροι», είπε η καγκελάριος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!