Δραματική εξέλιξη: ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Αυστρία, Σερβία, Κροατία κλείνουν τα σύνορα


Δραματική εξέλιξη: ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Αυστρία, Σερβία, Κροατία κλείνουν τα σύνορα
Οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα η σλοβενική αστυνομία.
Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι "υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν", ανέφερε η αστυνομία σε σημερινή δήλωσή της.

Η Κομισιόν ετοιμάζει έκτακτο σχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα
«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».
Αυτό σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό. Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων.
Επιπροσθέτως, χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Φάιμαν: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας στέλνει όλους τους πρόσφυγες
Στη διαβεβαίωση που είχε δώσει πρόσφατα στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα όταν τίθεται θέμα να εμποδιστεί μία πολιτική της λιτότητας, αλλά και στην αντίθεσή του να στέλνονται όλοι οι πρόσφυγες στην Αυστρία, αναφέρεται ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ".
Στη διάρκεια θερμής συνομιλίας τους στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα όταν τίθεται θέμα αποφυγής μίας πολιτικής λιτότητας που καταστρέφει την Ελλάδα, όπως όμως επίσης του είχε πει, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Ευρωπαική Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαύονται ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία, σημειώνει ο καγκελάριος.
Σε σχέση με τις αντιδράσεις που υπάρχουν από την Αθήνα απέναντι στη στάση της Βιέννης, ο καγκελάριος παρατηρεί πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητά από την Αυστρία να δεχθεί 200.000 ανθρώπους τη στιγμή που η Ελλάδα την περασμένη χρονιά δέχθηκε 11.000 αιτούντες άσυλο και η Αυστρία 90.000.
Κατά την άποψή του, στα Hotspots δεν αρκεί να λαμβάνονται αποτυπώματα από τους πρόσφυγες και κατόπιν αυτοί να μεταφέρονται από τα νησιά στη στεριά από όπου συνεχίζουν το ταξίδι για την Αυστρία, καθώς, όπως σημειώνει, τα Hotspots δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως πρακτορεία ταξιδίων, αλλά από αυτά θα πρέπει οι πρόσφυγες είτε να στέλνονται πίσω στην πατρίδα τους είτε να κατανέμονται στην Ευρώπη. 
Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, στην Αυστρία ασκείται έντονη κριτική από την Ελλάδα και τη Γερμανία, επειδή θα τους ήταν πιο άνετο εάν αναλάμβανε όλους τους πρόσφυγες η Αυστρία, η οποία, όπως παρατηρεί, έχει στο πλευρό της μια σαφή πλειονότητα των χωρών-μελών της ΕΕ όταν η Βιέννη αναφέρει πως, λόγω έλλειψης μίας λύσης από την ΕΕ, πρέπει να αναλάβει δράση η ίδια. Όπως συμπληρώνει ο Βέρνερ Φάιμαν, από την άλλη πλευρά, όταν η Αυστρία λέει πως υποστηρίζει την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, χάνει τους εταίρους της, κάτι που, για παράδειγμα, συμβαίνει με τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες στο μεν πρώτο ζήτημα είναι υπέρ της Αυστρίας, στο δεύτερο όμως, είναι εναντίον της.
Ο καγκελάριος διευκρινίζει για μία ακόμη φορά πως η χώρα του πρέπει να αναλάβει η ίδια δράση επειδή η ευρωπαική λύση, την οποία ο ίδιος πάντα προτιμούσε, δεν έρχεται έγκαιρα και η Αυστρία είναι στη Διαδρομή των Βαλκανίων η πρώτη χώρα όπου οι πρόσφυγες όχι μόνον διέρχονται αλλά θέλουν και να παραμείνουν. Προσθέτει δε, πως επιπλέον έχει αλλάξει τη στάση της η Γερμανία όπου την περασμένη χρονιά οι άνθρωποι βρίσκονταν στους σταθμούς με πανώ καλωσορίσματος, όμως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πλέον, όμως η Αυστρία δεν μπορεί τώρα να αναλάβει το δικαίωμα στο άσυλο για ολόκληρη την ΕΕ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!