Διαστημικός βράχος εξερράγη πάνω από τον Ατλαντικό!


Διαστημικός βράχος εξερράγη πάνω από τον Ατλαντικό!

Ένα διαστημικό αντικείμενο, πιθανότατα ένας μικρός αστεροειδής, εξερράγη πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό στα ανοιχτά της Βραζιλίας στις 6 Φεβρουαρίου, αλλά το συμβάν έγινε μόλις τώρα γνωστό.
Η έκρηξη που έγινε στην ατμόσφαιρα, διαλύοντας τον βράχο, προτού αυτός φθάσει στη Γη, ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί μετά από εκείνη που είχε συμβεί πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013.

Εκτιμάται ότι η νέα έκρηξη απελευθέρωσε ενέργεια περίπου 13.000 τόνων ΤΝΤ, δηλαδή όσο η ατομική βόμβα της Χιροσίμα το 1945, αλλά ήταν 40 φορές μικρότερη έναντι των 500.000 τόνων ΤΝΤ στο Τσελιάμπινσκ, σύμφωνα με το BBC. Η έκρηξη συνέβη σε ύψος περίπου 30 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού και σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από τις βραζιλιανικές ακτές και μάλλον πέρασε απαρατήρητη από τους ανθρώπους, με εξαίρεση τη NASA που κατέγραψε το συμβάν και πιθανότατα κάποιους στρατιωτικούς δορυφόρους.
Περίπου 30 μικροί αστεροειδείς διαμέτρου ενός έως 20 μέτρων καίγονται στη γήινη ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, οι περισσότεροι πάνω από θάλασσες. Ο αστεροειδής του Ατλαντικού ίσως είχε διάμετρο πέντε έως επτά μέτρων.
Ένας άλλος πολύ μεγαλύτερος αστεροειδής, που έχει ήδη εντοπισθεί από τη NASA, o 2013 TX68, μεγέθους φάλαινας, αναμένεται να περάσει σχετικά κοντά από τη Γη στις 5 Μαρτίου. Αν εισερχόταν στην ατμόσφαιρα της Γης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα προκαλούσε έκρηξη διπλάσια του Τσελιάμπινσκ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!