Λύση ή άτακτη φυγή


Λύση ή άτακτη φυγή
Από τη Νίκη Ζορμπά  
Όσο το κουαρτέτο βγάζει "λαγούς" από το καπέλο επιστρέφοντας ως "απαράδεκτα" τα κυβερνητικά πλάνα τόσο στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου, δυναμώνουν οι ψίθυροι που λένε : Εκλογές.
Στην Κυβέρνηση δεν προλαβαίνουν να μαζεύουν "κίτρινες" κάρτες. Κατρούγκαλος, Τσακαλώτος και Σταθάκης βρέθηκαν στην "πρέσα" των εκπροσώπων των Θεσμών, οι οποίοι εμφανίστηκαν με διαθέσεις άγριες και θα επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα με ακόμη αγριότερες. Αυτές είναι οι κυβερνητικές εκτιμήσεις.

Παρότι τα κυβερνητικά στελέχη πέριξ της διαπραγμάτευσης και οι επιτελείς του Μαξίμου παίρνουν "όρκο" ότι το κλίμα στη διαπραγμάτευση δεν ήταν καθόλου κακό, δεν εξέφρασαν καμία αντίδραση και τίποτα δεν απέρριψαν απλώς ζητούσαν διευκρινίσεις επί διευκρίνισεων για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, παραλλήλως συνομολογούν ότι αναμένεται η μάχη για τη διατήρηση των "κόκκινων" γραμμών της κυβέρνησης θα είναι και άγρια και προφανώς άνιση. ( Τούτο τουλάχιστον το έχουν εμπεδώσει μετά την περσινή κολασμένη επτάμηνη διαπραγμάτευση που οδήγησε στη συνθηκολόγηση με την υπογραφή τρίτου μνημονίου).
"Πάγο" από Μέρκελ
Ο Αλέξης Τσίπρας αγωνιά, καταρχήν για τις προθέσεις τους. Θέλουν ή δε θέλουν οι Θεσμοί  να ολοκληρωθεί εγκαίρως και επιτυχώς η α’ αξιολόγηση; Μήπως οδηγείται το πολιτικό σκηνικό στις μέρες του ’14 όπου όσα "παραχωρούσε" ο Αντώνης Σαμαράς τόσα περισσότερα του ζητούσαν;  Κι αν πράγματι θέλουν, μπορούν να συμφωνήσουν Ε.Ε και ΔΝΤ στις απαιτήσεις τους; Όλα τούτα έθεσε στην Άνγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός, λαμβάνοντας την πιθανότατα ήσσονος πολιτικής σημασίας απάντηση: Βεβαίως και πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα. Αλλά για τις λεπτομέρειες, παρακαλώ απευθυνθείτε στο κουαρτέτο. Ή κάπως έτσι.
Καθόλου ανακουφιστική εξέλιξη για τους ενοίκους της Ηρώδου Αττικού που είδαν πλέον με έκπληξη και αμηχανία σύσσωμες τις παραγωγικές τάξεις να διαδηλώνουν εναντίον του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση και που κατά την ίδια, είναι απείρως πιο "μαλακό" από τις παρεμβάσεις που ζητεί το ΔΝΤ: ήτοι μείωση συντάξεων.
Εάν δεν δέχονται το δικό μας που δεν προβλέπει μείωση συντάξεων , πως θα δεχτούν χειρότερες παρεμβάσεις, διερωτώνται στις κατ ιδίαν συνομιλίες τους, στις οποίες άλλωστε παραδέχονται ότι το στεντόρειο όχι που εκφωνούν εδώ και μήνες σε νέα περικοπή συντάξεων και περιφέρουν ως κόκκινη γραμμή στον δημόσιο διάλογο από την προεκλογική ήδη περίοδο, μοιραία θα μπει στην "μπουγάδα".
Κι έπειτα ήρθαν και τα άλλα μαντάτα της κομισιόν, για τα νέα μέτρα. Και πακέτο το φορολογικό, το οποίο δεν ήταν προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση, έλεγε ο πρωθυπουργός μα αίφνης μπήκε στην ατζέντα από την ελληνική πλευρά για να "μη ματώσουν οι ίδιες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες σε δύο δόσεις. Να πιούμε το πικρό ποτήρι μονορούφι", ως υποστηρίζει κυβερνητικός αξιωματούχος που βρίσκεται εγγύτατα στο οικονομικό επιτελείο και παρακολουθεί την πορεία των επαφών υπουργών- κουαρτέτου σε … πραγματικό χρόνο.
Ηρωική έξοδος ή άτακτη συνθηκολόγηση
Το παζλ για το Μαξίμου είναι πλέον σύνθετο. Και τα κομμάτια για να μπουν στη θέση τους πολλά και δυσεύρετα.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρώτη επιλογή του κυβερνητικού επιτελείου είναι να κλείσει την αξιολόγηση ακόμη και εάν χρειαστούν οδυνηροί συμβιβασμοί. Υπό τον όρο όμως να είναι πολιτικά βιώσιμοι. Όπερ σημαίνει πως εάν τις επόμενες εβδομάδες διαπιστωθεί ότι το κουαρτέτο απαιτεί μεν παρεμβάσεις – που διαιωνίζουν τη λιτότητα- αλλά κριθούν "ανεκτές" από την ηγεσία του Μαξίμου, τότε ο πρωθυπουργός θα τα "δώσει" όλα για να επιτευχθεί η ομαλή ολοκλήρωσή της. Το βλέμμα τότε θα στραφεί στο εσωτερικό και οι "μαλάξεις" στους βουλευτές του θα εντατικοποιηθούν δια της μεθόδου "μαστίγιο-καρότο": Πότε με επικλήσεις στην υπευθυνότητά τους και πότε με την υπενθύμιση ότι εξελέγησαν με λίστα, άρα είναι διορισμένοι, άρα ή θα ακολουθήσουν τις κυβερνητικές επιταγές ή θα αποχωρήσουν ησύχως, δίνοντας την έδρα τους στον επόμενο ( και περισσότερο …συνεργάσιμο επιλαχόντα βουλευτή).
Εάν όμως η κυβέρνηση βρεθεί αντιμέτωπη με απαιτήσεις που κρίνει ότι θα την εξοντώσουν "πολιτικά", τότε θα αναζητηθεί τρόπος για "ηρωική έξοδο" με ανοιχτή την αξιολόγηση και παράδοση της "καυτής" πατάτας σε κυβέρνηση Ν.Δ.
Και το σενάριο τούτο όμως είναι ανολοκλήρωτο προς ώρας και χρειάζεται "μερεμέτια": Διότι στην περίπτωση που αποφασίσουν να "αποδράσουν" ( κατά την ορολογία της Ν.Δ), τότε θα χρειαστούν ένα προεκλογικό αφήγημα και διακύβευμα, το οποίο δεν φαίνεται εύκολα δομήσιμο. Θα ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει ή για να μην εφαρμόσει τα μέτρα που δεν υπέγραψε; Ή  μήπως θα επιστρέψει στις "αντιμνημονιακές" δόξες της, ζητώντας ψήφο για έξοδο από την ευρωζώνη διαγράφοντας πλέον νέα αντιευρωπαική τροχιά; Αμφότερα, οι παροικούντες τω Μαξίμου τα απορρίπτουν ως "ακροβασίες εν κενώ".
Όπως απορρίπτουν όμως και τις εισηγήσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος. Οι "σκληροί" του Μαξίμου εκτιμούν πως εάν ο πρωθυπουργός επιδιώξει την εν κινήσει αλλαγή της κυβερνητικής σύνθεσης, κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Μπροστά στο διαφαινόμενο πλήρες αδιέξοδο, εξετάζεται και το πυροτέχνημα του "ανασχηματισμού". Η (εκούσια) αποχώρηση Τσακαλώτου και η "ακούσια" του Γιώργου Κατρούγκαλου, ίσως βοηθήσει , συλλογίζονται τινές, να "μηδενιστεί" το κοντέρ και να κερδίσει η κυβέρνηση νέο πολιτικό χρόνο.
Για την ώρα, τα σενάρια όλα είναι ανοιχτά και το πόκερ που στήνεται μπροστά, θα θυμίσει εντόνως σκηνές από τις "μαύρες" μέρες του ’15. Στο Μαξίμου πάντως εύχονται, να μη θυμίσουν, επιστροφή στα Χριστούγεννα του ’14.
Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί,http://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»