Νέα τουρκική πρόκληση - Βγάζει το Τσεσμέ στο Αιγαίο να ψάξει για πετρέλαιο

Νέα τουρκική πρόκληση - Βγάζει το Τσεσμέ στο Αιγαίο να ψάξει για πετρέλαιο
Tο Ωκεανογραφικό "TCG CESME" ετοιμάζεται να βγάλει εκ νέου η Άγκυρα στο Αιγαίο, λίγες ώρες μετά την αμφισβήτηση της ελληνικής επιχειρησιακής αρμοδιότητας για έρευνες στον χώρο της Κινάρου όπου συνετρίβη το ελικόπτερο του ΠΝ με νεκρούς τρεις χειριστές.


Με την NAVTEX 119/16 η Τουρκία ανακοίνωσε χθες το απόγευμα, μετά τη συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό, "επιστημονικές έρευνες" στο Αιγαίο, σε περιοχές που βρίσκονται στην καρδιά του Αρχιπελάγους.
Σύμφωνα και με ρεπορτάζ της Καθημερινής, πράγματι, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX, με την οποία δρομολογεί τη δέσμευση περιοχών στα διεθνή ύδατα του Κεντρικού Αιγαίου μεταξύ 16ης και 28ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Εύβοια τη Σκύρο και τα Ψαρά για έρευνες υδρογονανθράκων.
Αναλυτικότερα, η περιοχή την οποία αξιώνει να δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες εκτείνεται μεταξύ της Πάτμου, της Κινάρου, της Δονούσας και της Ικαρίας.
Όπως δημοσιεύει άλλωστε το Μεσογειακό Κέντρο Στρατηγικής Ανάλυσης και Πληροφοριών, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Ευάγγελο Συρίγο, που ασχολείται με το διεθνές δίκαιο και την εξωτερική πολιτική, με κύρια αντικείμενα το δίκαιο της Θάλασσας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια και τις μειονότητες, η Τουρκία μπορεί να πραγματοποιήσει μέσω των πανεπιστημίων έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου για θέματα οικοσυστήματος και βιοποικιλότητας.
Η έρευνα μπορεί να περιορισθεί είτε μόνο σε ύδατα (π.χ. ποιότητα υδάτων, περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις κ.λπ.) (1η περίπτωση), είτε να επεκταθεί και σε θέματα που σχετίζονται με το  βυθό των διεθνών υδάτων (υφαλοκρηπίδα) (2η περίπτωση).
Στην 1η περίπτωση θεωρητικώς δεν χρειάζεται άδεια από την Ελληνική πλευρά. Αυτό ισχύει για όσο καιρό δεν έχουμε κηρύξει Α.Ο.Ζ. Στην πράξη, όμως, και προς αποφυγή διενέξεων τα κράτη που προτίθενται να προβούν σε ενέργειες στα υποκείμενα ύδατα, ζητούν σχετική άδεια. Αυτό γίνεται διότι είναι τέτοια η φύση των ερευνών που είναι εξαιρετικά δύσκολο για το παράκτιο κράτος να γνωρίζει εάν το διενεργόν την έρευνα σκάφος θα περιορισθεί σε δραστηριότητες επί των υπερκείμενων υδάτων ή θα προχωρήσει σε έρευνες επί της υφαλοκρηπίδας.
Υπενθυμίζουμε ότι η Άγκυρα αμφισβήτησε την επιχείρηση έρευνας-διάσωσης που διεξήγαγαν ελληνικά πλωτά και ιπτάμενα μέσα του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας, υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου Augusta Bell που κατέπεσε κοντά στη νήσο Κίναρος τα ξημερώματα της 11-02-2016. Η νήσος Κίναρος περιλαμβάνεται  στον πίνακα των 152 νησιών του Αιγαίου που αμφισβητούνται από την Τουρκία.
Το "TCG CESME" πραγματοποίησε τελευταία φορά έρευνες στο Αιγαίο στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, συνοδευόμενο μάλιστα από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.                                          http://www.usay.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!