Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν στη Χουριέτ: Ο φράχτης στη Θράκη θα γκρεμιστεί


Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν στη Χουριέτ: Ο φράχτης στη Θράκη θα γκρεμιστεί
Από τη Δυτική Θράκη οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Αϊχάν Καραγιουσούφ εκφράζουν αισιοδοξία πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα λύσει τα μειονοτικά προβλήματα, ενώ εξέφρασαν τη δέσμευσή τους πως θα γκρεμιστεί το «τείχος της ντροπής» στα σύνορα της Ελλάδα στη Θράκη που αυτή τη στιγμή υπάρχουν για να αποτρέπουν την είσοδο μεταναστών στο ελληνικό έδαφος.
Μιλώντας στην τουρκική Χουριέτ και οι δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναφέρουν πως τρέφουν «μεγάλη ελπίδα» για τον Αλέξη Τσίπρα και τις πολιτικές που θα ακολουθήσει στα θέματα των μειονοτήτων. Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, από την Ξάνθη, λέει στην εφημερίδα: «Ο Τσίπρας γνωρίζει καλά τα προβλήματά μας. Μας έχει πει ότι οι διακρίσεις εις βάρος των Τούρκων πρέπει να σταματήσουν. Επίσης έστειλε μήνυμα λέγοντας πως θα κατεδαφίσει το τείχος του αίσχους που έχει μήκος 12,5 χιλιόμετρα».

Από την μεριά του ο Αϊχάν Καραγιουσούφ επισήμανε: «Τόσο η πλειοψηφία, όσο και η μειοψηφία στην Ελλάδα θα πρέπει να λάβουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και να επικεντρωθούν στο να επιστρέψει η χώρα σε παραγωγική διαδικασία». Η εφημερίδα υποσημειώνει πως ο Καραγιουσούφ είναι ο μόνος Τούρκος στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αϊχάν Καραγιουσούφ 
Η λέξη «Τούρκος»
Ακολούθως η εφημερίδα αναφέρει πως οι Τούρκοι στην Ελλάδα διαμαρτύρονται ότι οι ελληνικές αρχές θέλουν να πατάξουν τη λέξη «Τούρκος». Καίτοι υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η οποία αποφάνθηκε πως η «Τουρκική Ένωση» στην Ξάνθη πρέπει να πάρει αδειοδότηση, οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να αρνούνται την επιβάλουν την απόφαση.
Ο Καραγιουσούφ λέει επ' αυτού: «Έχω εμπλακεί στα πολιτικά πράγματα της Αριστεράς τα τελευταία 22 χρόνια και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιταχθεί στις πρακτικές αντι-μειονότητας στην Ελλάδα». Σημείωσε, δε, πως ο Τσίπρας έχει τονίσει επανειλημμένα πως οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ πρέπει να υλοποιηθούν από τις ελληνικές αρχές.

Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Ένα επιπρόσθετο αίτημα της τουρκικής μειονότητας, όπως αναφέρει ο Καραγιουσούφ, είναι να εκλέγονται οι μουφτήδες από τους ίδιους τους μουσουλμάνους και όχι να διορίζονται από την Αθήνα, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Παράλληλα, σημείωσε πως η τουρκική νεολαία στην Ελλάδα θα πρέπει να ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία, ενώ το πρόβλημα με την Κύπρο πρέπει να λυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου.
Στο μεταξύ, ο Ζεϊμπέκ τονίζει πως χρειάζονται σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα που επιδεινώθηκε λόγω της κρίσης. «Η Ελλάδα χρειάζεται την Τουρκία», είπε και υπενθύμισε πως είχε παρουσιάσει πρόσφατα στην ελληνική βουλή μια πρόταση που να επιτρέπει στους Τούρκους τουρίστες να λαμβάνουν μια βίζα 72 ωρών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!