Στα του οίκου τους περιορίζονται οι ΗΠΑ: Το μέτωπο Ρωσίας-Τουρκίας στη Συρία


US President Barack Obama.  EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON


Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ
WWW.PHILENEWS.COM
Ο κίνδυνος πολέμου με τη Ρωσία στη Συρία έχει γίνει πραγματικός. Η Τουρκία, βομβαρδίζοντας τους Κούρδους στη Συρία, έχει ανοίξει ακόμη ένα μέτωπο στην κόντρα που διατηρεί με τη Ρωσία.
Οι δύο χώρες ανταλλάσσουν καθημερινά φραστικά πυρά, την ίδια ώρα που οι σχέσεις τους έχουν φτάσει στο ναδίρ, μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροπλάνου, το περασμένο φθινόπωρο, από τουρκικά πυρά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτή την κρίση κρατούν πολύ διακριτική στάση, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αδιάφορη.

Από την αρχή που ξέσπασε ο συριακός εμφύλιος και έκανε την εμφάνισή του το Ισλαμικό Κράτος, η Ουάσιγκτον έδειξε πως δεν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που έκανε στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα στο Ιράκ ή στη Λιβύη. Έτσι, έστειλε μεν στρατιωτικούς συμβούλους και παραχώρησε εξοπλισμό και πολεμικά αεροσκάφη, αλλά ώς εκεί. Απέρριψε από την πρώτη στιγμή το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στη Συρία και σε κάθε ευκαιρία δείχνει πως δεν θέλει μεγαλύτερη εμπλοκή, τουλάχιστον σε στρατιωτικό επίπεδο.
Πάντως σε πολιτικό πρωτοστάτησε, για να μπουν σε μια τροχιά οι ειρηνευτικές συνομιλίες, που θα οδηγήσουν -υποτίθεται- τη Συρία σε μια μεταβατική, πιο ειρηνική περίοδο. Κατά τα άλλα όμως οι ΗΠΑ δεν παίζουν δυναμικό ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ακόμη και τώρα, που μια χώρα παραδοσιακά σύμμαχός τους και μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, κρατούν χαμηλούς τόνους συστήνοντας σε όλους αυτοσυγκράτηση.
Από την αρχή της προεδρίας του, ο Μπαράκ Ομπάμα έδειξε ότι θα ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική από τον προκάτοχό του. Σε έναν πολυπολικό κόσμο, οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διάθεση να παίζουν τον ρόλο του παγκόσμιου αστυνομικού, που επεμβαίνει για να επιβάλει την τάξη. Με πιο ρεαλ-πολιτίκ διάθεση, η Ουάσιγκτον προστατεύει πάνω από όλα τα συμφέροντά της, χωρίς να επιδιώκει να επιβάλει στους υπόλοιπους τις αξίες της. Η πρωτοκαθεδρία του πλανήτη πέρασε σε δεύτερη μοίρα.
Οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να λύνουν προβλήματα σε όλες τις γωνιές του κόσμου, όπως δείχνει καθαρά και η στάση που κρατούν στη Συρία. Θέλουν να περιοριστούν στα δικά τους προβλήματα.http://mignatiou.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!