Eκλεισε η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας - Ο Κάμερον θα τη θέσει σε δημοψήφισμα


Εκλεισε η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας - Ο Κάμερον θα τη θέσει σε δημοψήφισμα
Μετά από αναβολές, πολύωρες διαβουλεύσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάθισαν στο τραπέζι για να διαπραγματευτούν τους νέους όρους ένταξης της Βρετανίας στην Ενωση και κατέληξαν σε συμφωνία.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλτν Τουσκ επιβεβαίωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ότι επετεύχθη συμφωνία. «Ομόφωνη υποστήριξη για μια νέα συμφωνία για την Μ. Βρετανία εντός Ε.Ε.» έγραψε στο twitter.


«Η συμφωνία ''έκλεισε''. Μήνες σκληρή δουλειάς με τον Ντόναλντ Τουσκ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέδωσαν. Είμαι ευτυχισμένος. Δίκαιη για το Ηνωμένο Βασίλειο, δίκαιη για τους υπόλοιπους 27», σημείωσε στο Twitter ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Κάμερον και αυτός μέσω του κοινωνικού δικτύου ενημέρωσε πως θα φέρει τη συμφωνία αύριο στο υπουργικό συμβούλιο και σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου.
«Διαπραγματεύτηκα μια συμφωνία που δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα ειδικό στάτους στην ΕΕ», τόνισε.
Για τη θετική έκβαση στις Βρυξέλλες ενημέρωσε μέσω tweet, η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, γράφοντας: «Εκλεισε η συμφωνία, τέλος το δράμα».

Σύμφωνα με τον Guardian «η επιτυχία του Κάμερον κατά τη διαπραγμάτευση των όρων της ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ, θα ανοίξει το δρόμο γι 'αυτόν να ανακοινώσει ένα δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου».
Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε διαρρεύσει το ντραφτ (προσχέδιο) της συμφωνίας. Σύμφωνα με αυτό καμία μελλοντική αλλαγή σε συνθήκες δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εξαίρεση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή αρχή της ολοκλήρωσης.

Μία ώρα πριν την έναρξη του γεύματος, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα, μέσω του κοινωνικού δικτύου, ανέφερε πως η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας ήταν καθοδόν.
«Μια τελική συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι ένα προσχέδιο συμφωνίας με τη Βρετανίας είναι επιτέλους καθοδόν», τουίταρε.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ υποστήριξε ότι το προσχέδιο συμφωνίας έχει ολοκληρωθεί με στόχο την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
«Υπάρχει ένα προσχέδιο που θα κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός ολίγων λεπτών», δήλωσε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, πριν από τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
«Τα κεντρικά σημεία του σχεδίου αποτελούν έναν συμβιβασμό, στον οποίο ο καθένας προσέφερε από λίγο. Ωστόσο πιστεύω ότι αποτελούν σίγουρα τις βάσεις για μία συμφωνία, σε κάθε περίπτωση το ελπίζω» προσέθεσε.
Με μήνυμά της η αντιπροσωπεία της Μάλτας στην ΕΕ στον λογαριασμό της στο Twitter, επικαλούμενη τον Μούσκατ, σημείωσε: «Δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, το τελευταίο προσχέδιο για το #UKinEU (η Βρετανία εντός της ΕΕ) αναμένεται να είναι ένας καλός συμβιβασμός».
Πριν την συμφωνία, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ακύρωσε την πτήση του για το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
«Εχουμε μόνο λίγους μήνες για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που πετύχουμε αυτή τη συμφωνία» δήλωνε ο Βρετανός Πρωθυπουργός νωρίτερα και πρόσθετε: «Εάν επιτευχθεί η συμφωνία, αμέσως μετά θα υπάρξει ανακοίνωση της ημερομηνίας» (σ.σ. εξαγωγής δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται στις 23 Ιουνίου).
Εφόσον οι πληροφορίες περί επίτευξης συμφωνίας επαληθευτούν και οι προτάσεις του Ντέιβιντ Κάμερον υιοθετήθηκαν από τους ευρωπαίους εταίρους, τότε ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα «τρέξει» καμπάνια υπέρ της παραμονής της χώρας του στην Ε.Ε και θα θέσει στην κρίση των πολιτών στην συμφωνία με την Ε.Ε.
Η Telegraph σε δημοσίευμά της απαριθμούσε τα επτά «αγκάθια», που απέτρεπαν την συμφωνία, ανάμεσά τους και το βέτο που άσκησε η Ελλάδα.
  • Η βρετανική πρόταση για «πάγωμα» των εργασιακών επιδομάτων για τους μετανάστες της Ε.Ε..
  • Οι αντιθέσεις για το επίδομα τέκνων.
  • Το βρετανικό αίτημα προστασίας για τις χώρες εκτός της Ευρωζώνης.
  • Η απόσταση της Βρετανίας από την επιδίωξη για μια διαρκώς στενότερη σχέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε..
  • Η Συνθήκη Σένγκεν.
  • Η απροθυμία για παραχωρήσεις από χώρες της Ε.Ε..
    • Το βέτο της Ελλάδας.
    www.iefimerida.g

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!