Σουλτς: Το Ευρωκοινοβούλιο δεν υιοθετεί την ονομασία Μακεδονία για τα Σκόπια

Σουλτς: Το Ευρωκοινοβούλιο δεν υιοθετεί την ονομασία Μακεδονία για τα Σκόπια
Ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς τονίζει ότι "Το Κοινοβούλιο δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του ονόματος ΠΓΔΜ για όλους τους διπλωματικούς, πολιτικούς και διοικητικούς σκοπούς, η οποία είναι και η διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία αυτής της χώρας".
Αυτό σε απαντητική επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο του ΕΚ Δ. Παπαδημούλη και τους Ευρωβουλευτές Μ. Κεφαλογιάννη, Ε. Καϊλή και Ν. Ανδρουλάκη, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή  του ΕΛΚ Μ. Πετίρ να ημιουργήσει άτυπη ομάδα με την ονομασία «Φίλοι της Μακεδονίας».

Πιο συγκεκριμένα, τονίζει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσημη Διακοινοβουλευτική Επιτροπή για τις σχέσεις της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, η οποία και δεν υιοθετεί την ονομασία της M. Πετίρ και ότι  «κάθε ανεπίσημη ομάδα βουλευτών θα πρέπει να το σέβεται αυτό και να διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργείται σύγχυση».
Τέλος, με με δεδομένο ότι για την δημιουργία τέτοιων άτυπων ομάδων και για οποιαδήποτε αίτηση χορήγησης εγκαταστάσεων του Ευρωκοινοβουλίου απαιτείται η στήριξη του αιτήματος από πολιτική ομάδα, υπογραμμίζει  πως, "εναπόκειται αποκλειστικά στις αντίστοιχες πολιτικές ομάδες να αποφασίσουν αν θα χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες αυτών των άτυπων ομάδων και να χορηγήσουν ή να τους αρνηθούν  πρόσβαση σε συνεδριακές εγκαταστάσεις."
Μ' αυτόν τον τρόπο πετάει το μπαλάκι στο ΕΛΚ, σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης, με γραπτή ανακοίνωσή του
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Σουλτς:
Σας ευχαριστώ για τις επιστολές σας στις 14 και 15 Ιανουαρίου 2016, εκφράζοντας την αντίθεσή σας σε μια πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού κα Μαριάνα Πετίρ, να συστήσει μια άτυπη ομάδα φιλίας στο Κοινοβούλιο με την επωνυμία "Φίλοι της Μακεδονίας".
Όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσημη Διακοινοβουλευτική Επιτροπή για τις σχέσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), η οποία είναι μία από τις πολλές χώρες της περιοχής που επιδιώκουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το επίσημο σώμα μας για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη χώρα αυτή και κάθε άλλη ανεπίσημη ομάδα βουλευτών θα πρέπει να το σέβεται αυτό και να διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργείται σύγχυση.
Γνωρίζω πολύ καλά τις ευαισθησίες γύρω από το όνομα της χώρας και τη διαφωνία με την Ελλάδα για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», που είναι το όνομα μιας μεγάλης περιοχής στη Βόρεια Ελλάδα, ως εκ τούτου, έχει δοθεί η προσωρινή αναφορά στη χώρα ως ΠΓΔΜ έως ότου βρεθεί μια λύση. Το Κοινοβούλιο δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του ονόματος ΠΓΔΜ για όλους τους διπλωματικούς, πολιτικούς και διοικητικούς σκοπούς, η οποία είναι και η διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία αυτής της χώρας.
Το άρθρο 34 του Εσωτερικού μας κανονισμού προβλέπει τη δημιουργία των κοινοβουλευτικών διακομματικών ομάδων, απαιτείται η στήριξη τουλάχιστον τριών πολιτικών ομάδων και εγκρίνονται κατά την έναρξη κάθε κοινοβουλευτικής περιόδου από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Η Διάσκεψη των Προέδρων ενέκρινε στις 11 Δεκεμβρίου 2014, 28 διακομματικές για αυτή τη βουλευτική θητεία, που ενώ δεν αποτελούν επίσημο όργανο του Κοινοβουλίου και δεν δικαιούται να εκπροσωπούν τις απόψεις του Κοινοβουλίου, επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και απαιτήσεις.
Το άρθρο 34 του Κανονισμού αναφέρεται επίσης σε μια άλλη κατηγορία των "λοιπών ανεπίσημων βουλευτικών ομάδων", που δεν έχουν επίσημο χαρακτήρα, δεν απολαμβάνουν καμία θεσμική στήριξη και δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις ή θέσεις του Κοινοβουλίου, αλλά είναι απλά μια αναγνώριση ότι οι βουλευτές μπορούν ενίοτε να διοργανώνουν ad hoc ομάδες εργασίας για ειδικά θέματα που τους ενδιαφέρουν. Ως μέρος των υποχρεώσεων διαφάνειάς μας, τέτοιες ομάδες θα πρέπει να δηλώνονται εκ των προτέρων και με την ευθύνη των συμμετεχόντων μελών, στη Διοικητική Μονάδα Ευρωβουλευτών, αν λαμβάνουν κάποια υποστήριξη, σε χρήματα ή σε είδος (π.χ. αποζημίωση γραμματείας), τα οποία, αν προσφέρονται στους Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με τα οικονομικά συμφέροντα δημιουργούν (?) συγκρούσεις συμφερόντων.
Όλες αυτές οι ανεπίσημες ομάδες, κατά συνέπεια, δεν χορηγούνται χρήση των εγκαταστάσεων του Κοινοβουλίου (δωμάτια, το προσωπικό, τα συμφέροντα κλπ), εκτός εάν η αίτηση γίνεται στο όνομα μιας πολιτικής ομάδας. Επομένως, εναπόκειται αποκλειστικά στις αντίστοιχες πολιτικές ομάδες να αποφασίσουν αν θα χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες αυτών των άτυπων ομάδων και να χορηγήσουν ή να αρνηθούν τους πρόσβαση σε συνεδριακές εγκαταστάσεις.
Με εκτίμηση
Μάρτιν Σουλτς,http://www.madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!