TOYΡKIA

Η Μεικτή Διακοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία ΕΕ-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη

Bookmark and Share

-Η Τουρκία «δείχνει να έχει χάσει τον στόχο της» στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, εκτιμά η αντιπρόεδρος της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας κα Μαριλένα Κοππά.
-«Η Τουρκία, δείχνει μία έντονη αυτοπεποίθηση για την ισχύ της και τον ρόλο που μπορεί να παίξει», λέει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος

Μ. Κοππά: Η Τουρκία «δείχνει να έχει χάσει το στόχο της»
Η αντιπρόεδρος της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας στην μεικτή κοινοβουλευτική συνάντηση ΕΕ- Τουρκίας.

Η Τουρκία «δείχνει να έχει χάσει τον στόχο της» στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, εκτιμά η αντιπρόεδρος της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας κα Μαριλένα Κοππά.

Η κα Κοππά, που συμμετέχει μαζί με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργο Κουμουτσάκο στην συνάντηση της επιτροπής στην Κωνσταντινούπολη, επεσήμανε «σημαντικές καθυστερήσεις στα μέτρα που έπρεπε να λάβει η Τουρκία».

«Δυστυχώς επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια. Έχουμε πολλές υποσχέσεις από τη μεριά της Τουρκίας αλλά καμία ουσιαστική προσπάθεια να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, είτε αυτό αφορά τη μεταρρυθμιστική διαδικασία στο σύνολο της είτε αφορά ειδικά ανθρώπινα δικαιώματα, είτε θρησκευτικές ελευθερίες»», είπε η κα Κοππά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο των συζητήσεων της Μεικτής Κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Η κα Κοππά, που έθεσε νωρίτερα το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μίλησε και για «ζήτημα των απαλλοτριώσεων, χωρίς αποζημιώσεις», ελληνικών περιουσιών στην Κωνσταντινούπολη.

Στασιμότητα επεσήμανε και ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ευρωβουλευτής της ΝΔ. «Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι είχαν πολλές ερωτήσεις οι οποίες επιβεβαίωσαν τα ζητήματα στα οποία πρέπει να υπάρξει πρόοδος» είπε και προσέθεσε ότι «δεν προβλέπω ότι σύντομα θα υπάρξει πρόοδος».

Η κα Κοππά έθεσε και δυο ακόμα θέματα, την «επίλυση του Κουρδικού ζητήματος», που «δείχνει να είναι σε αδιέξοδο και η βία έχει κάνει ξανά την εμφάνιση της», όπως είπε αλλά και το θέμα γύρω από τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν.

«Η συνταγματική μεταρρύθμιση, παρά την αναγκαιότητά της, έχει σοβαρότατα προβλήματα», είπε και αναφέρθηκε «στον απόλυτο έλεγχο της δικαιοσύνης από την κυβερνώσα παράταξη», «με τον διορισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 16 εκ των 19 μελών του Δικαστηρίου (3 διορίζονται από το Κοινοβούλιο)». «Το αποτέλεσμα είναι ότι η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχει διορίσει όλο το Συνταγματικό Δικαστήριο», είπε η κα Κοππά.

Γ. Κουμουτσάκος: «Η Τουρκία δείχνει έντονη αυτοπεποίθηση»
Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος στην 64η συνάντηση μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας.

«Η Τουρκία, δείχνει μία έντονη αυτοπεποίθηση για την ισχύ της και τον ρόλο που μπορεί να παίξει», λέει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος που συμμετέχει στην 64η συνάντηση της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής που ολοκληρώνεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

«Η τούρκικη πλευρά συμμετείχε στην συζήτηση χωρίς καμία διάθεση να κρύψει την αυτοπεποίθηση της για την ισχύ της χώρας και για το ρόλο που μπορεί να παίξει», είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημείωσε επίσης ότι η τουρκική πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον για την πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, ήταν επίσης έντονο πίσω από τις δηλώσεις και του κ. Μπεσίρ Αταλάι (υπ. Εσωτερικών) και του κ. Εγκεμέν Μπαγίς (υπ. Επικρατείας), ότι δηλαδή, «ναι, ενδιαφερόμαστε, αλλά μην το θεωρείτε και δεδομένο ότι αυτό το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Ε.Ε. θα συνεχιστεί στο μέλλον».

«Αυτά είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι οι Τούρκοι θεωρούν ότι η ΕΕ τους αδικεί με τις θέσεις που παίρνει [..] Οι ευρωπαίοι συνάδελφοι είχαν πολλές ερωτήσεις οι οποίες επιβεβαίωσαν τα ζητήματα στα οποία πρέπει να υπάρξει πρόοδος, πολλά και δύσκολα, και δεν προβλέπω ότι σύντομα θα υπάρξει πρόοδος, επομένως η γενική εικόνα (της στασιμότητας) δεν αλλάζει από την σημερινή συζήτηση».

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more: http://infognomonpolitics.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!