ΤΟ ΝΕΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ


Την απόσυρση του όρου «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Το νέο εθνικό αμερικανικό στρατηγικό δόγμα ασφαλείας προβλέπει την ενίσχυση των δεσμών με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και τη δημιουργία νέων συμμαχιών με αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία.
Προτεραιότητα αποτελεί ακόμη η ενίσχυση της οικονομίας στις ΗΠΑ, την πηγή της αμερικανικής ισχύος.
Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κατάργηση του όρου "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" γίνεται την ώρα που η Αλ Κάιντα παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ξεδίπλωσε το νέο εθνικό στρατηγικό δόγμα ασφαλείας των ΗΠΑ.
Αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη σύζευξης διπλωματικής συνεργασίας, οικονομικής πειθαρχίας και στρατιωτικής δύναμης για την ενίσχυση της θέσης της Αμερικής στον κόσμο.
Στον αντίποδα, ακριβώς, της πολιτικής και της εποχής Μπους, η στρατηγική του Μπαράκ Ομπάμα προβλέπει την ενίσχυση των σχέσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ ανά τον κόσμο, αλλά και την σύναψη νέων συμμαχιών με χώρες που μέχρι σήμερα δεν αποτελούσαν "παραδοσιακούς συμμάχους", όπως την Ινδία ή την Κίνα, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή.
Αντιμέτωπος με ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα ρεκόρ, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε πως προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη, η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η οικονομική εξυγίανση της χώρας.
"Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας τοποθετούμε τη δέσμευση να ανανεώσουμε την οικονομία μας, την πηγή της αμερικανικής ισχύος ανά τον κόσμο", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Η κυβέρνηση Ομπάμα δεσμεύεται για τη διαφύλαξη της αμερικανικής στρατιωτικής συμβατικής υπεροχής. Στην ανακοίνωση τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης των διεθνών οργάνων και της συλλογικής δράσης για την εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων , όπως η αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, η πρόληψη της διασποράς των πυρηνικών όπλων, η διασφάλιση των πυρηνικών πρώτων υλών, η εξασφάλιση ισορροπημένης και αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης και η εξεύρεση λύσεων μέσω της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Προς το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα προτείνεται μια "σαφής επιλογή", ανάμεσα στον διάλογο και την απομόνωση, σχετικά με τα πυρηνικά τους προγράμματα.
Το νέο εθνικό στρατηγικό δόγμα ασφαλείας των ΗΠΑ, επίσης, προβλέπει την κατάργηση του όρου "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας". Ο Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο, χαρακτήρισε την Αλ Κάιντα ως "τον κύριο αντίπαλο των Ηνωμένων Πολιτειών", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
"Θα επιδιώξουμε να αποφορτίσουμε τον όρο "τρομοκρατία", αλλά θα απομονώσουμε όσους καταφεύγουν σε αυτήν", επεσήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή.
"Δεν πρόκειται για έναν πόλεμο σε παγκόσμιο επίπεδο ενάντια σε μια τακτική, την τρομοκρατία, ή μιας θρησκείας, του Ισλάμ, αλλά είμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός συγκεκριμένου δικτύου, της Αλ Κάιντα, και όλων των δικτύων που συνδέονται με αυτήν και έχουν ως στόχο να πλήξουν τις ΗΠΑ, τους συμμάχους μας και τους συνεργάτες μας", σύμφωνα με τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου


Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!