ΕΝΝΕΑ ''ΒΟΜΒΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ''

Εννέα «βραδυφλεγείς βόμβες» έχει εντοπίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην περίπτωση της Ελλάδας, που αν τελικά «σκάσει» κάποια από αυτές, τότε θα τιναχτεί στον αέρα τόσο το τριετές οικονομικό πρόγραμμα στο οποίο κατέληξε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όσο και η χρηματοδότηση της χώρας.

Σε έκθεσή του για το Μνημόνιο Συνεννόησης, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα σημαντικά ρίσκα στην εκτέλεση του προγράμματος. Αυτά αφορούν:

1. Στην πιθανότητα η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να μην είναι η προβλεπόμενη, αλλά ασθενέστερη.

2. Στην έλλειψη της δυνατότητας υποτίμησης του νομίσματος για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

3. Στην πιθανότητα οι τράπεζες να χρειαστούν περισσότερη στήριξη. Κάτι τέτοιο αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση του δημόσιου χρέους.

4. Στο να μην επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως έχει προβλεφθεί.

5. Στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση από την κυβέρνηση και στήριξη από την κοινωνία στην εφαρμογή των μέτρων.

6. Στο ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά τα έσοδα από την μείωση των μισθών και από την ύφεση που θα ρίξει και την κατανάλωση.

7. Στο ότι μπορεί η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές από το 2012 και μετά να μην είναι τόσο ομαλή όσο έχει εκτιμηθεί.

8. Στο ότι η συνεργασία ΔΝΤ με ΕΕ-ΕΚΤ μπορεί να φέρει κάποιες περιπλοκές.

9. Στα προβληματικά στατιστικά στοιχεία που παρά τις προσπάθειες βελτίωσής τους από την σημερινή κυβέρνηση, παραμένει αμφίβολη η αξιοπιστία τους.

Πέραν αυτών, το ΔΝΤ προχωράει και σε μία σειρά από προβλέψεις για την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκθεσή του, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το χρέος θα ανέλθει στο 149% του ΑΕΠ το 2012 και το 2013, από 115% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι και θα αποκλιμακωθεί σταδιακά φτάνοντας στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Η Ελλάδα θα βιώσει φέτος και του χρόνου ύφεση και θα επανέλθει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το 2012 (1,1%), ο οποίος θα ανέλθει στο 2,7% το 2015. Παράλληλα, πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ θα καταγραφεί το 2012 και θα φτάσει στο 6% του ΑΕΠ το 2015. Σε ότι αφορά στην ανεργία, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και δείχνουν ότι θα ανέλθει στο 15% το 2012.

Ωστόσο, όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα εφόσον κάποια από τις 9 παραπάνω “βόμβες” δεν εκραγεί. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το χρέος μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 176% του ΑΕΠ το 2013, ενώ αν οι συνθήκες είναι ακόμα καλύτερες και από αυτές που προβλέπονται στο βασικό σενάριο, τότε το χρέος μπορεί να πέσει ακόμα και στο 80% του ΑΕΠ το 2020.

Πέραν αυτών, το ΔΝΤ στην ίδια έκθεση, αναφέρει και το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας στην επόμενη τριετία. Η πρώτη δόση από τα 30 δισ. ευρώ που είναι η συμμετοχή του Ταμείου στην χρηματοδότηση της χώρας θα έρθει σήμερα και θα είναι 5,5 δισ. ευρώ. Για τα πρώτα περίπου 3 δις. ευρώ, το επιτόκιο θα είναι 1,30%, ενώ για τα υπόλοιπα 2,5 δις. ευρώ το επιτόκιο θα είναι 3,30%.

Συνολικά φέτος, αναμένεται να δοθούν στην χώρα περίπου 14,7 δις. ευρώ από το Ταμείο. Το 2011, το ποσό χρηματοδότησης θα ανέλθει στα 9,7 δις. ευρώ, το 2012 στα 5,5 δις. ευρώ και το 2013 στα 557 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το ΔΝΤ δεν θα δίνει τα δάνεια “αβλεπί”. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, πριν από την εκταμίευση κάθε δόσης (13 συνολικά έως το 2013), θα προηγείται αυστηρός έλεγχος της πορείας εφαρμογής των μέτρων από την κυβέρνηση.

Ο πρώτος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, και η δεύτερη δόση θα δοθεί δύο μήνες μετά (30 Αυγούστου). Το σύστημα αυτό θα ισχύει για κάθε δόση. Δηλαδή, το ΔΝΤ θα ελέγχει την Ελλάδα στο τέλος κάθε τριμήνου (Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο) και θα δίνει τα κεφάλαια μετά από δύο μήνες.

Επίσης, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα θα αντλήσει από τον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας 38 δισ. ευρώ φέτος, 40 δισ. ευρώ το 2011, 24 δισ. ευρώ το 2012 και το 2013 τα υπόλοιπα 8 δισ. ευρώ. http:Newstime

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!