TO EYΡΩ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ


Τονίζει για άλλη μια φορά ο Τρισέ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ επιμένει ότι το ευρώ "δεν κινδυνεύει" διατυπώνοντας σαφώς αντίθετη άποψη από αυτή της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ η οποία προειδοποιεί ότι η το μέλλον του ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο.

" Δεν είναι το ευρώ αυτό που ...
κινδυνεύει, είναι η δημοσιονομική πολιτική ορισμένων χωρών που επιβάλλεται να απευθυνθούμε", τονίζει ο Τρισέ σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine".

Πριν λίγες ημέρες, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια "δοκιμασία ύπαρξης" καθώς ζητούσε από τους γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν το μερίδιο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας στο πακέτο του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης.

Ο Τρισέ τόνισε ότι το κοινό νόμισμα των 16 χωρών της ευρωζώνης παραμένει αξιόπιστο.

" Το ευρώ είναι ένα αξιόπιστο νόμισμα καθώς το ποσοστό πληθωρισμού παραμένει κάτω από 2% για περισσότερο από 11 χρόνια" είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

"Η ευρωζώνη ως σύνολο είναι ηχηρά δομημένη", τόνισε ο Τρισέ και πρόσθεσε "Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει αυτή τη στιγμή για όλες τις χώρες του ευρώ".

Ο Τρισέ είπε ακόμα ότι ορισμένα μέλη του ευρώ επιβάλλεται να ξεκαθαρίσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση και πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια θα ενισχύσει το ευρώ ως σύνολο.

" Οι κινήσεις των αγορών είναι πάντοτε ένα συνδυασμός της διάθεσης των επενδυτών και της επιρροής των κερδοσκοπικών επενδύσεων όπως των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων" υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο Τρισέ για μια ακόμη φορά υπεραμύνθηκε της απόφασης της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα από χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή δεν ήταν εκτός της γραμμής της τράπεζας.

"Η γραμμή μας είναι η σταθερότητα των τιμών και η αξιοπιστία μας εξαρτάται από την επίτευξη αυτού του στόχου", συνεχίζει ο Τρισέ.

" Για μένα, ο πληθωρισμός είναι όπως η φορολογία που πλήττει ιδιαίτερα τους πτωχότερους και τους ασθενέστερους της κοινωνίας", κατέληξε ο γάλλος τραπεζίτης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!