CARL JUNG

Ο Καρλ Γιούνγκ ήταν ένας από τους δημιουργούς της σύγχρονης ψυχολογίας του βάθους, που επιδιώκει να διευκολύνει έναν διάλογο με τις ασυνείδητες ενέργειες που κινούνται δια μέσου του καθενός μας.

Από τα κύρια κλειδιά της αναλυτικής ψυχολογίας είναι η έμφασή της στην τάση της ανθρώπινης ψυχής προς την ισορροπία και την ολοκλήρωση, στο πόσο σημαντικό είναι το να έρχεται υλικό από το ασυνείδητο στην συνειδητότητα και στην σημασία του ατόμου ως του καλύτερου οδηγού για την δική του ή την δική της ωρίμανση και εξατομίκευση.

Ο Γιούνγκ συνέχισε να εκλεπτύνει και να επεξεργάζεται τις θεωρίες του καθ’όλη την διάρκεια της ώριμης σταδιοδρομίας του. Οι δημοσιευμένες εργασίες του συμπληρώνουν 20 τόμους στην βασική Αμερικανική έκδοση. Επιπρόσθετα προς την ιδιωτική του πρακτική, έδωσε διαλέξεις σ’ όλη την Ευρώπη και επόπτευσε πάνω στην επόμενη γενιά αναλυτικών εκπαιδευομένων.

Μέχρι το 2001, ανευρίσκονται Ινστιτούτα Γιούνγκ και ομάδες μελετών σ’ολόκληρο τον κόσμο και τουλάχιστον μια ντουζίνα λόγιων περιοδικών στο πεδίο της Γιουνγκιανής θεωρίας και πρακτικής.

Οι Γιουγκιανές θεωρίες έχουν μια εκτεταμένη επιρροή έξω από τα πεδία της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας. Χρησιμοποιούνται ευρέως στην λογοτεχνία και στην κριτική κινηματογράφου, στις θρησκευτικές σπουδές, στην συγκριτική λογοτεχνία και στον πολιτισμικό σχολιασμό. Στα πρόσφατα χρόνια έχουν επίσης εφαρμοστεί στην πολιτική επιστήμη και στην κοινωνιολογία.

Ο Γιούνγκ είχε μια βαθιά εκτίμηση της δημιουργικής μας ζωής και θεωρούσε την πνευματικότητα ως κεντρικό κομμάτι του ανθρώπινου ταξιδιού.

Η μέθοδός του για την ερμηνεία της συμβολικής έκφρασης, όχι μόνον βαθαίνει την κατανόησή μας του προσωπικού υλικού, ανοίγοντας την ψυχοδυναμική των προσωπικών μας βιογραφιών και ονείρων, αλλά επίσης, και των βαθύτερων, συλλογικών προτύπων που αναπτύσσονται μέσα στον πολιτισμό (κουλτούρα).

Στο memoir του, «Αναμνήσεις, Όνειρα, Στοχασμοί» ο Γιούνγκ έγραψε ότι, το νόημα προκύπτει «όταν οι άνθρωποι συναισθάνονται ότι βιώνουν την συμβολική ζωή, ότι είναι ηθοποιοί στο θείο δράμα. Αυτό δίνει το μοναδικό νόημα στην ανθρώπινη ζωή. Κάθε τι άλλο είναι μπανάλ και μπορείτε να το διαγράψετε. Μια καριέρα, η παραγωγή παιδιών, είναι όλα “μάγια” (maya-ψευδαίσθηση), συγκριτικά μ’εκείνο το μοναδικό, δηλαδή το να είναι η ζωή σου γεμάτη νόημα.»



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!