KATOΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ

Δραπέτευσε ο Τ.Μαντέλης στο εξωτερικό - λένε ότι μπορούσε να συλληφθεί χθες... Εκτύπωση E-mail
27-05-2010 17:01:20
Image"Δραπέτευσε" στο εξωτερικό σήμερα το πρωί ο πρώην υπουργός Μεταφορών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης μετά την χθεσινή ομολογία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ότι πήρε «χορηγία» 200.000 μάρκα από τη Siemens για την κάλυψη των προεκλογικών του, όπως είπε, δαπανών! Ουδείς σκέφθηκε ότι θα έπρεπε να είχε συλληφθεί από χθες ή θα έπρεπε να είχε τεθεί υπό παρακολούθηση για να μην διαφύγει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου των πολιτικών και των κομμάτων της Βουλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Αργύρης, υποστήριξε ότι μπορεί να τιμωρηθεί ο πρώην υπουργός, ενεργοποιώντας το νόμο που αφορά απόκρυψη φορολογικών στοιχείων στο «πόθεν έσχες» και ο επίσης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας ζήτησε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του Τ. Μαντέλη,καθώς και την συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του. Αλλά με ... αρκετή χρονοκαθυστέρηση έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία να διαφύγει, μάλλον στο Αζερμπαϊτζάν, ο "λαδιάρης" πολιτικός.

Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μίλησε «για ομολογία πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ που θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια».

Eπίσης κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για «εφιαλτικών διαστάσεων διαφθορά που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή» και τόνισε την ανάγκη να ριχτεί παντού φως θωρακίζοντας με μετρά θεσμικά τη δημόσια ζωή, από τη δραστηριότητα επίορκων πολιτικών και κρατικών λειτουργών.

«Η χθεσινή κυνική ομολογία ενός ακόμα κορυφαίου υπουργού του ΠΑΣΟΚ ότι χρηματιζόταν από πολυεθνική επιχείρηση, που πέτυχε να αλώσει το δημόσιο οικονομικό χώρο της χώρας, καταδεικνύει τις εφιαλτικές διαστάσεις μιας διαφθοράς που κατατρώει τα σωθικά της Δημοκρατίας, απογοητεύει τους πολίτες και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή. Και μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγκαλεί συνεχώς τη ΝΔ για σκάνδαλα, οι αποδείξεις όμως βαραίνουν μόνο το ίδιο», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

«Νιώθω ντροπή, οργή και ζητάω συγνώμη γιατί στο όνομα του πρώην συναδέλφου ενοχοποιούμαστε όλοι. Ο κ. Μαντέλης είπε αυτό που όλοι ξέρουμε. Είπε, όμως, ότι υπάρχουν και άλλα χρήματα που είναι μοιρασμένα σε όλα τα κόμματα. Τα πολλά χρήματα είναι μοιρασμένα και είναι στο πολιτικό σύστημα», τόνισε ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής οικονομικού ελέγχου της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης.

Και πρόσθεσε:

«Ο κ. Μαντέλης μπορεί να τιμωρηθεί με νόμο που ψηφίσαμε εμείς και λέει ότι όποιος έχει αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία μπορεί να καταδικαστεί και η καταδίκη είναι πάνω από δύο χρόνια. Γιατί ο κ. Μαντέλης έχει αποκρύψει στοιχεία στο πόθεν έσχες του. Εμείς, λοιπόν, μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για να αυτοκαθαρθούμε και να μπορούμε να βγούμε με καθαρό πρόσωπο στη κοινωνία».

«Δεν είμαστε αλληλέγγυοι με κανένα κλέφτη», αντέτεινε αμήχανα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου.

«Αν δεν είχε επιμείνει το ΠΑΣΟΚ να επανεξεταστεί η υπόθεση για να βρούμε τη ρίζα του κακού δεν θα φτάναμε στον κ. Μαντέλη. Εμείς λέμε ότι πρέπει όλοι όσοι είναι ένοχοι να τιμωρηθούν. Δεν είμαστε αλληλέγγυοι με κανένα κλέφτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμίου και πρόσθεσε:

«Πρέπει να ξεριζώσουμε την ρίζα του κακού. Αυτό απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Να υπάρξει κάθαρση. Γιατί αν δεν ξεκαθαριστούν τα πράγματα η ελληνική κοινωνία δεν θα έχει ανοχή».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υποστήριξε την ανάγκη βαθύτερης εξέτασης του σκανδάλου Siemens και τόνισε ότι «η χθεσινή κυνική ομολογία του κ. Μαντέλη και όσα αποκάλυψε για «μίζες», είναι μικρό δείγμα από την δυσοσμία ενός καπιταλιστικού πολιτικού συστήματος που σαπίζει».

«Παρά τις όποιες αναφορές και προσπάθειες να κρυφτεί αυτό, είναι γεγονός ότι η μίζα και η διαφθορά είναι συνυφασμένη με την λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, που υπηρετεί το θεό του κέρδους και είναι το λάδι για να κυλάει η αγορά και ο ανταγωνισμός», τόνισε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν «λερωμένα πρόσωπα» που έχουν ληστέψει το μόχθο του ελληνικού λαού και είμαστε κάθετοι ότι πρέπει να πάνε φυλακή και να πληρώσουν. Όμως είναι και η νόμιμη ληστεία των εργαζομένων με τα απίστευτα κέρδη που έχουν εισπράξει οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Εμείς λέμε, δεν υπάρχει τίμιο και καθαρό καπιταλιστικό σύστημα, γιατί υπάρχει ατιμία. Και ο λαός πρέπει να καταδικάσει όλους όσοι υπηρετούν αυτό το σύστημα», κατέληξε ο Θ. Παφίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Aστέριος Ροντούλης μίλησε για συνολική ευθύνη όλων όσοι άσκησαν την εξουσία από το 1974 και μετά, αλλά και για ευθύνη σε πρόσωπα με συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα.

«Όλοι αντελήφθησαν τι έγινε με τον κ. Τσουκάτο και τι έγινε με τον κ. Μαντέλη, που αναγκαστικά ομολόγησε, αφού πρώτα τα είπε ο κουμπάρος του. Αυτοί οι δύο ήταν οι Ηρακλειδείς μιας συγκεκριμένης αυλής. Καλά για αυτούς θα μιλήσουμε. Αλλά για αυτούς που φορούσαν το στέμμα δεν θα μιλήσουμε;», ρώτησε.

Έντονα επικριτικός ήταν κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η κυνική εμφάνιση και ομολογία του κ.Μαντέλη αναδεικνύει, πέρα από θράσος και ύβρη προς τον ελληνικό λαό, πως έχει σχέση με την άνεση που του παρέχεται ότι δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν θεσμοί ελέγχου και τιμωρίας αυτών που διασπάθησαν το δημόσιο χρήμα, διέφθειραν την πολιτική ζωή και κινήθηκαν στο σκοτάδι της αδιαφάνειας. Και είναι αποτέλεσμα ενός πολιτικού συστήματος που δομήθηκε με συγκεκριμένο τρόπο και δεν επέτρεψε τον κοινωνικό έλεγχο».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!