ΗΠΑ
Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ιδιαίτερα απασχολημένος αυτό τον καιρό. Τα μέτωπα είναι πολλά. Παρόλα αυτά βρήκε χρόνο να επικοινωνήσει με τον Ισπανό πρόεδρο Θαπατέρο, πιέζοντας τον να διορθώσει τα δημοσιονομικά της χώρας του. Άγνωστο αν ο Θαπατ’ερο του είπε να κάνει το ίδιο και για τη δική του χώρα. Οι Ισπανοί, αλλά και η ΕΕ χρειάζονται δυο χάρες από τον Ομπάμα αυτό το διάστημα. Η πρώτη αφορά να αντέξει ο Ομπάμα στις πιέσεις που δέχεται από το κογκρέσο να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας και άλλων χωρών της Μεσογείου. Η δεύτερη χάρη αφορά στη συγκατάθεση του Αμερικανού ηγέτη να συμφωνήσει με την απόφαση της αμερικανικής Federal Reserve, να διαθέσει χρήματα στην ΕΚΤ για χρήση τους από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το έκανε ήδη.
Η ευρωζώνη έχει και άλλα πολλά αιτήματα από τις ΗΠΑ, αλλά αυτά μπορούν να περιμένουν. Ο Ομπάμα γενικά συμφωνεί, διότι πιστεύει πως η ευρωπαϊκή κρίση μπορεί να επηρεάσει την αμερικανική ανάκαμψη, διασχίζοντας τον Ατλαντικό. Ήδη, πολλοί επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν, αποδεικνύοντας πως η αμερικανική οικονομία δεν έχει ανοσία από την ευρωπαϊκή ασθένεια. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η αλήθεια είναι πως κάποια μικρά και οικονομικά ασθενή κράτη της ΕΕ όπως η Ελλάδα, μπορούν να πλήξουν την αμερικανική ανάκαμψη. Και ο Ομπάμα το γνωρίζει.
Η Αμερική ποντάρει στο διπλασιασμό των εξαγωγών της μέσα στα επόμενα 5 χρόνια ώστε να δημιουργηθούν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Αυτός ό στόχος μπορεί να ήταν ρεαλιστικός πριν από την ελληνική κρίση, αλλά σήμερα μάλλον δεν είναι. Η πτώση της αξίας του ευρώ από $1.50 σε κάτω από $1.25, έκανε τα ευρωπαϊκά προϊόντα πιο ελκυστικά και τα αμερικανικά πιο απαγορευτικά. Και το χειρότερο είναι πως η σύνδεση του κινεζικού yuan με το δολάριο, σε συνδυασμό με τη πτώση του ευρώ, κατέστησαν λιγότερο ανταγωνιστικά τα κινεζικά προϊόντα στις αγορές της Ευρώπης. Αυτό πλήττει τη Κίνα που κάνει απέλπιδες προσπάθειες για αποφυγή κοινωνικών αναταραχών μέσω της αύξησης της απασχόλησης. Η ΕΕ απορροφά το 15% των κινεζικών εξαγωγών, ενώ οι ΗΠΑ το 20%.
Όλα αυτά επηρεάζουν την Αμερική. Πρώτον, οι Κινέζοι δεν φαίνεται πως θα συμμορφωθούν με την αμερικανική επιθυμία να αποσυνδέσουν το νόμισμα τους από το δολάριο. Το δεύτερο είναι πως οι κινεζικές εξαγωγές θα κινηθούν προς τις ΗΠΑ αντί της ΕΕ, καθώς εκεί η ανταγωνιστικότητα της Κίνας καλά κρατεί. Τα αμερικανικά συνδικάτα είναι δυσαρεστημένα με την πολιτική Ομπάμα. Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι ειδικοί προβλέπουν πως το ευρώ θα πέσει στα $1.10 πριν τελικά σταθεροποιηθεί. Αυτό μπορεί να ευνοήσει τους Αμερικανούς τουρίστες, αλλά δεν θα βοηθήσει στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Ένα άλλο πρόβλημα για τον Ομπάμα είναι το ελληνικού μεγέθους δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη προειδοποιήσει την Αμερική, ενώ οι ρεπουμπλικανοί πιέζουν για μείωση των εξόδων. Και οι δημοκρατικοί για αύξηση των φόρων. Το αποτέλεσμα είναι η οικονομική τελμάτωση και το δημόσιο χρέος στο 90-100% του ΑΕΠ.
Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα των αμερικανικών τραπεζών που έχουν μεγάλα ανοίγματα στα τραπεζικά χρέη της Ευρώπης. Υπάρχει φόβος πως τυχόν ευρωπαϊκές πτωχεύσεις θα πλήξουν τις τράπεζες καθιστώντας τες αναξιόπιστες εταίρους για τις αμερικανικές. Αυτό θα αύξανε το κόστος των διατραπεζικών δανεισμών, οδηγώντας σε πάγωμα τους.
Το μόνο καλό νέο για τον Ομπάμα και την Αμερική είναι πως υπάρχει ακόμη το καταφύγιο του δολαρίου. Για πρώτη φορά εδώ και 6 μήνες, οι Κινέζοι σταμάτησαν να πουλάνε και άρχισαν ξανά να αγοράAζουν αμερικανικά ομόλογα. Πολλοί επενδυτές φεύγουν από την ευρωπαϊκή χρηματαγορά στρεφόμενοι ξανά προς τις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει χαμηλά επιτόκια στην Αμερική, κάτι που μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του υποτιμημένου ευρώ και του ισχυρού yuan. Ή έτσι τουλάχιστον ελπίζει ο Ομπάμα. http:antinews
Σχόλια