ΚΑΘΑΡΣΗ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΗ


Σε χθεσινή έρευνα στην Ελλάδα, η οργή του λαού για τα κόμματα και τους πολιτικούς έφτασε στο 91%. Ανεξάρτητα από την πιστότητα της σφυγμομέτρησης, είναι συγκλονιστικό το ποσοστό όσων αισθάνονται οργισμένοι. Ακόμη και αν συνυπολογιστεί η νοοτροπία του μέσου Ελληνα ότι πάντα κάποιος άλλος φταίει και όχι ο ίδιος. Σίγουρα, όμως, φταίνε τα κόμματα και οι πολιτικοί γιατί θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση του προβλήματος και όχι μέρος του, εξαιτίας μίας κακής νοοτροπίας που ήθελε τον Ελληνα να ξοδεύει περισσότερα από όσα παρήγαγε. Ειδικά όταν πολιτικοί δείχνουν να έχουν μπλεχτεί σε υποθέσεις που αναβλύζουν δυσωδία.

Η ίδια σφυγμομέτρηση λέει ότι σε ποσοστό 95% θα περιοριζόταν αυτή η οργή αν απομακρύνονταν οι ένοχοι πολιτικοί, ένα 93% αν θα φυλακίζονταν και ένα 86% αν θα καταργούνταν η βουλευτική ασυλία.

Ακόμη κι αν είναι υπερβολικά τα ποσοστά, όλες οι μαρτυρίες από την Ελλάδα συνηγορούν σε αυτό το γενικό συναίσθημα.

Η αποκαθήλωση του πολιτικού συστήματος είχε αρχίσει χρόνια πριν, αλλά τώρα έχει φτάσει σε επικίνδυνα όρια. Ηδη ορισμένοι ακραίοι δώσανε το σύνθημα να καεί η Βουλή! Αγνοώντας σκόπιμα ότι ναρκοθετούν τη δημοκρατία και ηθελημένα ξεχνώντας τις συμφορές της δικτατορίας.

Τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας -κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση- έχουν πιάσει το νόημα. Εξαγγέλλουν κάθαρση στο εσωτερικό τους αλλά και θεσμικές αλλαγές που θα βελτιώσουν το πολιτικό σύστημα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Ωστόσο, εγκυμονεί ο κίνδυνος είτε οι αλλαγές να είναι επιφανειακές, είτε να στιγματιστούν αθώοι. Κάπως έτσι συμβαίνει όταν στριμώχνεται το πολιτικό σύστημα υπό τη λαϊκή πίεση.

Θα πρέπει, επίσης, οι πολιτικοί να γνωρίζουν ότι το σύστημα δεν σώζεται με πολυκαιρισμένες συνταγές.

Ο λαός δεν είναι αφελής. Απαιτεί μεν καταδίκη όσων εγκλημάτησαν σε βάρος του λαού, αλλά κυρίως θέλει θεσμικές αλλαγές που δεν θα επιτρέπουν στο εξής τη δημιουργία νέων σκανδάλων.

Ο Πρωθυπουργός δείχνει απόλυτα ειλικρινής όταν εδώ και χρόνια έχει πει «να ματώσουμε αλλά να καθαρίσει ο πολιτικός κόσμος».

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αναγκασμένη να κάνει το ίδιο.

Ποσώς θα μας ενδιέφεραν βεβαίως τα δύο κόμματα αν υπήρχε εναλλακτική επιλογή. Δυστυχώς και τα μικρά κόμματα φαντάζουν αδύναμα και υποκριτικά. Αλλά και ύποπτα, όπως στην περίπτωση του ΚΚΕ που αρνείται έλεγχο στα οικονομικά του.

Μεγάλη ευθύνη έχει η δημοσιογραφία που περιορίζεται σε φήμες και διαρροές και όχι στην ερευνητική δημοσιογραφία που θα ενημέρωνε σωστά το λαό και θα πίεζε τους πολιτικούς να λειτουργούν νόμιμα.

Οπως και σε άλλους τομείς, η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και για οριστική κάθαρση. Ας την αδράξουν όλοι για ένα καλύτερο αύριο. Η Ελλάδα ακούμπησε τη χρεοκοπία όχι μόνο λόγω κακών οικονομικών επιλογών, αλλά -κυρίως θα λέγαμε- λόγω διαφθοράς. Και για να αντέξει τα μέτρα λιτότητας ο Ελληνας έχει δικαίωμα να γνωρίζει ότι πιάνουν τόπο οι θυσίες του και ότι θριαμβεύει η δικαιοσύνη. http:ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!