ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΚ

Πρόταση - σοκ από την τρόικα: Στο μισό οι συντάξεις!

Πρόταση - σοκ από την τρόικα: Στο μισό οι συντάξεις!

Πουθενά δεν σταματάει η τρόικα, που βλέποντας ότι ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες, εξέφρασε την νέα της απαίτηση… να κοπούν οι συντάξεις στο μισό ακόμα και για αυτούς που είναι σήμερα ασφαλισμένοι.

Οι εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ζήτησαν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων από το 2015 μετατρέποντας τες σε… φιλοδώρημα, που θα αγγίζει τα 480 ευρώ μετά από 40 χρόνια δουλειάς και σε ηλικία 65 ετών!

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Εργασίας, Α. Λοβέρδο, που απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες, στην οποία αναφέρεται, πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, εφόσον δεν περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο. Την ίδια ώρα χαμηλούς τόνους κρατάει το υπουργείο Οικονομικών, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιβληθούν σκληρότερα μέτρα.

Μέσα σε αυτό κλίμα ξεκινάει σήμερα ο διάλογος για τα εργασιακά μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων. Από την συζήτηση θα απουσιάζει η ΓΣΕΕ, που απάντησε αρνητικά στην πρόταση του κ. Λοβέρδου.

Η επιστολή στην Κομισιόν
Ετσι σε επιστολή της (την Παρασκευή) προς τον κ. Σ. Ντερούζ (αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Κομισιόν με την Ελλάδα), η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Αθηνά Δρέττα- εκ μέρους του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου- επισημαίνει «πως κατά τις τελευταίες συναντήσεις μας με την τριμερή αντιπροσωπεία, οι εκπρόσωποί σας έθεσαν απρόσμενα και εκτός Μνημονίου Κατανόησης ζήτημα τελικού ποσοστού αναπλήρωσης στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, (τονίζεται στην επιστολή) έθεσαν ως όρο για τον υπολογισμό της σύνταξης στο νέο σύστημα το ποσοστό αναπλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης και της βασικής σύνταξης, να μην υπερβαίνει το 45%-48%. Είναι προφανές πως κατ΄ αρχήν δεν είναι δυνατό να τίθενται στη συζήτηση θέματα τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί στις σχετικές συμφωνίες. Ακόμη περισσότερο, όταν ο συγκεκριμένος όρος αναιρεί τα βασικότερα και ουσιωδέστερα σημεία της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά, έχοντας συνεργαστεί με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια με τις δικές σας υπηρεσίες αλλά και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στη συνεργασία αυτή, ζητά όμως την τήρηση των συμφωνημένων κανόνων επ΄ αυτής.

Και πάντως, δεν είναι δυνατόν όλοι να συμφωνούμε στο Μνημόνιο ότι το νέο σύστημα θα βασίζεται στην προνοιακή- βασική σύνταξη (την οποία καταβάλλει το κράτος) και την αναλογική σύνταξη (την οποία καταβάλλουν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) και το τελικό προϊόν να παράγει, για την πλειοψηφία των συνταξιούχων συντάξεις κοντά στα επίπεδα της κατώτατης, ακόμη και με 40 χρόνια εργασίας».

Στο πλαίσιο των επαφών εμπειρογνωμόνων με τους εκπροσώπους του υπ. Εργασίας, η τρόικα (εκτός των άλλων) απαιτεί:

1
Από το 2015 να αλλάξει για όλους τους ασφαλισμένους σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και να υπολογίζεται με το 1,2% για κάθε έτος από 2% (ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης). Το μέτρο αυτό οδηγεί σε συντάξεις ύψους 480 ευρώ- με μείωση 50%- ακόμη και για αυτούς που είναι σήμερα ασφαλισμένοι (σ.σ. αφορά όσους είναι ασφαλισμένοι και πριν από το 1983). Η απαίτηση αυτή της τρόικας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς αφού το όλο θέμα δεν περιλαμβάνεται καν στο μνημόνιο.

2
Να ισχύσει, από το 2013, ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο και να επιβάλλεται η ποινή της μείωσης της σύνταξης (6% τον χρόνο) σε όσους συνταξιοδοτούνται μεταξύ 60 και 65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης. Το θέμα αυτό χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής του και τη διασφάλιση των θεμελιωμένων δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

Οι συζητήσεις του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα ολοκληρώθηκαν (προσωρινά) την Παρασκευή. Και έπεται συνέχεια. Από την πλευρά του υπ. Εργασίας επικεφαλής ήταν ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης και από την τρόικα οι: για την Κομισιόν (ΕC): Giuseppe Carone, Veli Laine, Εlena Ρavlova, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕCΒ): Νadine Leiner-Κillinger και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΙΜF): Stephanie Εble.

Κατά τις συζητήσεις, η πλευρά της τρόικας έθεσε θέμα ανατροπής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (όπως έχει διαμορφωθεί στο νομοσχέδιο) με τη γνωστή αρχιτεκτονική (βασική και ανταποδοτική) επικαλούμενη «το υψηλό δημοσιονομικό κόστοςεξοικονόμηση εσόδων- ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων για τις πληρωμές σχετικών δαπανών». Μάλιστα, τόνισαν ότι πρέπει να υπάρξει μείωση των συντάξεων με στόχο να πλησιάσουν την κατώτατη μέσω της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης. Η στάση αυτή της τρόικας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Εργασίας.

Star.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!