ΤΟΥΡΚΙΑ

ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ Ο,ΤΙ ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ

H ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ του πρώην προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών προς τον Τ. Ερντογάν

Ζήσαμε την περασμένη εβδομάδα την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης, πρωτοστατούντος του ίδιου του πρωθυπουργού, να ωραιοποιήσει το πρόσωπο της Τουρκίας. Τα γεγονότα όμως και η πραγματικότητα δεν τους βοηθούν... Οι γείτονές μας, και η σημερινή αλλά και όλες οι προηγούμενες ηγεσίες τους, δεν κρύβουν το σκληρό πρόσωπό τους. Σε κάθε ενέργειά τους, σε κάθε επιλογή. Όχι μόνο στα μεγάλα ζητήματα.

Σβήνουν από παντού στη χώρα τους ό,τι θυμίζει Ελλάδα. Πουθενά στα ελληνικά μνημεία που βρίσκονται στην Τουρκία δεν αναφέρεται η ελληνική ταυτότητά τους.

Κι αυτό το βίωσε, το διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ο Ν. Κονομής, που οργισμένος απʼ αυτήν την πλαστογράφηση της ιστορίας είχε στείλει επιστολή το 2005 στον τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν. Απάντηση βέβαια δεν πήρε...

Αυτά για όσους συνεχίζουν να είναι αφελείς και να πιστεύουν ότι η Τουρκία πιστεύει πράγματι σε ισότιμη ελληνοτουρκική φιλία. Αν είχε τέτοια διάθεση, δεν έχει δώσει το παραμικρό δείγμα τα πενήντα τελευταία χρόνια.

Δημοσιεύουμε την επιστολή του κ. Κονομή προς τον τούρκο πρωθυπουργό και το παρακάτω σημείωμά του:

«Τώρα που κατακάθεται η σκόνη που δημιούργησε η σουλτανική επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας αποκαλύπτονται σιγά σιγά τα πενιχρά αποτελέσματά της. Επειδή μια από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορά και τον τουρισμό, θα ήθελα να πληροφορηθούν οι Έλληνες τον πολιτιστικό ρατσισμό που ασκείται σε βάρος των ελληνικών μνημείων στην Τουρκία από το επίσημο τουρκικό κράτος.

Το γεγονός αυτό το είχα αντιληφθεί το 2005, όταν επισκέφθηκα την Τουρκία, και το επισήμανα στους τότε κυβερνώντες, τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και τον υπουργό Τουρισμού κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος υπέγραψε τότε μνημόνιο συνεργασίας στον τουρισμό με τον τούρκο ομόλογό του. Απέστειλα επίσης επιστολή στον κ. Ερντογάν για το θέμα και όταν έγινε φανερό ότι αυτή δεν είχε κανένα αποτέλεσμα την έστειλα στις εφημερίδες “Το Βήμα” και “Καθημερινή”, οι οποίες δεν τη δημοσίευσαν. Παρακαλώ να τη δημοσιεύσετε γιατί η επίσκεψη Ερντογάν την κατέστησε και πάλι επίκαιρη. Ίσως μάλιστα δώσει την ευκαιρία στον έλληνα υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού να ζητήσει την άρση της ανωμαλίας-απρέπειας».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Πρόσφατα συμμετέχοντας μαζί με τριάντα μέλη διαφόρων Ακαδημιών σε μια περιήγηση στη χώρα σας ξεκινήσαμε από την Κωνσταντινούπολη με πούλμαν και αφού περάσαμε στην Ασία κατευθυνθήκαμε μέσω Νίκαιας και Προύσας στα δυτικά παράλια, επισκεπτόμενοι κυρίως αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία. Αφού φτάσαμε μέχρι τα Δίδυμα, κατόπιν μέσω Αφροδισιάδας, Mamukale, Afion Kara Hisar, φτάσαμε στην Άγκυρα, όπου στις 23-28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημιών (Union Academique Internationale).

Κατά την περιοδεία μας είδαμε αρκετά πράγματα στη χώρα σας τα οποία είναι βέβαιο ότι αξιολογήθηκαν θετικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφασίσει αν θα σας δεχθεί στους κόλπους της. Σημειώσαμε ωστόσο και αρκετά αρνητικά σημεία, τα οποία θα βαρύνουν ίσως την πλάστιγγα εναντίον σας. Ένα τέτοιο αρνητικό σημείο είναι ο πολιτιστικός ρατσισμός που ασκείται συστηματικά σε βάρος του ελληνικού πολιτισμού στη χώρα σας. Παντού όπου περάσαμε στις επισκέψεις μας σε αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία δεν είδαμε και δεν ακούσαμε πουθενά τη λέξη Ελλάδα, Έλληνας, ελληνικός κ.λπ. Στην επίσκεψή μας στο πρώτο μουσείο –εκείνο του Canak Kale– ένα μουσείο που τα 3/4 των εκθεμάτων του είναι ελληνικά πουθενά δεν αναγνωριζόταν η προέλευσή τους, αλλά αποκρυβόταν, με κουτοπόνηρο μάλιστα τρόπο. Όταν κάτι το ελληνικό δεν μπορούσε να αποδοθεί –εικονικά έστω– σε Φρύγες, Λυδούς, Μυσούς κ.λπ., επιστρατευόταν μια αόριστη ορολογία “ελληνιστικό - ρωμαϊκό”, “ρωμαϊκή εποχή” ή “αρχαϊκή εποχή”, “5ος αι.”, “4ος αι.” κ.ο.κ. Ήδη στο Canak Kale δύο συνάδελφοι ακαδημαϊκοί –ο ένας κορυφαίος αρχαιολόγος– σχολίασαν επικριτικά τη συμπεριφορά σας αυτή.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να αποκρύβετε την ταυτότητα των ελληνικών μνημείων επικαλούμενοι συνεχώς τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Είναι σήμερα σε όλους γνωστό ότι ο όρος “ρωμαϊκή αυτοκρατορία” για την Ανατολή κατάντησε να είναι μόνο χρονολογική ένδειξη. Μια πόλη, όπως η Αφροδισιάδα ή όποια άλλη, ήταν πόλη ελληνική και επί ρωμαιοκρατίας και τα μνημεία της έγιναν από έλληνες τεχνίτες για έλληνες πολίτες και σε ελληνικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Δεν φτάνουν οι ρωμαϊκές θέρμες ούτε η παράλειψη του φλύαρου κατά τα άλλα τούρκου ξεναγού να αναφέρει ότι ο πρώτος ναός της Αφροδίτης ήταν του 6ου π.Χ. αιώνα για να βαφτιστεί η πόλη ρωμαϊκή.

Πρέπει, κύριε πρωθυπουργέ, να συνειδητοποιήσετε ότι ο ελληνικός πολιτισμός κατέχει σημαίνουσα θέση στην παιδεία και στις καρδιές όλης της Δύσης αλλά και παγκόσμια. Οι Έλληνες δημιούργησαν μεγάλο μέρος του πολιτισμού τους στο έδαφος της χώρας σας και επομένως και εσείς είσθε κληρονόμοι ενός ένδοξου πολιτισμού. Γιʼ αυτό πρέπει να είσθε ευγνώμονες στους Έλληνες της αρχαιότητας και του μεσαίωνα που γέμισαν κυριολεκτικά τη χώρα σας με τόσο αξιόλογα μνημεία, ώστε σήμερα ο τουρισμός σας να ευημερεί και εξαιτίας της επιθυμίας εκατομμυρίων ανθρώπων να επισκεφθούν τα μνημεία αυτά.

Όπως δε αναφέρετε με το εθνικό τους όνομα τους άλλους πολιτισμούς που δημιουργήθηκαν στη χώρα σας, έτσι πρέπει να αναφέρετε και τον ελληνικό. Δυστυχώς έως τώρα η μισαλλοδοξία σας δεν σας επέτρεψε να σκεφθείτε ψύχραιμα και νηφάλια και να αναλογισθείτε ότι επιβάλλεται ο σεβασμός στον πολιτισμό που δημιούργησε ο άνθρωπος πάνω στη γη, καθώς σε κάθε πολιτισμό καθαγιάζεται η δημιουργικότητα του λαού που τον διέπλασε στη μακρόχρονη ιστορία του.

Η πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας, ιδιαίτερα τα μνημεία και τα λοιπά έργα τέχνης, αντιπροσωπεύει την πνευματική παρουσία και τη διανοητική εμβέλεια του λαού που τη δημιούργησε. Αποτελεί δε ως γνωστόν κοινό κτήμα της ανθρωπότητας. Σε μια εποχή που επιζητείτε επίμονα να γίνετε δεκτοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση των ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων, ο πολιτιστικός πλούτος που κληρονομήσατε πρέπει όχι μόνο να προστατεύεται αποτελεσματικά αλλά και να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής σας έγνοιας, εκθέτοντας το κοινό αυτό αγαθό στις μεταγενέστερες γενεές με το αληθινό του όνομα.

Με εξαιρετική τιμή
Ν. Κονομής
Πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!