Αυτό είναι σωστό: το δελφίνι, ένα φιλικό θαλάσσιο πλάσμα, είναι το σύμβολο που χρησιμοποιείται για την εκπροσώπηση της Ελλάδας - γεγονός άγνωστο σε πολλούς. Και ενώ δεν είναι σαφές πώς επιλέχθηκε το δελφίνι, μια ματιά στις μυθολογικές και αρχαίες πεποιθήσεις μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του λόγου.
Από την ετυμολογική άποψη, η λέξη «δελφίνι» προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά δελφίνια, τα οποία σχετίζονται με το ελληνικό δελφού ή τη μήτρα, επομένως το όνομα του ζώου μάλλον σημαίνει «ψάρι» με μήτρα ». Ως εκ τούτου, ο ρόλος του δελφινιού στον ανθρώπινο πολιτισμό μπορεί να ανιχνευθεί στους αρχαίους χρόνους, όπου εμφανίζονται σε πολλούς μύθους.
Πράγματι, ο μινωικός πολιτισμός έχει αποδείξει τη σημασία του δελφινιού μέσω των πολλών τοιχογραφιών που κοσμούν τα παλάτια τους και φαίνεται ότι εξακολουθούν να αναφέρονται έντονα στη μυθολογία από τους μεταγενέστερους Έλληνες, οι οποίοι είχαν έναν μύθο να εξηγήσουν την προέλευση του δελφινιού.
θρύλος λέει ότι ο Διονύσιος, θεός του κρασιού και της ευχαρίστησης, είχε πάρει την εμφάνιση ενός νεαρού θνητού κατά την πλεύση του στη Νάξο για να μην προσελκύσει την προσοχή στον εαυτό του. Αλλά στο δρόμο, άκουσε το πλήρωμα συνωμοτώντας να τον πουλήσει ως σκλάβο. Γεμάτος από θυμό, γύρισε τα κουπιά σε φίδια και οι ναυτικοί δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να πηδήξουν από τη θάλασσα. Ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, έριξε κρίμα για αυτούς και τους μεταμόρφωσε σε δελφίνια, καλωσορίζοντάς τους στο βασίλειό του, δίνοντάς τους την αποστολή να βοηθήσουν τους ναυτικούς σε κίνδυνο.
Αυτή η ιστορία καταδεικνύει πώς οι Έλληνες εξήγησαν τη νοημοσύνη και την αλτρουιστική συμπεριφορά των δελφινιών. Και στην αρχαία Ελλάδα, η δολοφονία ενός δελφινιού τιμωρήθηκε από το θάνατο, γεγονός που δείχνει ότι τα δελφίνια ήταν πολύ σεβαστά.Επιπλέον, ο Όμηρος, στον ύμνο του στον Απόλλωνα, απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο ο Θεός μετατράπηκε σε δελφίνι για να εξερευνήσει την Ελλάδα και να βρεθεί χώρος για το ναό του. Ο μύθος συνεχίζει να λέει ότι κατέληξε να πηδάει πάνω σε ένα κρητικό πλοίο που διασχίζει τον Παρνασσό, στον τόπο όπου βρισκόταν ο Δελφός. Οι ιστορικοί έχουν προτείνει πράγματι ότι τα δελφίνια θα μπορούσαν να αποτελούσαν μέρος ορισμένων τελετουργιών στους Δελφούς, καθώς υπάρχουν αρχαιολογικές αποδείξεις ότι η περιοχή περιέχει αυτό που φαίνεται να είναι ανθρωπογενείς λίμνες.
Ο Πλούταρχος, Έλληνας φιλόσοφος και ιερέας του Απόλλωνα στους Δελφούς, μιλάει επίσης την ιστορία του
Ενώ όλες αυτές οι ιστορίες μπορεί να μην εξηγούν γιατί το δελφίνι είναι το εθνικό ζώο της Ελλάδας, δείχνει
σαφώς την πολιτιστική σημασία του θηλαστικού. Σήμερα, η χώρα φιλοξενεί τέσσερα είδη δελφινιών, τα οποία μερικές φορές μπορούν να εντοπιστούν σε μια βόλτα με πλοίο σε ένα ελληνικό νησί, οπότε ρίξτε μια ματιά την επόμενη φορά που θα πάρετε μια ευκαιρία.Αρχικά, το δελφίνι είναι από τα λίγα ζώα που ζουν στη θάλασσα αλλά είναι ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ - δηλαδή δεν γεννούν αυγά όπως τα ψάρια, αλλά μικρά δελφινάκια, τα οποία μάλιστα τα θηλάζουν κανονικότατα!
Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν αναπνέουν με βράγχια όπως τα ψάρια, αλλά με ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ σαν κι εμάς! Τα αντίστοιχα “ρουθούνια” τους είναι αυτή η τρυπούλα που έχουν στην κορυφή του κεφαλιού τους. Μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους κάτω από το νερό για περίπου 15 λεπτά! Μετά βγάζουν το κεφάλι τους από το νερό για να πάρουν αέρα μέσω της τρυπούλας, έπειτα η τρυπούλα κλείνει σφιχτά για να μη μπει νερό και άντε πάλι πίσω για μακροβούτια! Κι άμα κρατάνε την αναπνοή τους για μόνο 15 λεπτά, πώς κοιμούνται;; Συνήθως επιπλέουν ακίνητα στην επιφάνεια του νερού, ώστε το “ρουθούνι” τους να παίρνει αέρα. Δεν είναι όμως τόσο απλή υπόθεση! Εμείς οι άνθρωποι όταν κοιμόμαστε, αναπνέουμε αυτόματα, ασυνείδητα. Τα δελφίνια όμως αναπνέουν συνειδητά, δηλαδή ο εγκέφαλός τους στέλνει εντολή *ΤΩΡΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ* Γι’αυτό ο μισός τους εγκέφαλος είναι πάντα σε επιφυλακή όσο κοιμούνται! Μόνο το ένα ημισφαίριο χαλαρώνει - το άλλο είναι ξύπνιο για να αναπνέουν και να έχουν το νου τους σε πιθανούς κινδύνους. Προσωπικά όταν σκέφτομαι το δελφίνι, μου έρχεται στο μυαλό ένα γκρι πλάσμα με σούπερ απαλή και γυαλιστερή επιφάνεια, *ΑΛΛΑ* το ξέρατε ότι τα δελφίνια γεννιούνται με τρίχες;; Όταν γεννιούνται έχουν κάποιες τριχούλες στο ρύγχος τους, τις οποίες στη συνέχεια χάνουν. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό έχει μείνει από την εποχή που οι πρόγονοι των δελφινιώνε ζούσαν στη στεριά! Επικοινωνούν με πολλούς διαφορετικούς ήχους. Κάποιοι είναι σαν τσιριχτά σφυρίγματα που αν έπρεπε να τα γράψω θα έγραφα κάτι μεταξύ “ΙΚΙΚΙΚΙΚΙΚΙΚΙΚΙΚ” και “ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ” αλλά τέλος πάντων, ξέρετε ποιον ήχο λέω. Ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας είναι χτυπώντας την επιφάνεια του νερού με τα πτερύγιά τους! Έχουν τα δικά τους ονόματα! Όχι ας πούμε Χαράλαμπος ή Δήμητρα, αλλά συγκεκριμένα “σφυρίγματα” που το κάθε δελφίνι ανταποκρίνεται στο δικό του, γιατί το αναγνωρίζει σαν “όνομά” του! Κι αυτός είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που έχουν κάνει τους επιστήμονες να το αναγνωρίσουν ως ένα από τα πιο έξυπνα θηλαστικά - πολύ κοντά με τον άνθρωπο και τον πίθηκο! Τα γλυκάκια απειλούνται από έναν ασυνήθιστο εχθρό που λέγεται ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ! Αυτή η (ανθρωπογενής!) βαβούρα που μπορεί να προέρχεται από διερχόμενα σκάφη μέχρι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις για πετρέλαιο, τα αποδιοργανώνει! Για παράδειγμα επηρεάζει την επικοινωνία τους και τα δυσκολεύει στον προσανατολισμό και στο κυνήγι. Και μιας που μιλάμε για ανθρώπινη παρέμβαση και δελφίνια, το ναυτικό των ΗΠΑ έχει πάρει χαμπάρι πόσο έξυπνα άτομα είναι, και τα χρησιμοποιούν προς όφελός τους! Τα εκπαιδεύουν για να φυλάνε αμερικανικά υποβρύχια όπλα και να εντοπίζουν εχθρικές νάρκες (!!!!)
https://gre.worldtourismgroup.com/
https://katykyriakoulis.blogspot.com/
Σχόλια