Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Συνέντευξη στην ελληνική δημόσια τηλεόραση και τη Μαρία Χούκλη παραχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα 24ωρα πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός περιέγραψε την επικείμενη επίσκεψη ως "πολύ σημαντική" καθώς οι δύο χώρες θα συγκροτήσουν το "Συμβούλιο Ανώτατης Συνεργασίας" και τόνισε πως η χώρα του προτίθεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Ο κος Ερντογάν εξέφρασε τις προθέσεις του για στενή συνεργασία τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο προς εκτόνωση της αμοιβαίας καχυποψίας. Εξήγησε πώς η χώρα του αντιλαμβάνεται την πολιτική των "μηδενικών προβλημάτων" και πρότεινε τον αφοπλισμό των αεροσκαφών που πετούν πάνω από το Αιγαίο. Απέφυγε να απαντήσει σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αντ'αυτού έκανε αυστηρή κριτική στις ανεπτυγμένες χώρες που ξοδεύουν τεράστια ποσά σε αμυντικές δαπάνες και όχι σε ανθρωπιστικούς σκοπούς. Μίλησε για τα σημεία που ιστορικά συνδέουν τις δύο χώρες κι απηύθυνε μήνυμα στους Έλληνες πολίτες να περιμένουν με υπομονή την έξοδο από την κρίση.



Πιο συγκεκριμένα, αν και η πρώτη ερώτηση αφορούσε τις επιδιώξεις του από την επικείμενη επίσκεψη, ο Ταγίπ Ερντογάν αφού χαρακτήρισε την επίσκεψη "πολύ σημαντική" επειδή οι δύο χώρες θα συγκροτήσουν το "Συμβούλιο Ανώτατης Συνεργασίας", προτίμησε να μιλήσει εκτενώς για την ελληνική κρίση. Ήταν τότε η πρώτη φορά που συνέστησε "υπομονή" στους Έλληνες, φέρνοντας σαν παράδειγμα προς μίμηση την περίοδο που η Τουρκία είχε καταφύγει στο ΔΝΤ. "Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα δεν είναι μόνιμα" είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και εξέφρασε την αλληλεγγύη του. Στη συνέχεια η Μαρία Χούκλη του ζήτησε να σχολιάσει τον όρο "οικονομική απόβαση" με τον οποίο έχει περιγραφεί η επίσκεψη της πολυάριθμης τουρκικής αποστολής στην Ελλάδα. Τότε ο κος Ερντογάν τόνισε πως δημοκρατία και οικονομία πρέπει να συμβαδίζουν ώστε να επιτυγχάνεται σταθερότητα, ανάπτυξη κι ειρήνη και πέρασε στην εξειδίκευση της οικονομικής συνεργασίας: "Οι οικονομίες μας αλληλοσυμπληρώνονται" είπε και σκιαγράφησε ένα σύστημα συχνών επαφών σε επίπεδο πρωθυπουργών, υπουργών και επιχειρηματιών για τους διάφορους τομείς της οικονομικής συνεργασίας. Από αυτούς έκανε ειδική μνεία στον τουρισμό ως ιδιαίτερα σημαντικό και για τις δύο χώρες.


Όταν η συζήτηση πήγε στα χρονίζοντα ελληνοτουρκικά ζητήματα αλλά όχι και στο κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε πως η εξωτερική πολιτική της χώρας του στηρίζεται στην πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες. Για την υφαλοκρηπίδα περιορίστηκε σε μια ευχή για την εξεύρεση λύσης και τόνισε πως όλες οι διαφορές εντάσσονται στον τρόπο που η κάθε χώρα αντιλαμβάνεται το Αιγαίο, σαν "θάλασσα που μας χωρίζει ή που μας ενώνει". Προφανώς προέταξε την ένωση που θα καταστήσει όπως είπε το Αιγαίο "θάλασσα ειρήνης", με αποτέλεσμα το τέλος της αμοιβαίας καχυποψίας. Ερωτώμενος για τις υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, ο κος Ερντογάν είπε αρχικά πως "ορισμένες φορές συμβαίνουν αυτά" αλλά αργότερα συμπλήρωσε πως "τις υπερπτήσεις αεροσκαφών και δη μαχητικών δεν τις εκλαμβάνουμε ως θετική κίνηση"(;) Ωστόσο πρότεινε τον αφοπλισμό των αεροσκαφών ώστε αυτά να κάνουν ειρηνικές πτήσεις πάνω από το Αιγαίο. Χωρίς να διατυπωθεί σχετικό ερώτημα, προχώρησε στο θέμα της μείωσης των εξοπλισμών και εμφάνισε την Τουρκία ως πρωτοπόρο στο ζήτημα αυτό, εξηγώντας πως επί πρωθυπουργίας του οι δαπάνες για την παιδεία και την υγεία έχουν αυξηθεί και προτείνοντας μάλιστα στην Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Επιβεβαίωσε πως το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί επί τάπητος στην συνάντησή του με το Γιώργο Παπανδρέου ώστε να "συμβάλλουμε στην εκτόνωση" όπως είπε.



Στη συνέχεια η Μαρία Χούκλη τον ρώτησε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας κι όπως ήδη αναφέραμε, ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να απαντήσει. Κρατώντας το θέμα των εξοπλισμών, είπε οξύνοντας το λόγο του: "Επικρίνω όλο τον κόσμο για το θέμα αυτό" είπε κι εστίασε την κριτική του στις ανεπτυγμένες χώρες που ξοδεύουν τεράστια ποσά σε αμυντικές δαπάνες αντί να βοηθούν τους πληθυσμούς της γης που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα φτώχειας και υποσιτισμού. Παραδέχτηκε μάλιστα πως και σε κάποια σημεία της Τουρκίας εντοπίζονται τέτοια προβλήματα αλλά δήλωσε πως χώρα του ως μέλος του G-20 είναι έτοιμη να συνεισφέρει προς αυτούς τους ευγενείς σκοπούς. "Κάποιοι αυτούς τους δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς επωφελούνται από τις αμυντικές βιομηχανίες" είπε ο κος Ερντογάν.



Επανερχόμενη η δημοσιογράφος στην επικείμενη επίσκεψη, κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό να μοιραστεί τις προσδοκίες του. Τότε ο κος Ερντογάν έκανε μια σύντομη αναδρομή στις επαφές του με τον Κώστα Σημίτη, τον Κώστα Καραμανλή και το Γιώργο Παπανδρέου κι αφιέρωσε αρκετό χρόνο στα σημεία που ιστορικά συνδέουν τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ανέφερε μάλιστα πως ο ίδιος ως εργαζόμενος είχε Έλληνες εργοδότες στην Κωνσταντινούπολη και παρουσιάστηκε διαβασμένος λέγοντας στη Μαρία Χούκλη πως κατάγεται από την Σμύρνη. "Δεν πρέπει να υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε" είπε και τόνισε πως "πρέπει να αψηφίσουμε αυτούς που θα μας προκαλέσουν". Στο μήνυμά του προς τους Έλληνες, ο κος Ερντογάν συνέστησε και πάλι υπομονή ενώ για τις κινητοποιήσεις, είπε: "Το να βγαίνετε στους δρόμους, να σπάτε και να καταστρέφετε δεν οδηγεί πουθενά".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!