ΠΟΚΕΡ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ


Του Γιάννου Χαραλαμπίδη
Οι Τούρκοι φημίζονται ότι παίζουν διπλωματικό πόκερ με ανοιχτά χαρτιά. Και το επιβεβαιώνουν. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια των επαφών του στις Βρυξέλλες με αφορμή το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, επισήμανε προς την Ισπανική Προεδρία και τους ΥπΕξ των λοιπών εταίρων ότι ο κανονισμός για το «απευθείας εμπόριο» θα πρέπει να εγκριθεί για τρεις κυρίως λόγους:


1. Για να σταματήσουν οι Ε/κ να αισθάνονται ισχυροί λόγω της ένταξής τους στην ΕΕ, γεγονός που τους επιτρέπει να μη συμβιβάζονται στο Κυπριακό.

2. Για να αισθανθούν οι Ε/κ την πίεση και να προχωρήσουν σε λύση.

3. Με βάση την απόφαση της 26ης Απριλίου του 2004, η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ είναι θεσμική απόφαση της ΕΕ που έμεινε ανεκπλήρωτη.


Πιέσεις και κεφάλαια
Η Τουρκία και η Ισπανική Προεδρία επιδιώκουν να ανοίξουν ή να κλείσουν δυο ή ακόμη και τρία κεφάλαια ώς το τέλος Ιουνίου. Πρόβλημα υπάρχει, καθότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν κατάφερε ακόμη να ψηφίσει τις σχετικές νομοθεσίες που αφορούν στο κεφάλαιο 12 και πιο συγκεκριμένα την ασφάλεια των τροφίμων. Η ψήφιση προσδοκάται ότι θα γίνει κατορθωτή από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά τις 24 Μαΐου, διαδικασία που θεωρείται δύσκολη να ολοκληρωθεί εντός της ΕΕ ώς το τέλος Ιουνίου. Ταυτοχρόνως, η τουρκική πλευρά επιδιώκει, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενέργειας και του πολιτισμού, τα οποία είναι μπλοκαρισμένα από την κυπριακή κυβέρνηση, οπότε είναι πιθανό να δεχθεί πιέσεις η Λευκωσία για αλλαγή στάσης.

Δεν βοηθά
Το ζητούμενο είναι εάν και πώς θα συνδέσει το άνοιγμα παγωμένων τουρκικών κεφαλαίων με το πάγωμα της υπόθεσης του «απευθείας εμπορίου». Πάντως, ο ΥπΕξ Μάρκος Κυπριανού, που έχει σειρά επαφών στης Βρυξέλλες (είδε Μπαρόζο, Σουλτς και σήμερα βλέπει τον Μπούζεκ, Πρόεδρο της Ευρωβουλής) τονίζει στους ομιλητές του ότι το θέμα του εμπορίου:

1. Στηρίζεται σε λανθασμένη νομική βάση.

2. Δεν υποβοηθά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, καθότι, εάν εγκριθεί ο κανονισμός για το εμπόριο, δημιουργεί συνθήκες νομιμοποίησης της διχοτόμησης.

3. Δεν είναι η ορθή η ώρα που ηγέρθη το ζήτημα αυτό, διότι ενθαρρύνει τον Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος μιλά για λύση «δυο λαών» και «δυο ισότιμων θεσμικά συνιστώντων κρατών», στην πρακτική της διζωνικότητας και του νέου συνεταιρισμού.

Ανοικτό το θέμα
Χθες ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση με τους Κύπριους ευρωβουλευτές για την επισκόπηση της κατάστασης σχετικά με το εμπόριο ΕΕ-κατεχομένων. Δεν είναι ακόμη βέβαιο πότε θα τεθεί ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων το εν λόγω ζήτημα, ενώ ταυτοχρόνως δεν έγινε ακόμη γνωστό πώς το θέμα βρέθηκε στην ατζέντα της Επιτροπής των Εξωτερικών για γνωμοδότηση.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!