ΡΟΥΜΑΝΙA: ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πλέον εδώ. Είτε το επιθυμούμε είτε όχι, κάνει αισθητή την παρουσία του. Όσα ακούγονται ή γράφονται είναι αρκετά. Και όσα θα γίνουν ίσως ακόμη περισσότερα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εισέβαλε στην καθημερινότητά μας.

Όπως και πριν από ένα χρόνο, στη γειτονική μας Ρουμανία.

Μια χώρα στην οποία επενδυτές από τη χώρα μας βρήκαν προσοδοφόρο έδαφος και ευκαιρίες για να προσεγγίσουν με περισσότερα από 6 δισ. ευρώ.

Και μπορεί οι περισσότεροι να πιστεύουμε ότι είμαστε δύο χώρες με αρκετές διαφορές, αλλά τα οικονομικά στοιχεία πλέον δίνουν μια διαφορετική εικόνα.

Οι συγκρίσεις είναι μάλλον αναπόφευκτες και μάλιστα υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι, αλλά υπάρχουν, βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι την επικαλούνται!.. Ίσως γιατί υπήρξε, με οριακά ποσοστά, επανεκλογή της κυβέρνησης, η οποία πήρε το ρίσκο να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μία μικρή έρευνα από τις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου αποδεικνύει ότι Ελλάδα και Ρουμανία έχουν περισσότερα κοινά απ’ ό,τι διαφορές, σε πείσμα της αντίθετης σκέψης μας.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου και ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ, σε μια χώρα όπου το πολιτικό σύστημα είναι Προεδρική, και όχι Προεδρευόμενη, Δημοκρατία, κατέφυγε στο ΔΝΤ το Μάρτιο του 2009.

Ο Μπασέσκου είχε εκλογές σε 8 μήνες, και η κυβέρνηση έλαβε τα περισσότερα από τα μέτρα που της προτάθηκαν.

Τα αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών ήταν να εκλεγεί και πρόεδρος της χώρας ο Τραϊάν Μπασέσκου, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ουδείς από τους επικρατέστερους υποψηφίους προέδρους αμφισβήτησε την επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ποια είναι, όμως, τα κοινά στοιχεία ελληνικής και ρουμανικής οικονομίας; Και τα δυο κράτη, λοιπόν, έχουν:

1)Αρκετά μεγάλο δημόσιο τομέα
2)Σημαντική γραφειοκρατία, με την ελληνική, ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία να είναι αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη της Ρουμανίας
3)Χαμηλή παραγωγικότητα
4)Αρνητικό πρόσημο στην αντιστοιχία εξαγωγών και εισαγωγών, δηλαδή οι εισαγωγές είναι πολύ περισσότερες από τις εξαγωγές
5)Σημαντική παραοικονομία, με τη Ρουμανία ωστόσο να υπερέχει κατά πολύ της χώρας μας
6)Υψηλές τιμές στην αγορά ακινήτων αλλά και σε καταναλωτικά αγαθά

Η Ελλάδα, ωστόσο, υπερέχει αισθητά σε επενδύσεις στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας και διαθέτει πιο χαλαρούς νόμους για τη λειτουργία μιας εταιρίας, με την έννοια της επιταγής να είναι άγνωστη στο 95% της αγοράς της Ρουμανίας.

Η γειτονική χώρα δεν έχει καταφέρει να απορροφήσει σοβαρά ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως η χώρα μας, σε προηγούμενα έτη, εξ ου και τα 30 δισ. που έχουν εγκριθεί ως το 2013 και παραμένουν ανεκμετάλλευτα σε ποσοστό περίπου 90%.

Οι τράπεζες στη Ρουμανία, επίσης, είναι ξένες.

Τι προκάλεσε, όμως, η δράση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη γειτονική χώρα;

Αρχικά πραγματοποιήθηκαν 13.000 απολύσεις και σήμερα έχει ανακοινωθεί πως θα ακολουθήσουν ακόμη 90.000.

Οι μισθοί στο Δημόσιο μειώθηκαν. Το ρουμανικό νόμισμα έχασε 25% της αξίας του σε δύο μήνες, πριν από την έλευση του ΔΝΤ είχε σταθεροποιηθεί και φέτος ανατιμήθηκε περίπου 5%-6% έναντι του ευρώ, ενώ το κόστος δανεισμού του ρουμανικού δημοσίου ελέγχθηκε.

Η χώρα έχει κάνει χρήση των 9 από τα 20 δισ. δανεισμού που της εγκρίθηκαν.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έκλεισε κατά τα δύο τρίτα, ενώ οι τράπεζες έκλεισαν τις στρόφιγγες των δανείων.

Χορηγούν δάνεια αλλά με ασύμφορους όρους και επιτόκια, ενώ ο δείκτης των επισφαλών δανείων αγγίζει το 10%, αλλά σταμάτησε να αυξάνεται.

Όσο για τον ιδιωτικό τομέα;

Περίπου 500.000 εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο και οι μισθοί υποχώρησαν σημαντικά. Χιλιάδες εταιρείες οδηγήθηκαν σε πτώχευση, οι τζίροι έπεσαν κάθετα και το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,1%!. http:apogevmatini

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!