ΔΝΤ, ΦΑΡΜΑΚΟ Η΄ ΑΣΘΕΝΕΙA ;


simopoylosΗ έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελεί ντροπή για μας τους Έλληνες και απόδειξη ότι ουσιαστικά έχουμε πτωχεύσει. Γι’ αυτή την εξέλιξη έχουμε ευθύνες όλοι. Κυρίως όμως έχει το πολιτικό σύστημα, που λειτούργησε με τη λογική του «ζω με δανεικά και σπαταλώ με ξένα», αλλά ως έναν βαθμό και ο κάθε πολίτης ο οποίος με τη συμπεριφορά ή την ανοχή του εξέθρεψε αυτό το δόγμα. Φυσικά, μεγάλη ευθύνη έχουν και ομάδες που με κατεστημένες νοοτροπίες και συντεχνιακές λογικές, στο όνομα της «προνομιακής» θέσης τους στην κοινωνία, αντιστάθηκαν με σφοδρότητα σε κάθε φωνή υπέρ των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Οι ευθύνες, βεβαίως, βαρύνουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις, περισσότερο όμως τα κόμματα εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ από το 1981, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, διόγκωνε διαρκώς το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ η Νέα Δημοκρατία φοβήθηκε και δεν τόλμησε να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, τις αναγκαίες για τον τόπο αλλαγές. Η σημερινή, μάλιστα, κυβέρνηση, με τα «πιστόλια», τους «Τιτανικούς», τις «μπλόφες» της και την παντελή έλλειψη σχεδιασμού, είναι αυτή που έφερε τους κερδοσκόπους στην αυλή της Ελλάδας και το ΔΝΤ στην Αθήνα…

Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε από την πρώτη στιγμή για τα «δάκρυα και το αίμα» που θα έφερνε η εμπλοκή του ΔΝΤ. Τα παραδείγματα της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας αλλά και παλαιότερα των χωρών της ΝΑ Ασίας, έχουν αποδείξει ότι πολλές φορές το ΔΝΤ αποτελεί τη νόσο, ενώ φαίνεται ότι είναι το φάρμακο. Σήμερα, έρχεται η σειρά της Ελλάδος. Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που θα ζήσουμε και η αναμενόμενη αντίδραση του κόσμου, δημιουργούν οριστικά και αμετάκλητα συνθήκες Νέας Μεταπολίτευσης.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να μπορέσει η Ελλάδα να βγει το συντομότερο από τη «μέγγενη» του ΔΝΤ και την ύφεση και στη συνέχεια να διασφαλίσει πως δεν θα ξαναφτάσει σε τέτοια θέση. Για να γίνει αυτό, μοναδική λύση είναι η οικοδόμηση μιας μακροχρόνια διατηρήσιμης ανάπτυξης, χωρίς στρεβλώσεις, μέσω ενός μοντέλου που θα αντικαταστήσει τον υπερδανεισμό με την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγή ευημερίας και τη δίκαιη διάχυσή της στην κοινωνία. Το ίδιο μοντέλο, πρέπει να αντικαταστήσει το πελατειακό σύστημα, με μία ορθή αξιοποίηση των μεγάλων ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων που είχε πάντα αυτή η χώρα.

Τέλος, επιμένω να πιστεύω ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν, έστω και «κατόπιν εορτής».


Στράτος Σιμόπουλος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!