ΕΝΑΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟ ΛΑΟ,ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ; YΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;

Μειώνονται κατά 35% οι αποδοχές του 2010 στον δημόσιο τομέα
Δραστική περικοπή σε αποδοχές άνω των 3.000 ευρώ
Από Ιούνιο η παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις

Τη δραστική περικοπή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων αποφάσισε η κυβέρνηση για να μην καταρρεύσει η χώρα, ενώ κόβει και από τις αποδοχές των συνταξιούχων. Σε πρώτη φάση, ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα μένει ανέπαφος, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να προεξοφλήσει κανείς τι θα γίνει σε τρεις ή έξι μήνες.

Με τις νέες περικοπές το διαθέσιμο εισόδημα των υπαλλήλων στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μειώνεται κατά 35% σε σχέση με το 2009, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει για τους συνταξιούχους αντί 13ου και 14ου μισθού, 200 ευρώ το Πάσχα, 200 ευρώ επίδομα αδείας και 400 ευρώ τα Χριστούγεννα. Οσοι μάλιστα λαμβάνουν σύνταξη υψηλότερη από 2.500 ευρώ (μεικτά) δεν θα πάρουν τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα αδείας. Ταυτόχρονα, συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ θα περικοπούν περαιτέρω λόγω της επιβολής του ΛΑΦΚΑ.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους μειώνονται δραστικά ο 13ος και 14ος μισθός και στη θέση τους η κυβέρνηση θα δίνει 250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ επίδομα αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Για μισθούς άνω των 3.000 ευρώ μεικτών δεν ισχύουν τα παραπάνω και δεν θα καταβάλλεται κανένα δώρο.

Η παρακράτηση, με βάση τις νέες περικοπές, θα ξεκινήσει πιθανότατα από τη μισθοδοσία του Ιουνίου. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που οι αποδοχές, μετά τις περικοπές, μειωθούν κάτω των 3.000 ευρώ τον μήνα (μεικτά), τότε θα καταβάλλονται τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας. Το ίδιο θα ισχύει και στους συνταξιούχους (το όριο είναι τα 2.500 ευρώ).

Ετσι, δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πέντε έτη υπηρεσίας και ετήσιες αποδοχές 18.782 ευρώ το 2009 θα δει το 2010 τις αποδοχές να μειώνονται κατά 1.632 ευρώ. Ειδικότερα:

1. Καταργείται ο 13ος και ο 14ος μισθός στον δημόσιο τομέα για όσους έχουν μεικτές αποδοχές άνω των 3.000 ευρώ. Για τους δημοσίους υπαλλήλους, που είναι κάτω από το όριο των 3.000 ευρώ, αναπροσαρμόζεται ο τρόπος χορήγησης των δώρων και του επιδόματος αδείας και διαμορφώνεται οριζόντια. Συγκεκριμένα, κάθε μισθωτός του δημόσιου τομέα θα λαμβάνει επίδομα αδείας 250 ευρώ, δώρο Πάσχα 250 ευρώ και δώρο Χριστουγέννων 500 ευρώ.

2. Μειώνονται κατά 8% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 3% οι αποδοχές των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ (οι οποίοι δεν έχουν επιδόματα). Το συνολικό ψαλίδισμα στα επιδόματα φθάνει το 20%, ενώ στις ΔΕΚΟ η μείωση των αποδοχών φθάνει το 10%.

Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί τον Μάρτιο μειώσεις 12% στα επιδόματα και 7% στις αποδοχές.

Τα ανωτέρω μέτρα για ορισμένους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα -όπως οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και οι δικαστικοί- θα οδηγήσουν στην περικοπή μέχρι και τριών μισθών.

3. Μηδενικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κατά την τριετή διάρκεια του προγράμματος.

4. Αναστολή της χορήγησης της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης.

5. Ενιαία Αρχή Πληρωμής και ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα.

Οι βίαιες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων είχαν ως αποτέλεσμα την οργή της ΑΔΕΔΥ. Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε τονίζει ότι: «Η κυβέρνηση προχώρησε στην τυπική ανακοίνωση της χρεοκοπίας της ζωής των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!