O χάρτης θανάτου της Συρίας. Εσύ θα έμενες να πολεμήσεις;

 

Ποιος πολεμάει με ποιον στη Συρία και ποιος εξοπλίστηκε τελικά από ποιον. Πώς εμπλέκονται CIA και Πεντάγωνο, τι γίνεται με τους τζιχαντιστές (Χάρτης)
Μαχητές που εξοπλίστηκαν από τη CIA μάχονται τους στρατιώτες που εξοπλίστηκαν από το Πεντάγωνο στα σύνορα με την Τουρκία όπου ζουν ακόμη Κούρδοι πολίτες που μάχονται για τα εδάφη με τον δικό τους στρατό. Και στη μέση, οι τζιχαντιστές του ISIS που εξοπλίζονται και από Αμερικανούς. Τι γίνεται τελικά στη Συρία;

Οι ρεπόρτερ Nabih Bulos, W.J. Hennigan και Brian Bennett των L.A. Times δημοσιεύουν μια αποκαλυπτική έρευνα για τους εξοπλισμούς των αντιμαχόμενων ομάδων στη Συρία, σε έναν εμφύλιο που έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά. Μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών έχει παρεισφρύσει η οργάνωση των τζιχαντιστών που έχει καταλάβει εδάφη, ενώ οι Κούρδοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για την επιβίωση των πόλεων στις οποίες διαμένουν.
Oι L.A. Times αναδεικνύουν τον βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας αλλά και τον ελάχιστο έλεγχο - επιρροή που έχουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή.
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι ένοπλες πολιτοφυλακές που εξοπλίστηκαν από διαφορετικές πλευρές της "πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ" έχουν αρχίσει να μάχονται η μία την άλλη στις πεδιάδες ανάμεσα στο Χαλέπι και τα τουρκικά σύνορα, "επιβεβαιώνοντας τον εξαιρετικά μικρό έλεγχο των αξιωματούχων του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών στις ομάδες που χρηματοδότησαν και εκπαίδευσαν" για να πολεμήσουν στον αιματηρό πενταετή συριακό εμφύλιο.

Κλικ στον χάρτη για να δείτε όλες τις αντιμαχόμενες ομάδες σε μεγάλη ανάλυση:


  Οι συγκρούσεις εντάθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς μονάδες εξοπλισμένες από την CIA και άλλες εξοπλισμένες από το Πεντάγωνο έχουν έρθει επανειλημμένα σε ένοπλη αντιπαράθεση στα βόρεια προάστια του Χαλεπίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους Times του Λος Άντζελες, παρά τη θεαματική αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα πρόσφατα εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει Σύρους αντάρτες, επανεκκινώντας ένα πρόγραμμα που ανεστάλη μετά την παταγώδη του αποτυχία, καθώς πυρομαχικά και εξοπλισμός έπεσαν στα χέρια ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων. Ο εξοπλισμός του Πενταγώνου γίνεται κατά του Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζεται από τους Ρώσους.
Η CIA από την άλλη, αναπτύσσει τη δική της, σχεδόν αυτόνομη παρέμβαση στον συριακό εμφύλιο. Από το επιχειρησιακό της κέντρο στην Τουρκία έχει ενισχύσει ομάδες ενόπλων στη Συρία με αντιαρματικούς τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους TOW, οι οποίοι έχουν φτάσει εκεί μέσω της Σαουδικής Αραβίας.

  Όπως γράφουν οι L.A. Times, οι προσπάθειες του Πενταγώνου επικεντρώνονται στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά η CIA υποστηρίζει ένοπλες ομάδες που ασκούν πίεση στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες, είναι και ακραίοι ισλαμιστές. Το σχέδιο είναι η αποσταθεροποίηση του Άσαντ, αλλά αυτές οι ομάδες έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους.
Στην αρχή οι δύο "αμερικανοτραφείς" ομαδοποιήσεις μάχονταν σε εντελώς διαφορετικές περιοχές της συριακής επικράτειας, βάσει του σχεδίου που όπως φαίνεται αποτυγχάνει. 
Οι δυνάμεις του Πενταγώνου στα βορειοανατολικά, οι δυνάμεις της CIA στα δυτικά. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ενάντια στους αντιπάλους του Άσαντ αναδιάταξαν τις δυνάμεις των δυνάμεων που εξοπλίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ, οδηγώντας τες σε ανοιχτή σύγκρουση στα προάστια του Χαλεπίου που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
Και για να μπερδευτείτε ακόμη περισσότερο:
Στα μέσα Φεβρουαρίου ομάδα τζιχαντιστών που φέρει το όνομα "Φουρσάν αλ Χακ" (ή Ιππότες της Δικαιοσύνης), η οποία υποστηρίζεται από τη CIA είχε κατευθυνθεί στην πόλη Μαρέα, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια του Χαλεπίου για να αντιμετωπίσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται και εξοπλίζονται από το αμερικανικό Πεντάγωνο και κινούνται κυρίως στις κουρδικές περιοχές τις οποίες ελέγχουν στα ανατολικά, συνεπικουρούμενες από τον κουρδικό αυτόνομο στρατό.
Στη Μαρέα εγκαταστάθηκαν εξτρεμιστές που άρχισαν να μάχονται τον Άσαντ από το 2011, όταν και ξεκίνησε ο εμφύλιος μετά την αραβική άνοιξη.
Μαχητής από την ισλαμιστική ταξιαρχία "Σουκούρ αλ Γιαμπάλ", η οποία έχει δεσμούς με τη CIA, δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που βρίσκονται στο συνασπισμό καταπολέμησης του ISIS, γνωρίζουν ότι η ομάδα τους συγκρούστηκε με ομάδα πολιτοφυλάκων, η οποία υποστηρίζεται και τροφοδοτείται από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Η "Σουκούρ αλ Γιαμπάλ" είναι εξτρεμιστική τζιχαντιστική ομάδα που μάχεται από κοινού με την "Τζαμπχάτ αλ Νούσρα" που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Οι τζιχαντιστές μάχονται και εναντίον των Κούρδων τους οποίους είχε ενισχύσει ο επίσημος αμερικανικός στρατός με βομβαρδισμούς εναντίον εξτρεμιστών στο Κομπάνι.
Επίσης, οπλισμένοι από τη CIA τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, πολεμούν τους υποστηριζόμενους από το Πεντάγωνο, Κούρδους της Συρίας (YPG), σημειώνει η κουρδική πηγή.

  Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε στους L.A. Times και δήλωσε πως οι συγκρούσεις ανάμεσα στις παραπάνω ομάδες, ήταν αναπόφευκτες, παραδεχόμενος όμως, την εμπλοκή των ΗΠΑ σε μια χώρα που έχει γίνει συντρίμμια με τους αθώους άμαχους να βιώνουν την απόλυτη φρίκη.
Και το χάος στη Συρία, συνεχίζεται, ενώ η εκεχειρία δεν ισχύει επί της ουσίας.

Επίθεση με χημικά στο Χαλέπι κατήγγειλαν οι Κούρδοι

Παράλληλα, η συριακή, κουρδική πολιτοφυλακή Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) κατηγόρησε τους ισλαμιστές και άλλες οργανώσεις ανταρτών που μάχονται τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ότι βομβάρδισαν με χημικά μια συνοικία στο βόρειο Χαλέπι, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

  Οι μαχητές των YPG συγκρούονται με τους αντάρτες εδώ και εβδομάδες στο Χαλέπι και τη γύρω περιοχή. Πολλοί αντάρτες θεωρούν ότι οι YPG είναι σύμμαχοι του Άσαντ, κάτι που οι Κούρδοι διαψεύδουν κατηγορηματικά. Η κουρδική οργάνωση συνεργάζεται τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση των YPG υποστηρίζεται ότι οι αντάρτες που δρουν από περιοχές του Χαλεπιού οι οποίες ελέγχονται από τη συριακή αντιπολίτευση έπληξαν το Σέιχ Μακσούντ με "χημικές ουσίες κίτρινου χρώματος, που πιστεύεται ότι ήταν φώσφορος" στις αρχές του Μαρτίου και εν μέσω "εκεχειρίας".
Σε επιστολή της κουρδικής οργάνωσης προς την ομάδα επιτήρησης της εκεχειρίας στη Συρία αναφέρεται επίσης ότι η επίθεση προήλθε από διάφορες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, όπως την ισλαμιστική οργάνωση Αχράρ αλ Σαμ και τις μετριοπαθέστερες Ομάδα του Λεβάντε, Λίουα 13 και Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την πλευρά του έχει ανακοινώσει ότι το Μέτωπο Αλ Νόσρα και άλλοι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές έχουν βομβαρδίσει την περιοχή αυτή με δεκάδες ρουκέτες τον τελευταίο μήνα.
Αφότου ενεπλάκη η Ρωσία στον πόλεμο της Συρίας, οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν ανακαταλάβει τα εδάφη που έχασαν πέρσι σε πολλές περιοχές της δυτικής Συρίας, συμπεριλαμβανομένης και της επαρχίας του Χαλεπιού.
Η συριακή κυβέρνηση χαρακτηρίζει πάντως "τρομοκρατικές ομάδες" όλες τις ένοπλες δυνάμεις που μάχονται κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.                                                               http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!