Ξεκίνησε η δίκη των δημοσιογράφων στην Τουρκία

REUTERS/OSMAN ORSAL
Ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της εφημερίδας Cumhuriyet

Ξεκίνησε σήμερα η πολύκροτη δίκη των δύο δημοσιογράφων στην Τουρκία, οι οποίοι κατηγορούνται για την αποκάλυψη της διασύνδεσης του τουρκικού κράτους με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της εφημερίδας Cumhuriyet και ο Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, δικάζονται από το κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης, με σοβαρές κατηγορίες, οι οποίες τους έχουν ήδη κοστίσει τρεις μήνες προφυλάκισης.

Κατηγορούμενοι για κατασκοπεία, αποκάλυψη κρατικών μυστικών, απόπειρα πραξικοπήματος και συνδρομή τρομοκρατικής οργάνωσης, οι δύο άνδρες κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη.
Περίπου 200 άτομα επευφήμησαν τους δύο κατηγορούμενους κατά την άφιξή τους στο δικαστήριο, φωνάζοντας «δεν θα φιμώσετε την ελευθερία του Τύπου».
Οι δύο δημοσιογράφοι δημοσίευσαν τον Ιανουάριο του 2014 ένα μεγάλο άρθρο, συνοδευόμενο από φωτογραφίες και ένα βίντεο, για την κατάσχεση φορτηγών των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT), γεμάτων όπλα που προορίζονταν για τους Σύρους ισλαμιστές αντάρτες.
Το άρθρο προκάλεσε την οργή του Ερντογάν, ο οποίος αρνήθηκε ότι υποστηρίζει τα ριζοσπαστικά κινήματα που μάχονται εναντίον των αρχών της Δαμασκού. «Εκείνος που δημοσίευσε αυτή την πληροφορία θα πληρώσει βαρύ τίμημα, δεν θα τον αφήσω έτσι» είχε δεσμευτεί ο Τούρκος πρόεδρος.
Η φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων τον Νοέμβριο προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, καθώς ερμηνεύθηκε ως μία ακόμη ένδειξη της αυταρχικής παρέκκλισης ενός καθεστώτος που κατηγορείται ότι θέλει να φιμώσει οποιαδήποτε επικριτική φωνή.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!