Οι Βρυξέλλες δέχτηκαν επίθεση: Εκρήξεις σε αεροδρόμιο & μετρό -Νεκροί και τραυματίες


Οι Βρυξέλλες δέχτηκαν επίθεση: Εκρήξεις σε αεροδρόμιο & μετρό -Νεκροί και τραυματίες

Η βελγική πρωτεύουσα δέχθηκε συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση με βόμβες στο αεροδρόμιο και σε σταθμούς του μετρό.
Οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, στην αίθουσα αναχωρήσεων. Ο Βέλγος υπουργός Υγείας ανέφερε ότι υπάρχουν 11 νεκροί και πολλοί σοβαρά τραυματισμένοι, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.
Στο αεροδρόμιο επικράτησε ο απόλυτος πανικός, με τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητος να σωθεί. Το σημείο έμοιαζε με πεδίο μάχης. Τραυματίες και σπασμένα τζάμια στο σημείο που σημειώθηκαν οι εκρήξεις. 

Εκρήξεις σημειώθηκαν και σε σταθμούς μετρό της πόλης, με αυτήν στον σταθμό Μάλμπεκ να στοιχίζει τη ζωή 15 ατόμων, όπως ανέφερε επισήμως η διαχειρίστρια εταιρεία του μετρό.
Συνεχής ενημέρωση από τις Βρυξέλλες:
13:33 Μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί όλα τα ξενοδοχεία της Starwood στην πόλη έχουν κλείσει τις πόρτες τους, όπως ανακοίνωσε η εταιρία. «Έχουμε λάβει πρόσθετα μέτρα για να ενισχύουμε περαιτέρω την ασφάλεια στα ξενοδοχεία της Starwood σε όλη την πόλη», ανέφερε η εταιρία. «Όλα τα ξενοδοχεία μας αυτή τη στιγμή αναφέρονται ως ασφαλή».
13:27 To Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι στρατιώτες φρουρούν το πρωθυπουργικό μέγαρο των Βρυξελλών, όπου αυτή την ώρα γίνεται σύσκεψη κρίσης.

13:26 Εντονη στρατιωτική παρουσιά στο Μόλενμπεκ, το προάστιο που πριν δυο ημέρες συνελήφθη ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ.
13:25 Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε 15 νοσοκομεία, υπάρχει επάρκεια αίματος λένε τώρα οι γιατροί που προηγουμένως είχαν απευθύνει έκκληση σε όλους να δώσουν αίμα... 
13:22 Μεσίστιες οι σημαίες στο ευρωκοινοβούλιο.

13:21 Σύμφωνα με τον Βέλγο υπουργό Υγείας από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο υπάρχουν 11 νεκροί και 81 νεκροί εκ των οποίων οι 31 σε πολύ σοβαρή κατάσταση. 

13:18 Η διαχειρίστρια εταιρεία του μετρό των Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από την επίθεση στον σταθμό Μάλμπεκ είναι 15. 
13:05 Δύο Κύπριοι ανάμεσα στους τραυματίες -Βρίσκονταν μέσα στο μετρό τη στιγμή της έκρηξης
13:04 Απόψε ο Πύργος του Αϊφελ θα φωτιστεί με τα χρώματα της βελγικής σημαίας
13:03 Το Facebook ενεργοποίησε την επιλογή "safety check" για τους χρήστες του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες.
13:02 Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συνέστησε σήμερα στους Ολλανδούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Βέλγιο μετά τις σημερινές βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Ο Ρούτε σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι αυξήθηκαν οι έλεγχοι από την αστυνομία και τον στρατό στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα. Ωστόσο το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια στην Ολλανδία δεν αυξήθηκε από τη βαθμίδα στην οποία βρίσκεται σήμερα, αυτή του "σημαντικού" κινδύνου, καθώς η χώρα δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία για μια άμεση απειλή.
12:50 Βαλς: Είμαστε σε πόλεμο
12:48 To βελγικό μέσο ενημέρωσης STIB κάνει λόγο για 15 νεκρούς από την έκρηξη στο σταθμό του μετρό Μάλμπεκ και 55 τραυματίες εκ των οποίων οι 10 σοβαρά. 
12:40 Αστυνομία και εισαγγελεία των Βρυξελλών τονίζουν ότι αυτή την ώρα δεν μπορούν με ασφάλεια να μιλήσουν για αριθμό νεκρών και τραυματιών. 
12:38 Ο χάρτης των επιθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες 

12:35 Eκρηξη στη συνοικία των Βρυξελλών, κοντά στην οδό Le Roi. Επρόκειτο για ύποπτο δέμα, στο οποίο η αστυνομία ελεγχόμενα προκάλεσε έκρηξη.
12:34 Πολλοί επιβάτες στην αίθουσα κρίσεων του αεροδρομίου, περιμένουν, μετά τις πρωινές εκρήξεις.

12:30 «Πολλά νοσοκομεία, κυρίως το νοσοκομείο Saint Pierre, καλούν δότες αίματος».
12:30 «225 στρατιωτικοί επιπλέον στους δρόμους των Βρυξελλών. Συνολικά οι στρατιώτες φθάνουν τους 1.000»
 
12:24 Η Γαλλία στέλνει 1.600 αστυνομικούς στα σύνορα για ελέγχους όπως επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ
12:23 Τόσκας, Καμμένος στο Μαξίμου -Σύσκεψη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες
12:20 Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ η πτήση της Aegean Α3620 που αναχώρησε από το αεροδρόμιο των Αθηνών στις 08:30 με τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες.
11:57 Η Eurostar ματαίωσε τα δρομολόγια των τρένων από και προς τις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στην πόλη. "Συστήνεται στους πελάτες της Eurostar στις Βρυξέλλες να ματαιώσουν το ταξίδι τους και να μην προσέλθουν στον σταθμό", αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter.
11:56 Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε τους πολίτες να αποφύγουν προς το παρόν τις μετακινήσεις. «Για την ώρα, ζητάμε από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση», ανέφερε μήνυμα του πρωθυπουργού στο twitter.
11:53 Οπως επιβεβαίωσε η American Airlines, η πτήση θα αναχωρούσε στις 09:40 ώρα Βρυξελλών με προορισμό την Φιλαντέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών και η έκρηξη σημειώθηκε στις 08:00 τοπική.
11:46 Πριν λίγο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τουίταρε: «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Ολες οι συνεδριάσεις ακυρώθηκαν. Δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια του προσωπικού και των επισκεπτών».Ο εκπρόσωπος τύπου του ευρωπαϊκού κοινοβούλιου Τζέιμ Νταχ Γκιγιό είπε ότι το το ευρωκοινοβούλιο δεν εκκενώνεται. «Εχουμε σημάνει το ύψιστο επίπεδο συναγερμού και γίνονται έλεγχοι από την αστυνομία στο κτίριο». 
Το γραφείο τύπου του ευρωκοινοβουλίου τουίταρε: «Βαθιά ανησυχία στο ευρωκοινοβούλιο για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Το επίπεδο ασφαλείας έχει αυξηθεί. Συνεργαζόμαστε στενά με τις βελγικές αρχές». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τουίταρε: «Η σκέψη μου είναι στις Βρυξέλλες και στους κατοίκους της, μετά από αυτές τις επιθέσεις. Μείνετε σε ασφαλές μέρος, ακολουθείτε τις υποδείξεις των αρχών».

11:41 Στο ανώτατο επίπεδο "πορτοκαλί" ανεβαίνει το επίπεδο απείλης στα ευρωπαϊκά όργανα, σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Όλες οι συναντήσεις εντός των κτιρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.
11:40 Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.
11:38 Εκκενώνεται η περιοχή γύρω από το βελγικό κοινοβούλιο
11:28 Σοκαριστική μαρτυρία για την έκρηξη στο αεροδρόμιο: «Ακουσα ένα μπαμ και στη συνέχεια ένας άνδρας να ουρλιάζει στα αραβικά, υπήρχε ένα ζευγάρι μπροστά μου που έβγαζε χρήματα, η γυναίκα έχασε και τα δυο της πόδια και ο άντρας της το ένα πόδι. Επίσης, ένας αστυνομικός έχασε το πόδι του, τα παράθυρα των μαγαζιών έσπασαν, αίμα υπήρχε παντού, προσπάθησα να βοηθήσω κάποιους», έλεγε μια αυτόπτης μάρτυρας με τα χέρια της βουτηγμένα στο αίμα.  
11:27 Εκκληση από τις βελγικές αρχές στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα και να επικοινωνούν μόνο μέσω των social media, γιατί έχουν πέσει οι γραμμές. 
11:20
Νέες φωτογραφίες σοκ από το χτύπημα στο μετρό των Βρυξελλών




11:19
Οι αρχές συστήνουν σε όλους να μείνουν εκεί που βρίσκονται και να μην μετακινούνται καθόλου. Οι Ελληνες ευρωβουλευτές βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου. 

11:18
Η Ολλανδία έκλεισε τα σύνορα με το Βέλγιο, επανέρχονται οι έλεγχοι

11:15
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ενημέρωση ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση, αλλά δεν γνώριζαν ούτε τον τόπο, ούτε τον χρόνο.

11:08
Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με την αστυνομία.

11:06 

Όπως γράφει η Soir επικαλούμενη υπεύθυνο ασφαλείας ενός από τα ευρωπαϊκά κτίρια, έχει βρεθεί ένα δεύτερο ύποπτο όχημα. Ειδική ομάδα φτάνει στην περιοχή στο Μάαλεμπεκ.

11:02
Οπως μεταδίδει το RT, μέσα στο αεροδρόμιο βρέθηκαν τρία γιλέκα αυτοκτονίας.

10:59 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις και να παραμείνει στο γραφείο ή στο σπίτι μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες.

10:51
Το VRT κάνει λόγο για επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.



10:48
Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με πηγή του γαλλικού αεροδρόμιου.

10:47
Η πτήση 620 της Aegean με αναχώρηση 08:40, από Αθήνα για Βρυξέλλες, δεν θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο και παραμένει κλειστό. Σύμφωνα με πηγές της Αegean δεν εχει γίνει ακόμη γνωστό που θα γίνει η προσγείωση του αεροσκάφους.

10:30
Έκρηξη σημειώθηκε στο σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες κοντά σε γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το δίκτυο RTBF. Λίγη ώρα μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο, μία ακόμα έκρηξη πραγματοποιήθηκε στο σταθμό Μάαλμπεκ. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες.


10:29
Αυξήθηκε το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια στην ύψιστη βαθμίδα, το 4, σε όλη τη χώρα, μετέδωσε το Belga, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου.

10:22
«Παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό την κατάσταση. Η απόλυτη προτεραιότητα είναι τα θύματα και οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στο αεροδρόμιο των Βρυξξελών», έγραψε στο Twitter ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.


10:18
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων σε 17

10:08
Υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά πριν από τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.



09:37
«Έγιναν δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο. Το κτίριο εκκενώνεται. Μην έρχεστε στην περιοχή του αεροδρομίου», αναφέρει το αεροδρόμιο των Βρυξξελών σε tweet του ενώ σε δεύτερο tweet επαναλαμβάνει την εκκλησή του τονίζοντας ότι οι πτήσεις ακυρώθηκαν.



Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ανέβασαν στα κοινωνικά δίκτυα αυτόπτες μάρτυρες είναι συγκλονιστικά. Τραυματίες, διαλυμένες αποσκευές, καπνός, άνθρωποι σε πανικό .
Αυτόπτες μάρτυρες μεταδίδουν ότι είδαν βόμβα στο check-in των αναχωρήσεων. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η βόμβα εξερράγη κοντά στον έλεγχο των εισιτηρίων της American Airlines.
Η Eurocontrol ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο των Βρυξελλών κλείνει μέχρι νεωτέρας. Καμία πτήση δεν επιτρέπεται να προσγειωθεί ή να απογειωθεί, ενώ έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια των τρένων προς αυτό. 





Οι εκρήξεις αυτές σημειώθηκαν τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη στη βελγική πρωτεύουσα υπόπτου για τη συμμετοχή του στις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.
Η βελγική αστυνομία βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για ενδεχόμενα αντίποινα.


Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καπνό να υψώνεται από την αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, στην οποία έχουν σπάσει όλα τα τζάμια, ενώ δείχνουν τους άνθρωπους που περίμεναν να επιβιβαστούν να τρέχουν για να φύγουν από την αίθουσα για να γλιτώσουν.
Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Sky News Άλεξ Ρόσι, ο οποίος βρισκόταν εκεί, δήλωσε ότι άκουσε δύο "πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις".
"Αισθάνθηκα το κτίριο να δονείται. Υπήρχε επίσης σκόνη και καπνός (...) πήγα προς το σημείο από το οποίο ακούστηκε η έκρηξη και άνθρωποι έβγαιναν από εκεί πολύ ζαλισμένοι και σοκαρισμένοι".
"Αυτό που σκέφτονται εδώ είναι ότι ήταν κάποιου είδους τρομοκρατική επίθεση - αυτό δεν έχει επαληθευτεί από οποιεσδήποτε αρχές εδώ στο αεροδρόμιο", σημείωσε.
Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εξάλλου ότι διακόπηκαν και οι σιδηροδρομικές συνδέσεις του αεροδρομίου.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποιο επίσημο σχόλιο σχετικά με την αιτία των εκρήξεων.

Αυτόπτες μάρτυρες μεταδίδουν ότι είδαν βόμβα στο check-in των αναχωρήσεων.


Οι βελγικές αρχές εκφράζουν φόβο πως στο εσωτερικό του αεροδρομίου ενδεχομένως να; υπάρχουν τρομοκράτες και ζητούν από τον κόσμο να φύγει από το χώρο χωρίς να πάρει τις αποσκευές του.






Μετά την έκρηξη τα αεροπλάνα άλλαξαν κατεύθυνση προς την Αμβέρσα, ενώ άλλα αεροπλάνα κάνουν κύκλους πάνω από την πόλη της Λιέγης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!