Τσίπρας: Ο δρόμος των προσφύγων δεν είναι το Αιγαίο, αλλά απευθείας από την Τουρκία

Τσίπρας: Ο δρόμος των προσφύγων δεν είναι το Αιγαίο, αλλά απευθείας από την Τουρκία
Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Με αναφορά στο προσφυγικό και τις ευθύνες της Ευρώπης ξεκίνησε την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση, κυρίως για λόγους πολιτικής αδυναμίας, γιατί οι πολιτικές λιτότητας εξέθρεψαν το τέρας της ακροδεξιάς» σημείωσε.

Ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα διαχειριστεί την προσφυγική και οικονομική κρίση θα προσδιορίσει το μέλλον της.

«Κρατά ανοικτά τα σύνορά της στη λιτότητα και κλειστά τα σύνορά της στους κατατρεγμένους» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει «από το υστέρημά της» να σώζει τους πρόσφυγες, αλλά τόνισε ότι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι ο δρόμος των προσφύγων προς την Ευρώπη δεν είναι μέσω του Αιγαίου, αλλά με την απευθείας μετάβαση από το τουρκικό έδαφος.

Συμπλήρωσε ότι Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών, ανέφερε ότι στη χώρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30.000 πρόσφυγες και ότι η κινητοποίηση είναι μεγάλη -ιδίως από τις Ένοπλες Δυνάμεις- για τη στέγαση και τη σίτιση των ανθρώπων.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να σηκώσει όλο αυτό το βάρος, ιδίως εντός των σφιχτών δημοσιονομικών συνθηκών.

Σε σχέση με τη Σύνοδο της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη με τα κλειστά σύνορα, αλλά και το γεγονός ότι οι ροές από τα νησιά συνεχίζονται, είναι επείγουσα η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες, αλλά και μια νέα συμφωνία με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των μεταναστών.

Συμπλήρωσε ότι στη Σύνοδο η Ελλάδα θα διεκδικήσει όλες οι χώρες της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Σε αυτή την προσπάθεια απέβλεπε και η πολιτική συνεννόηση, η οποία επιτεύχθηκε την Παρασκευή».

Άσκησε, πάντως, κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι η ρητορική της είναι ίδια με τη ρητορική της γερμανικής ακροδεξιάς και την κριτική που ασκεί στην καγκελάριο Μέρκελ.

«Τα κέντρα κλειστού τύπου δεν πρέπει να μετατραπούν σε φυλακές» τόνισε παράλληλα, και διευκρίνισε ότι αυτού τους είδους τα κέντρα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με φειδώ.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκκρεμότητα της αξιολόγησης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα κλείσει σύντομα».

Είπε ότι υπάρχει ουσιαστική «σύγκλιση και όχι μονομερής προσχώρηση στις θέσεις» των δανειστών στην Ευρώπη, ασκώντας και πάλι κριτική στο ΔΝΤ για τις «αυθαίρετες εκτιμήσεις και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του».
Newsroom ΔΟΛ,http://news.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!