Αθήνα: Δεν υπάρχει συμφωνία για επανεισδοχή μεταναστών από τα Σκόπια


Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αθήνα να αρνηθεί αίτημα των Σκοπίων για επαναπροώθηση στην Ελλάδα των προσφύγων και των μεταναστών που εισέβαλαν χθες στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άφησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση, Γιώργος Κυρίτσης, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του την Τρίτη (ΣΚΑΪ).


«Δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για την επανεισδοχή μεταναστών, αν υπάρξει κίνηση για επανεισδοχή τους θα την εξετάσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης, καλώντας παράλληλα τους πρόσφυγες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να αποχωρήσουν από την Ειδομένη. Ο κ. Κυρίτσης κάλεσε τις εθελοντικές οργανώσεις να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ μετά την διανομή φυλλαδίων, σύμφωνα με τα οποία τα σύνορα ήταν εικονικά κλειστά. Είχε προηγηθεί ο  θάνατος τριών προσφύγων που παρασύρθηκαν από χείμαρρο στη Γευγελή. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ, περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος της χώρας, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνελήφθησαν και κρατούνται στο χωριό Μόιν, κοντά στην Γευγελή. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι όσοι μπήκαν παράνομα στην χώρα, θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.
«Εχουμε στα χέρια μας φυλλάδια που δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση πάρα πολύ επικίνδυνη, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων που πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση, Γιώργος Κυρίτσης. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα φυλλάδια που διανέμονται, με ψέματα, τα οποία λένε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην μπαίνουν στα πούλμαν τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία. Όλα αυτά είναι ψέματα. Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας, τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη».

Το θέμα συζητήθηκε στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργος στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, καθώς επίσης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Διπλωματικές διαστάσεις από Σκόπια για την μαζική εισβολή προσφύγων
Τα Σκόπια αναμένεται να δώσουν διαστάσεις μείζονος διπλωματικού θέματος στην μαζική εισβολή προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Ειδομένης στο έδαφος της ΠΓΔΜ το απόγευμα της Δευτέρας, βάλλοντας εναντίον της Ελλάδας για αδράνεια των αρχών της.
Καλά ενημερωμένες πηγές στη γειτονική χώρας ανέφεραν στην «Κ» ότι τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα προβεί σε ανακοινώσεις και πιθανότατα και στις σχετικές ενέργειες δια της διπλωματικής οδού, για το συμβάν, δια των οποίων θα επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά ότι δεν εμπόδισε τους πρόσφυγες να φτάσουν στην συνοριογραμμή, μολονότι είχε υποχρέωση να το πράξει.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ειδομένη αλλά και τα Σκόπια, όταν τα καραβάνια των προσφύγων κινήθηκαν προς το χωριό Χαμηλό για να παρακάμψουν τον φράχτη, υπήρξε επαφή ανάμεσα στις αστυνομίες των δυο χωρών και η ΕΛΑΣ έστειλε δυο διμοιρίες των ΜΑΤ στο σημείο απ’ όπου περνούσαν, χρησιμοποιώντας σκοινιά στον φουσκωμένο με νερό ξερόλακκο.
Αξιωματικοί της ελληνικής δύναμης προσπάθησαν να πείσουν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στον καταυλισμό, εξηγώντας τους πως εάν περάσουν θα συλληφθούν από την αστυνομία της γειτονικής χώρας, πλην όμως εισέπραξαν την άρνησή τους.
Την ίδια στιγμή δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ αναπτύχθηκαν στην περιοχή και εγκλώβισαν στο έδαφός τους τους πρόσφυγες που κατάφεραν να εισέλθουν στην επικράτεια της ΠΓΔΜ, ενώ συνέλαβαν και τριάντα Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, τους οποίους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.
Τούτη την ώρα εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν συγκεντρωμένοι σ το Χαμηλό, ενώ η ελληνική αστυνομία, όπως υποστηρίζουν πηγές της, εμποδίζει την προσέγγισή και άλλων από τον καταυλισμό της Ειδομένης.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες είχαν ξεκινήσει από τον καταυλισμό της Ειδομένης το πρωί, αναζητώντας άλλο σημείο για να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ, στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης. Ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ήταν αυτό που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι. Μάλιστα το νέο διαδόθηκε αστραπιαία στα καραβάνια των προσφύγων με αποτέλεσμα χιλιάδες ακόμη άνθρωποι να συγκεντρωθούν μαζικά στην Ειδομένη, περπατώντας ακόμη και πεζή μέσα στο κρύο και τη βροχή από το Πολύκαστρο.

Το πρωΐ της Τριτης αφέθησαν ελεύθεροι οι δώδεκα Έλληνες, φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ, οι οποίοι ακολουθούσαν τους πρόσφυγες από την Ειδομένη στο έδαφος της ΠΓΔΜ και συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων.                                                            http://www.kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!