Οι λόγοι που η Ελλάδα δεν έχει βγει από τα Μνημόνια

Οι λόγοι που η Ελλάδα δεν έχει βγει από τα Μνημόνια

Aναγκαία η  προσαρμογή της οικονομίας στα νέα διεθνή δεδομένα, ώστε να επανέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη, θεωρεί ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, και ο καθηγητής Πάνος Καζάκος, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου.

«Το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, και αυτό είναι ένδειξη της αποτυχίας της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Πάνος Καζάκος και εξέφρασε την άποψη πως η ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση, μορατόριουμ πληρωμών και ρύθμιση επιτοκίων δεν είναι αρκετή και απαιτείται μείωση της ονομαστικής του τιμής, «εάν βέβαια είναι εφικτό κάτι τέτοιο».
«Έχει επιχειρήματα η Ελλάδα για να διεκδικήσει ορισμένα πράγματα, αρκεί να τα ξεχωρίζει. Και σ' αυτό είμαι πιο κοντά στο ΔΝΤ που μιλά για σοβαρή αναδιάρθρωση και όχι απλώς επιμήκυνση», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Καζάκο, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως επιχειρήματα, ότι χρέος τέτοιας κλίμακας αποθαρρύνει τις μακροχρόνιες επενδύσεις ή ότι η συνέχιση των μεταναστευτικών ροών μπορεί να προκαλέσει δημοσιονομικά προβλήματα, όπως το να επιδράσει αρνητικά στον τουρισμό, που είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.
Ο συντονιστής του Γραφείου, Παναγιώτης Λιαργκόβας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, στους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν έχει καταφέρει να βγει από την επιτήρηση των μνημονίων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είπε, οι αρχικές συνθήκες ήταν χειρότερες, το μέγεθος της λιτότητας που μας ζητήθηκε ήταν πολύ μεγάλο, το μείγμα των μέτρων στηρίχθηκε περισσότερο στη φορολογία, έγιναν λάθος εκτιμήσεις από τους θεσμούς είχαμε υστέρηση εισαγωγών, καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις, αδύναμους θεσμούς και πελατειακό κράτος.
Η κυβέρνηση δίνει μάχη για μια συνολική μεταρρύθμιση ώστε να γίνει η Ελλάδα, από χώρα κατανάλωσης πλούτου σε χώρα παραγωγής πλούτου, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Παυλίδης, και προσέθεσε ότι τον περασμένο Ιούλιο υπήρξε μια συμφωνία η οποία υποστηρίχθηκε από 220 βουλευτές. Ο κ. Παυλίδης υποστήριξε ότι η συμφωνία επιδέχεται βελτιώσεις και η κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα μέσα σε περιβάλλον δικαιοσύνης και ενισχύοντας τις αδύναμες και ευάλωτες ομάδες.
Το μνημόνιο είναι ιδιοκτησία της ελληνικής κυβέρνησης, υποστήριξε, από την πλευρά του, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία όπως ανέφερε, αύξησε την ύφεση, τα ελλείμματα του δημοσίου τομέα και τα ποσοστά της φτώχειας.
Για δημοσιονομικό εκτροχιασμό εντός του 2015, έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, υποστήριξε ότι η αύξηση των φόρων ευνοεί την εισφοροδιαφυγή τη φοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία και ζήτησε μια νέα πολιτική, η οποία θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις και θα προσελκύσει επενδύσεις.
sofokleousin

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»