Πρόσφυγες... επενδυτές




Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που αρκετά από τα σημερινά κυβερνητικά στελέχη εναντιώνονταν σε κάθε επένδυση, σε κάθε αποκρατικοποίηση - ιδιωτικοποίηση, με τη γνωστή σε όλους φράση «ξεπουλάνε τα ασημικά». Από τότε μέχρι σήμερα, αν και δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ίδιοι άνθρωποι, υπουργοί οι περισσότεροι πλέον, έχουν βάλει πολύ νερό στο κρασί τους.

Και όχι τυχαία, αφού συνειδητοποιώντας ότι η διαχείριση της πραγματικότητας είναι διαφορετική απ’ ό,τι φαντάζονταν και η διακυβέρνηση της χώρας σκληρό και δύσκολο «παιχνίδι», έκαναν στροφή 180 μοιρών. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλέον, αργά αλλά σταθερά, ότι χωρίς ανάπτυξη η οικονομία δεν πρόκειται να βγει από το τούνελ της κρίσης και της ύφεσης, ούτε νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν εάν δεν ανοίξουν δουλειές. Ομως δεν δρα, ή πιο σωστά δρα ακόμη προς την αντίθετη κατεύθυνση. Διότι φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνη της. Χρειάζονται προϋποθέσεις συγκεκριμένες, αντικειμενικές.
Ενα σταθερό φορολογικό περιβάλλον με χαμηλούς φόρους, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλές γειτονικές βαλκανικές χώρες, διόλου τυχαία. Απαραίτητο είναι να μην υπάρχουν γραφειοκρατία, διαφθορά, φοροδιαφυγή, υψηλό ασφαλιστικό κόστος, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, πολύ δε περισσότερο έχθρα προς οτιδήποτε ιδιωτικό. Ολα όσα δηλαδή κυριαρχούν σήμερα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα στις διεθνείς μετρήσεις να κατατάσσεται όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα κάτω από την Ουκρανία και το Τατζικιστάν, στη διαφθορά μετά την Γκάνα, τη Μαλαισία και τη Ναμίμπια, σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια να βρίσκεται στους ουραγούς μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. να κατέχει τη δεύτερη θέση σε όρους ΑΕΠ στην παραοικονομία. Μετρήσεις που πιστοποιούν ότι απέχουμε ακόμη έτη φωτός από τις αναπτυγμένες οικονομίες. Και όσο φυσικά η εικόνα δεν αλλάζει, όχι φως στο τούνελ δεν πρόκειται να δούμε, ούτε επενδυτή με μεγεθυντικό φακό. Και άρα σε λίγο καιρό και πάλι η ρευστότητα θα είναι το μέγα ζητούμενο. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε, από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει ακόμη και τώρα τη λάθος «συνταγή» - μείωση συντάξεων και αύξηση των φόρων. Σχέδιο που όχι μόνο δεν θα φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία, αλλά θα στερήσει χρήματα και από τις τράπεζες, αφού ήδη οι πολίτες «τρώνε» από τα έτοιμα.
Τον Φεβρουάριο που πέρασε, για δεύτερο μήνα το 2016, οι καταθέσεις στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο είχαν μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ στα 122,2 δισ. ευρώ. Ισως γι’ αυτό και ο υφυπουργός Εξωτερικών και γνώστης των οικονομικών κάλεσε χθες τους μετανάστες που έχουν πάνω από 250.000 ευρώ να τα επενδύσουν στη χώρα μας, παρέχοντάς τους ως κίνητρο «ευνοϊκή μεταχείριση παραμονής». Ποιοι θα το τολμήσουν; Αγνωστο, αφού ήδη το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο για την επιβολή νέου «φόρου πρόσφυγα». Ο πνιγμένος…http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!