Πως η ανακάλυψη ενός σταυρού στη Δανία αλλάζει τα ιστορικά δεδομένα της χώρας


MUSEUM
Σε μια ιστορική ανακάλυψη που αλλάζει σημαντικά την ιστορία της Δανίας, οδηγήθηκε τυχαία ένας ερασιτέχνης εξερευνητής όταν έχοντας γυρίσει νωρίς από τη δουλειά του, πήρε την ανιχνευτή μετάλλων που συχνά χρησιμοποιεί και άρχισε να ψάχνει, όπως συνηθίζει, για διάφορα πολύτιμα αντικείμενα.
Ο Fabricius Holm, εντόπισε στην περιοχή Aunslev, του Østfyn έναν μικρό μεταλλικό σταυρό ο οποίος όμως ήταν τόσο ιδιαίτερος που το περιβάλλον του αλλά και χρήστες των μέσωn κοινωνικής δικτύωσης- στα οποία ανέβασε τη σχετική φωτογραφία- τον παρότρυναν να το δείξει σε κάποιον ειδικό.

Τελικά ο Holm το πήγε στο αρχαιολογικό μουσείο του Østfyn και όπως αποδείχθηκε το εύρημά του είναι τόσο σημαντικό που ουσιαστικά αλλάζει σημαντικά την ιστορία της χώρας.
Όπως αναφέρει ο Independent, σύμφωνα με την Malene Refshauge Beck, έφορο του μουσείου «πρόκειται για μια πραγματικά εντυπωσιακή ανακάλυψη».
Ο σταυρός χρονολογείται τον 10ο αιώνα και είναι σχεδόν ίδιος με έναν σταυρό που βρέθηκε στη Σουηδία και είναι επίσης της ίδιας περιόδου. Η έκπληξη όμως δεν είναι αυτή αλλά το γεγονός πως πλέον αποτελεί το πιο παλιό- και καλά διατηρημένο- χριστιανικό σύμβολο που έχει βρεθεί στη χώρα.
Το πιο αξιόλογο στοιχείο για τους επιστήμονες, είναι πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο σταυρός φοριόταν από γυναίκα Βίκινγκ και σύμφωνα με πιο ακριβής χρονολόγηση, πρέπει να κατασκευάστηκε κάπου μεταξύ του 900 και του 950 μΧ. Αυτό σημαίνει πως οι Δανοί ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό νωρίτερα απ' ό,τι εκτιμούσαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.
Οι ειδικοί, πίστευαν πως το παλαιότερο στοιχείο που μαρτυρούσε την «έλευση» του χριστιανισμού στη χώρα τους, ήταν το Jelling Stones (μεγάλες πέτρες στις οποίες εκτιμάται πως εντοπίζεται και η πρώτη αναπαράσταση της Σταύρωσης στη Δανία) που βρίσκονται στο Jutland και χρονολογούνται από το 965μΧ. Παρά όμως την παραμονή ιεραποστόλων στη χώρα επί δύο αιώνες περίπου, πριν το 965μΧ, όλα τα στοιχεία συνέκλιναν στο ότι δεν είχαν καταφέρει να προσηλυτίσουν τους Βίκινγκ. Αυτό όμως τώρα φαίνεται να μην ισχύει.
Σύμφωνα με την Βeck, οι επιστήμονες θα πρέπει να επανεξετάσουν τα δεδομένα σε ότι αφορά τη χρονική περίοδο που οι Δανοί ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό και όπως τονίζει η νέα ανακάλυψη θα οδηγήσει σε αλλαγές στα βιβλία της ιστορίας!                                                                               http://www.huffingtonpost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!