ΒΡΕΘΗΚΕ ο ΤΑΦΟΣ του ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ στρατηγού του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ σε απόσταση αναπνοής από τον τύμβο Καστά της Αμφίπολης - ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΧΡΥΣΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΑΞΙΑΣ - ΔΕΙΤΕ το ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ βίντεο από το εσωτερικό του



Ο δεύτερος Μακεδονικός τάφος (μικρή Τούμπα)


Από τις αρχές του 20ου αι. ο τάφος αυτός είναι ανοιχτός και επισκέψιμος χωρίς κανένα μέτρο φύλαξης και προστασίας. Τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε καταφύγιο ζώων και έχει αρχίσει να χάνει μέρος από τη λάμψη του.


Ο δεύτερος Μακεδονικός τάφος αποτελείται από έναν προθάλαμο, ο οποίος οδηγεί κατευθείαν στο νεκρικό θάλαμο. Είναι ένα πέτρινο δωμάτιο, το οποίο δε φέρει κάποια ιδιαίτερη διακόσμηση (όπως ψηφιδωτό, κάποια τοιχογραφία ή επιγραφή). Αν και ο τάφος αυτός είναι μια Τούμπα πολύ μικρότερη σε έκταση από τον Τύμβο Καστά, φαίνεται να έκρυβε πολλά και πολύτιμα αντικείμενα.



Ο Τάφος στο έλεος των τυμβωρύχων


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του amfipolinews.blogspot.gr, ο τάφος έχει λεηλατηθεί δύο φορές. Η πρώτη απόπειρα σύλησης του κυρίως τάφου πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Όμως στο τέλος της δεκαετίας του '90, μια νύχτα με έντονα καιρικά φαινόμενα, η λεηλασία του τάφου ήταν ανεπανόρθωτη. Οι αρχαιοκάπηλοι με πιο σύγχρονα μέσα και μεθοδευμένο σχέδιο "χτύπησαν τη φλέβα χρυσού". Αφού εντόπισαν την πέτρινη κρύπτη στο εξωτερικό μέρος του τάφου, άρπαξαν όλα τα χρυσά κτερίσματα του νεκρού και πολλά από αυτά τα φυγάδευσαν στο εξωτερικό.



Τα χρυσά αντικείμενα που βρέθηκαν στον Μακεδονικό τάφο


Ένα από τα ευρήματα της κρύπτης ήταν ένα χρυσό μακεδονικό στεφάνι ανεκτίμητης αξίας. Το αρχαίο αυτό στεφάνι ενδέχεται να είναι το ίδιο που μέσω κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας βρέθηκε τη δεκαετία του '90 στο Μουσείο Γκετί (Getty) και κατάφερε να επιστρέψει (στην Ελλάδα) με αντάλλαγμα 6 εκ. € από την Ελληνική Κυβέρνηση τον προηγούμενο χρόνο.

Επίσης, στην κρύπτη του τάφου φαίνεται να εντοπίστηκαν αρκετά νομίσματα αλλά και κτερίσματα του νεκρού, τα οποία όμως δεν επέστρεψαν ποτέ στο Ελληνικό Κράτος.


Ποιο το όνομα του νεκρού;

Τα αντικείμενα απαράμιλλης αξίας και το χρυσό στεφάνι που εντοπίστηκαν στον τάφο, μαρτυρούν πως κάποιο σημαντικό πρόσωπο ήταν θαμμένο εκεί και μάλιστα βασιλιάς. Μια από τις θεωρίες για το πρόσωπο του τάφου, η οποία φαίνεται να είναι και η επικρατέστερη, αναφέρει πως ο βασιλιάς Κάσσανδρος ενταφιάστηκε στον εν λόγω Τύμβο. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, ο Κάσσανδρος θα μπορούσε να είχε κατασκευάσει το συγκεκριμένο τάφο για τον εαυτό του, καθώς διέθετε την οικονομική ευχέρεια αλλά και το αξίωμα (βασιλιάς) για ένα τέτοιο ταφικό μνημείο.

Εφόσον έχουν εντοπιστεί τόσα πολύτιμα αντικείμενα σ΄ αυτήν τη μικρή Τούμπα, φανταστείτε τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσει ο κυκλώπειος Τύμβος Καστά!                                                http://amfipolinews.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!