Πρόσφυγες επιστρέφουν στην Ειδομένη -Εξαιτίας φήμης ότι ανοίγουν τα σύνορα

Πρόσφυγες επιστρέφουν στην Ειδομένη -Εξαιτίας φήμης ότι ανοίγουν τα σύνορα

Τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες που πείστηκαν να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας έφυγαν από την Ειδομένη, αλλά πολλοί επιστρέφουν με τα πόδια.

Αναταραχή επικρατεί από χθες στον καταυλισμό, εξαιτίας νέας φήμης που κυκλοφόρησε, ότι σήμερα στις 12:00 θα άνοιγαν τα σύνορα. Στην Ειδομένη σήμερα υπάρχει αυξημένη αστυνομική δύναμη, σύμφωνα με το Mega, ενώ καραβάνια προσφύγων από τις γύρω περιοχές εθεάθησαν ξανά- μετά από αρκετές ημέρες- στο οδικό δίκτυο με κατεύθυνση προς τα εκεί, καθώς ελπίζουν ότι θα αποδειχθεί αληθινή η φήμη για το άνοιγμα των συνόρων.

Η αστυνομία έχει βάλει στο στόχαστρο «ύποπτες» μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες φέρεται να παρακινούν τους πρόσφυγες να περάσουν μαζικά στην ΠΓΔΜ, όπως είχε γίνει και πριν από δύο εβδομάδες, όταν χιλιάδες έψαχναν ένα κενό στον φράχτη των συνόρων, όταν τους «ξεσήκωσαν» φυλλάδια που είχαν μοιραστεί στην Ειδομένη.
Ολα αυτά ενώ γίνεται τεράστια προσπάθεια να πειστούν οι επιφυλακτικοί πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί, προκειμένου να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.
Ηδη, η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία ότι έχουν προχωρήσει σε χαρτογράφηση της περιοχής, χωρίς να αποκλείεται πως θα θελήσουν να μοιράσουν ξανά τα χαρτιά, γεμίζοντας ψεύτικες ελπίδες τους πρόσφυγες.
Παράλληλα, έχει ενταθεί η προσπάθεια ενημέρωσης ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά, σύμφωνα με τον Γιώργο Κυρίτση, ο οποίος στηλίτευσε το γεγονός πως είτε με καλό είτε με κακό σκοπό δημιουργούνται προσδοκίες σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, μιλώντας στο Mega, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχουν κάποιοι που παίζουν παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων. Ο ίδιος τόνισε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει τον κόσμο από την Ειδομένη σε καλύτερο μέρος, εκτιμώντας ότι η φημολογία μέχρι το απόγευμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει περιεχόμενο. Παραδέχθηκε πάντως, σε σχετική ερώτηση για τη δράση των εθελοντών και των ΜΚΟ, ότι δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος στην Ειδομένη, καθώς δεν πρόκειται για οργανωμένη δομή.
Δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα
Από νωρίς το πρωί, πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ειδομένη, δηλώνοντας ότι θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα.
«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του. Αλλοι, δεν πείστηκαν, έχοντας ακόμη στη μνήμη τους τι συνέβη την προηγούμενη φορά που το επιχείρησαν. «Είδαμε τι συνέβη την προηγούμενη φορά. Δεν θα ρισκάρω την ασφάλεια της οικογένειάς μου» είπε η Ουμ Ρίμα.
Με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, η αστυνομία προσπαθεί να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!