Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Μέρκελ – Σαμαρά
Συμφωνία για το χρέος τον Απρίλιο!!!
Το ραντεβού του πρωθυπουργού με την Αγκ. Μέρκελ τέλειωσε, τα πρώτα συμπεράσματα βγήκαν και όλοι λένε ότι η Γερμανία παρέσχε πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση και αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού. Φυσικά και δεν περίμενε κανείς απτά αποτελέσματα αφού η Γερμανία, πέραν του παρασκηνιακού ρόλου που παίζει δεν έχει θεσμικό σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις. Αυτά είναι υποθέσεις της τρόικας και μένει να δούμε αν στην επιστροφή τους θα συνεχίσουν να είναι σκληροί και εκτός πραγματικότητας.
Όμως, υπάρχει πολύ παρασκήνιο από τη συνάντηση που δημιουργεί κλίμα για οριστική και βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος.
Αμέσως μετά την συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από τα όσα του είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος, αναγνωρίζοντας τις ελληνικές προσπάθειες. Η φράση που χρησιμοποίησε η Άγκελα Μέρκελ ήταν: «We have move forward», που σημαίνει ότι έχουμε προοδεύσει.
Ο Α. Σαμαράς εκτίμησε ότι η Άνγκελα Μέρκελ έκανε δύο σημαντικά βήματα, με τα όσα είπε δημοσίως στις δηλώσεις της.
Πρώτον ότι θα υπάρξει πιστοποίηση από το eurogroup τον ερχόμενο Απρίλιο για τα μέτρα που θα απαιτηθούν για το ελληνικό χρέος (κούρεμα, μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση αποπληρωμής κλπ). Σημειώνεται πως τα παραπάνω είναι απόφαση των Ευρωπαίων από τις 27 Νοεμβρίου του 2012. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο Α. Σαμαράς μόλις ληφθεί από το Eurostat η απόφαση, τον Απρίλιο, – αν έχει Ελλάδα πλεόνασμα- θα δοθεί αμέσως εντολή στον υφυπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να διανείμει το 70% του πλεονάσματος στις ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Ο Πρωθυπουργός προέβλεψε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί τελικώς να είναι και λίγο μεγαλύτερο, από τα 700 εκατομμύρια.
Ο Α. Σαμαράς είπε στους δημοσιογράφους ότι όταν η συζήτηση του με την Γερμανίδα Καγκελάριο έφτασε στο σημείο περί πλεονάσματος έθεσε το θέμα του ελληνικού χρέους υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει η απόφαση του Eurogroup της 27/11/2012 που προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Το δεύτερο που αξιολογείται ως πολύ σημαντική κίνηση της Μέρκελ από την ελληνική πλευρά είναι η απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, όταν ρωτήθηκε στην συνέντευξη Τύπου για το δημοσιονομικό κενό, αφού στην ουσία η καγκελάριος έστειλε μήνυμα προς την τρόικα να μην «κολλήσει» στα 2 δις που μπορεί να είναι και 1,5 δις και 500 εκατομμύρια όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Μάλιστα κάλεσε την τρόικα να περιμένει να δει πως θα κλείσουν τα έσοδα του κράτους μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο κ. Σαμαράς στην συνέντευξη Τύπου δεν απάντησε στο συγκεκριμένο ερώτημα, αλλά συνεργάτες του τόνιζαν ότι η δημόσια τοποθέτηση Μέρκελ είναι η θέση της κυβέρνησης Σαμαρά έναντι της τρόικα!
Άλλωστε, όπως σημειώνουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, η τρόικα έχει κάνει μια σειρά λανθασμένων εκτιμήσεων: Τον περασμένο Ιούλιο, προέβλεπε έλλειμμα 1,171 δις, τον Σεπτέμβριο 1,7 και τώρα βλέπει… πλεόνασμα 700-800 εκ ευρώ.
Το μόνο στο οποίο η Άγκελα Μέρκελ ήταν επίμονη προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό (κάτι που επανέλαβε και η ίδια 3 φορές στην συνέντευξη Τύπου) ήταν τα προαπαιτούμενα. «Αν δεν τα κάνετε, δεν παίρνετε την δόση» ήταν το έμμεσο μήνυμα που έστειλε στον κ. Σαμαρά ο οποίος διαβεβαίωσε πως θα το πράξει.
Η Τρόικα έρχεται στις 2/12 στην Αθήνα και θα γίνει αγώνας δρόμου να προλάβει η Ελλάδα μέχρι τις 9/12 να κλείσει την σχετική συζήτηση, ώστε στο eurogroup να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης και η Ελλάδα να ασκήσει ανενόχλητη την ευρωπαϊκή προεδρία.
Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τα προαπαιτούμενα (milestones) έχουν σχεδόν περατωθεί. Η μόνη εκκρεμότητα αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και κυρίως τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό. Το δεύτερο αγκάθι είναι αυτό της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο ωστόσο, σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ξεπεράστηκε καθώς συμπληρώθηκε ο αριθμός.
Ο κ. Σαμαράς, σχολιάζοντας την ερώτηση που του έγινε σχετικά με το αν πρέπει η Ελλάδα να χαλαρώσει τόνισε: «Δεν θέλω εγώ να χαλαρώσουμε για να προστατεύσουμε τα κεκτημένα, ήτοι το πλεόνασμα. Δεν θα είμαι εγώ ο πρωθυπουργός που θα πει ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, πάμε να κάνουμε πάρτι! Πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στο στόχο μας, γιατί από το πλεόνασμα θα έρθει και η ανάπτυξη».
Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει η απόλυτη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι το χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί χωρίς νέο δάνειο, επομένως και χωρίς νέο μνημόνιο.
Οι υπόλοιπες συμφωνίες
Σαμαράς και Μέρκελ, στις δηλώσεις τους αμέσως μετά την συνάντηση που είχαν, αναφέρθηκαν στις κινήσεις που γίνονται σε διμερές πλαίσιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, σε μια σειρά από θέματα στους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, υγείας και της παιδείας. Πρόκειται για τα προγράμματα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, από την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου πριν από ένα χρόνο και εποπτεύονται από τον Γερμανό υφυπουργό και στενό συνεργάτη της Μέρκελ, Γοακίμ Φούχτελ.
Ποια όμως είναι αυτά τα προγράμματα και τι ακριβώς αφορούν; Ένα από τα projects που τρέχουν αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα το αποτέλεσμα που μπορεί να αποδώσει η μόχλευση της ακίνητης περιουσίας των Δήμων, με Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, για παράδειγμα με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες κτιρίων που αποτελούν δημοτική περιουσία (μόνο οι δήμοι έχουν στην ιδιοκτησία τους 15.000 σχολεία).
Παράλληλα, προβλέπεται να παρασχεθεί στους Δήμους με την συνδρομή των Γερμανών η τεχνογνωσία για τον εξορθολογισμό των οικονομικών τους και για τον εκσυγχρονισμό των κοινωνικών τους δικτύων.
Σύμφωνα με την εικόνα που έχει το υπουργείο Εσωτερικών, το 50% των δήμων και πολλές περιφέρειες ενδιαφέρονται για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ενώ έχει συμφωνηθεί και πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων δράσεων σε δήμους που θα προσφερθούν εθελοντικά να εφαρμόσουν προγράμματα σε τομείς όπως π.χ. η ανακύκλωση απορριμμάτων ή η ενέργεια.
Ειδικά για τον τομέα της Υγείας, στον οποίο επίσης αναφέρθηκε η κυρία Μέρκελ, ο Χόρστ Ράιχενμπαχ έχει δώσει μεγάλη σημασία και στο υπουργείο έχουν συσταθεί επτά ομάδες για τη βελτίωση σχεδόν κάθε «μαύρης τρύπας» που υπάρχει: συνταγογράφηση, φαρμακευτική δαπάνη, λειτουργία δημόσιων νοσοκομείων, ΕΟΠΥΥ κ.ά.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο, μελετάται η μεταφορά στην Ελλάδα ενός μοντέλου, η ανάπτυξη και η εφαρμογή του οποίου, διήρκεσαν επτά χρόνια στη Γερμανία.
Επίσης η Καγκελαρία ενδιαφέρεται για να επενδύσει σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, φέρεται να έχει τον πρώτο λόγο για την αξιοποίηση του Ελληνικού. http://www.antinews.gr
Σχόλια