Κάποιοι όροι της Τρόικα είναι αντίθετοι με τα ανθρώπινα δικαιώματα -Νομική γνωμοδότηση Γερμανού καθηγητή


 Κάποιοι όροι της Τρόικα είναι αντίθετοι με τα ανθρώπινα δικαιώματα -Νομική γνωμο
 
Αντίθετοι με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κάποιοι από τους όρους που έχει επιβάλει η Τρόικα στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρει η νομική γνωμοδότηση Γερμανού Πανεπιστημιακού καθηγητή, ο οποίος αναφέρει στην έκθεσή του ότι οι δανειστές έκαναν υπερβολικές παρεμβάσεις στο εργασιακό δίκαιο και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Στη νομική γνωμοδότησή του ο Γερμανός καθηγητής Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο- κατ' εντολή του αυστριακού Επιμελητηρίου Εργαζομένων, της Ομοσπονδίας Αυστριακών Συνδικάτων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων- υποστηρίζει ότι κάποιες από τις υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δηλαδή την ΕΚΤ και την Κομισιόν, που συμμετέχουν στην Τρόικα, συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια συνιστούν παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, με δεδομένο ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ.
Ενδεικτικά ο Γερμανός νομικός αναφέρει στην έκθεσή του πως οι μειώσεις μισθών παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης σύναψης συλλογικής σύμβασης, ενώ άλλες δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα παραβιάζουν το ανθρώπινο δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, στην κοινωνική ασφάλεια και την ιδιοκτησία.
Ακόμη, στη γνωμοδότησή του επισημαίνεται πως παρεμβάσεις, όπως οι περικοπές των κατώτατων μισθών, η εφαρμογή των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και οι περικοπές στο σύστημα υγείας δεν καλύπτονται νομικά από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Μάλιστα ο καθηγητής, όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα η Deutche Welle, εκτιμά ότι θα μπορούσε να έχει επιτυχή έκβαση μια προσφυγή ακύρωσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με αντικείμενο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παράβαση των αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων. Προσφυγή που θα είχε επιτυχία ιδίως αν την ασκούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα μπορούσε να γίνει προσφυγή εναντίον των «ενεργειών των κρατών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας». Ακόμη και το Διεθνές Δικαστήριο θα μπορούσε να ασχοληθεί με το ζήτημα κατά πόσο είναι συμβατές αυτές οι υποχρεώσεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και στα Ηνωμένα Εθνη μπορεί να γίνει προσφυγή εναντίον μεμονωμένων κρατών, σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!