Κράτος-πειρατής η Τουρκία: Δέσμευσε παράνομα θαλάσσιες περιοχές στην Κύπρο

Θα πραγματοποιήσει σε αυτές σεισμογραφικές έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων 
Χασαπόπουλος Νίκος Σε μία άνευ προηγουμένου πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα δεσμεύοντας θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνονται στα κυπριακή ύδατα προκειμένου να πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων. Τις έρευνες θα διεξάγει του σεισμογραφικό τουρκικό σκάφος (το οποίο εγκαινίασε ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ερντογάν) Barbaros Hayrettin Pasa από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2013. Η εξαγγελία αυτή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε αμέσως την αντίδραση της Λευκωσίας και όπως ανακοινώθηκε το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις τουρκικές προκλήσεις και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για καταγγελία των νέων παραβιάσεων της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θάλασσές της από την Τουρκία.
Η δέσμευση των περιοχών από την Τουρκία εντός της κυπριακής  ΑΟΖ έγινε γνωστή την ημέρα που άρχιζε στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας η άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών , του προέδρου της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου (η οποία αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη) χωρίς όμως μεγάλες προσδοκίες.

Η Τουρκία έχει προγραμματίσει θαλάσσιες έρευνες πλησίον των ακτών της Καρπασίας και του κόλπου της Αμμοχώστου και σε τμήμα της παρακείμενης κυπριακής ΑΟΖ. Μετά την εξέλιξη αυτή η Λευκωσία (η οποία ενημέρωσε και την Αθήνα) εξέδωσε αμέσως αγγελία με την οποία σημειώνει ότι μόνον η Κυπριακή Δημοκρατία δύναται να δεσμεύει περιοχές εντός της κυπριακής περιοχής έρευνας και διάσωσης (που περιλαμβάνει και χωρικά της ύδατα) και της ΑΟΖ της.

 Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό από τη Λευκωσία, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών μελετά και τρόπους για να μεταφερθεί το μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν της συμφέρει να συνεχίζει να υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και να παραβιάζει σαφείς νομικές της υποχρεώσεις έναντι των μελών της διεθνούς κοινότητας.
Πηγή: Βήμα,http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5483.html#more

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!