900.000 ευρώ στον Α.Γκουρία να πει τα αυτονόητα



Έδωσαν 900.000 ευρώ στον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία για να κάνει μία μελέτη και να πει τα αυτονόητα χρησιμοποιώντας μάλιστα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση του ελληνικές αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Να επισημάνει στην κυβέρνηση ότι πρέπει να κάνει αλλαγές που είναι ήδη γνωστές και κάποιες προωθούνται ήδη, όταν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Πίσω όμως από την έκθεση και τις 329 προτάσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα κάποιοι βλέπουν πώς ο οργανισμός λειτουργεί ως προπομπός κάποιων αλλαγών που θέλει να κάνει κυβέρνηση, όπως η άρση της μονιμότητας.

Μια από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ προβλέπει αλλαγή στη συνταγματική διάταξη για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ουσιαστικά προβλέπει απελευθέρωση των απολύσεων και επιστροφή στην... περίοδο της πλατείας Κλαυθμώνος όπου συγκεντρώνονταν για να κλάψουν τη μοίρα τους οι δημόσιοι υπάλληλοι κάθε φορά που άλλαζε η κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Στις προτάσεις επίσης περιλαμβάνεται η αδειοδότηση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα, αλλά και η θεσμοθέτηση διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια.
Οι προτάσεις όμως δεν σταματούν εδώ.

Προτείνεται πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και ως προς τις Κυριακές. Μάλιστα, χωρίς κανέναν περιορισμό, όπως υπάρχει σήμερα, με άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, ακόμη και εκείνων που είναι άνω των 250 τετραγωνικών.
Παράλληλα θα δίδεται το δικαίωμα σε καταστήματα outlet να κάνουν προσφορές και εκπτώσεις όλο το χρόνο. Μια βασική αλλαγή που αφορά στην αγορά είναι και ο τρόπος πώλησης του ψωμιού που προτείνεται να πωλείται με το ζύγι. Οι καταναλωτές σήμερα στην πλειοψηφία τους πληρώνουν ως μισόκιλο ένα καρβέλι των περίπου 350 γραμμαρίων και τόσο από τον ΟΟΣΑ όσο και από το υπουργείο υποστηρίζεται πως θα υπάρξει σημαντικό όφελός για τον καταναλωτή.
Προβλέπονται αλλαγές στην πώληση του γάλακτος με αλλαγές στις ημερομηνίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό του ως φρέσκου. Προτείνεται δηλαδή να πωλείται ως φρέσκο και γάλα με ημερομηνία λήξης άνω των 5 ημερών όπως προβλέπεται σήμερα.
Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και στην πώληση των φαρμάκων. Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία φαρμακείων και σε super market, αλλά και για τη διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σκευασμάτων εκτός φαρμακείων.
Βασική για τη μείωση των τιμών θεωρείται η κατάργηση των φόρων υπερ τρίτων σε υλικά και υπηρεσίες για τη χρηματοδότηση κυρίως ασφαλιστικών ταμείων. Χαρακτηριστικοί είναι οι φόροι υπέρ των ταμείων των δημοσιογράφων και των αρτοποιών που επιβαρύνουν προϊόντα που διαφημίζονται και το αλεύρι.
Οι προτάσεις συνήθως μένουν προτάσεις, ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο ήδη δρομολογούνται μια σειρά αλλαγών που θα τις κάνουν πράξη στο άμεσο μέλλον.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!