Εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο της τιμής του φυσικού αερίου στη χώρα μας


 Εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο της τιμής του φυσικού αερίου στη χώρα μας

Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας έχει μπει το σκάνδαλο με τη Gazprom, η οποία πουλάει στη χώρα μας κατά 35% ακριβότερα το φυσικό αέριο, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η εισαγγελέας Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου διέταξε έρευνα για τη διερεύνηση των ευθυνών, προκειμένου να πέσει φως στην υπόθεση που «καίει» τους καταναλωτές.
Η παραγγελία αφορά στο αδίκημα της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί ανταγωνισμού.

Το σκάνδαλο, το οποίο προκαλεί και πολιτικές παρενέργειες, αφού στο τέλος του έτους θα πρέπει να κλείσει και η νέα συμφωνία με τη Gazprom, για την οποία τα μέχρι σήμερα δεδομένα σκιαγραφούν μία έκπτωση, που πολλοί χαρακτηρίζουν κοροϊδία-της τάξεως μόλις του 12%. Ετσι, η δικαστική έρευνα έρχεται την ώρα που η διαπραγματευτική ομάδα της ΔΕΠΑ φέρεται να έχει κατ' αρχήν αποδεχθεί την απαξιωτική αυτή μείωση.
Ενω στις περισσότερες χώρες το ρωσικό αέριο πωλείται προς 9-10 δολάρια/MMBTU, για την Ελλάδα η τιμή ΔΕΠΑ είναι 12,85 δολάρια. Η υψηλή τιμής αρχικής αγοράς επιβαρύνει αντίστοιχα και τα τέλη: Με τον ΦΚΑ η τιμή αγγίζει τα 14,9 δολάρια. Σε αυτά προστίθενται το περιθώριο ΔΕΠΑ, τη χρώση ΔΕΣΦΑ και άλλα τέλη που φθάνουν στα 1,82 δολάρια. Το αποτέλεσμα είναι το κόστος να φθάνει στα 16,72 δολάρια και μάλιστα χωρίς ΦΠΑ. Μάλιστα, η τιμή του αερίου οικιακής χρήσης για κάθε νοικοκυριό αγγίζει τα 70 ευρώ τη Mwh..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!