Yαλουρονικό οξύ, Το μυστικό της νεότητας


women-28

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ; Πρόκειται για µια ουσία που βρίσκεται φυσικά στο σώµα µας και έχει κύρια λειτουργία την ενυδάτωση των ιστών και τη συγκράτηση του νερού σε αυτούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα µόλις γραµµάριο υαλουρονικού οξέος µπορεί να κατακρατήσει περίπου έξι λίτρα νερό.
Με το πέρασµα του χρόνου όµως τα ποσοστά του φθίνουν µε αποτέλεσµα την αφυδάτωση και επακόλουθη γήρανση των ιστών και επομένως και του δέρµατος. Η διαδικασία αυτή επιταχύνεται µετά την ηλικία των 35-40 και επιβαρύνεται από επιπρόσθετους παράγοντες όπως το στρες, η περιβαλλοντική ρύπανση κ.λπ.

Πώς ωφελεί την οµορφιά µας; Είναι αποφασιστικής σηµασίας για την ενυδάτωση της επιδερµίδας, ενώ λειτουργεί και ως λιπαντικός παράγοντας για το κολλαγόνο του δέρµατος. Σε συνδυασµό µε το τελευταίο, το υαλουρονικό οξύ µπορεί να χαρίσει νεανική όψη, λείανση των λεπτών ρυτίδων και γραµµών, ζωντάνια και λάµψη στην επιδερµίδα.
Είναι σηµαντικό να λαμβάνουνε συμπλήρωμα διατροφής µε υαλουρονικό οξύ και γιατί; Ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής που παρέχει τον κατάλληλο συνδυασµό βιοδιαθέσιµου υαλουρονικού οξέος µε άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως το κολλαγόνο µπορεί να βελτιώσει σηµαντικά την εµφάνιση αλλά και τη γενικότερη υγεία του δέρµατος και των συνδετικών ιστών (αρθρώσεις, µαλλιά, νύχια, µάτια). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προτιµάµε προϊόντα από αξιόπιστες εταιρείες, τα οποία διατίθενται σε χώρους µε συµβουλευτική υποστήριξη, όπως για παράδειγµα στα φαρµακεία. Πάντως και η φυσική προέλευση των πρώτων υλών πρέπει να αποτελεί σηµαντικό παράγοντα στην επιλογή µας.
Μπορούµε να συνδυάσουµε κρέµες περιποίησης µε υαλουρονικό οξύ και αντίστοιχο συµπλήρωµα διατροφής ή είναι υπερβολή; ∆εν υπάρχει κανένα πρόβληµα, καθώς η µεν κρέµα λειτουργεί τοπικά και εξωτερικά, ενώ το συµπλήρωµα ενισχύει εκ των έσω ολόκληρο τον οργανισµό καλύπτοντας τις ανάγκες του σε υαλουρονικό οξύ συνολικά. Σε κάθε περίπτωση όµως ευπαθείς οµάδες πληθυσµού όπως έγκυοι και θηλάζουσες, καθώς και όσοι πάσχουν από κάποια πάθηση ή λαµβάνουν φαρµακευτική αγωγή θα πρέπει να έχουν τη σύµφωνη γνώµη του γιατρού τους προκειµένου να το πάρουν.
Ιωάννης Θ. Πέρος, δερµατολόγος – αφροδισιολόγος πτυχιούχος Πανεπιστηµίου Αθηνών, διδάκτωρ Πανεπιστηµίου Marburg και ειδικευµένος στη ∆ερµατολογική Κλινική του Πανεπιστηµίου του Μονάχου.


Yαλουρονικό οξύ, Το μυστικό της νεότητας: Το 2000 το τηλεοπτικό πρόγραμμα ABC NEWS πρόβαλε μια εκπομπή για ένα χωριό της Ιαπωνίας, το χωριό Yuzurihara, στο οποίο κατοικούν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο. 10% του πληθυσμού είναι 85 χρονών ή και μεγαλύτεροι. Οι κάτοικοι του χωριού παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους δεν παρουσιάζουν τα συνήθη συμπτώματα γήρανσης όπως ρυτίδες, εκφύλιση αρθρώσεων και προβλήματα όρασης και οι ασθένειες της γήρανσης, όπως καρκίνος, διαβήτης και Alzheimer είναι άγνωστες.
Οι κάτοικοι του χωριού σπάνια βλέπουν γιατρό και το δέρμα τους δεν έχει τα σημάδια του γήρατος. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό που διατηρεί τους κατοίκους του χωριού νέους. Το μυστικό κρύβεται στα υψηλά επίπεδα υαλουρονικού οξέος που οι κάτοικοι διατηρούν στο σώμα τους λόγω της ποσότητας που προσλαμβάνουν μέσα από τη διατροφή τους.
Το υαλουρονικό οξύ είναι βασικό συστατικό του δέρματος και παράγεται από τους ινοβλάστες. Η σύστασή του απαρτίζεται από ένα μόριο γλυκοζαμίνης και ένα μόριο γλυκορουνικού οξέος. Είναι ένα εξαιρετικά υδρόφιλο συστατικό. Ένα μόλις γραμμάριο υαλουρονικού οξέος μπορεί να κατακρατήσει έξι λίτρα περίπου νερό. Η υδρόφιλη ιδιότητά του είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της απαραίτητης υγρασίας του δέρματος για την ενυδάτωσή του.
Το υαλουρονικό οξύ ελέγχει το περιεχόμενο του νερού στους ιστούς, δεσμεύει μεγάλες ποσότητες υγρασίας, επιβραδύνει τη διάχυση του νερού από το χορίο προς την επιδερμίδα αυξάνοντας την ενυδάτωση του δέρματος. Το υαλουρονικό οξύ λειτουργεί και ως λιπαντικός παράγοντας για το κολλαγόνο του δέρματος προσφέροντας ελαστικότητα και απορροφητικότητα. Βοηθά στον σχηματισμό και τη διατήρηση του κολλαγόνου, που είναι ένας σημαντικός συνδετικός ιστός.
Η αποδόμηση του κολλαγόνου θεωρείται ότι προκαλεί μείωση στον τόνο και την ελαστικότητα του δέρματος. Το υαλουρονικό οξύ αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες και ενισχύει την επουλωτική και αναπλαστική ικανότητα του δέρματος (1).
Ένα σημαντικό μέρος του υγιούς δέρματος είναι η ικανότητά του να θεραπεύει γρήγορα τις πληγές. Αυτή η ικανότητα μειώνεται με την ηλικία. Αυτό οφείλεται στην ελάττωση της κυτταρικής διαίρεσης, που είναι σημαντική για την κυτταρική επιδιόρθωση και ανάπλαση. Ένας συντελεστικός παράγοντας είναι επίσης η μείωση της ποσότητας του υαλουρονικού οξέος στο σώμα. Το υαλουρονικό οξύ επίσης προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.
Με την πάροδο του χρόνου η παραγωγή υαλουρονικού οξέος μειώνεται. Η μείωση του υαλουρονικού οξέος αρχίζει στην ηλικία των 18-20 ετών. Αλλά μετά τα 40 η πτώση γίνεται φανερή. Το δέρμα γίνεται πιο λεπτό, ο όγκος του δέρματος χάνεται, ο όγκος των χειλών μειώνεται, εμφανίζονται ρυτίδες στο πρόσωπο και βαθουλώματα στα μάτια και στα μάγουλα και μειώνεται η ελαστικότητα του δέρματος.
Στόχος λοιπόν είναι η αύξηση των επιπέδων του υαλουρονικού οξέος. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε είναι να πίνουμε πολύ νερό. Όσο νερό όμως κι αν καταναλώνουμε, αυτό δεν αρκεί, διότι είναι δύσκολο να το συγκρατήσουν τα κύτταρά μας. Άρα ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε τα επίπεδα υαλουρονικού οξέος είναι να λαμβάνουμε συμπλήρωμα υαλουρονικού οξέος.
Όταν λαμβάνεται στοματικά το υαλουρονικό οξύ, το συστατικό αυτό διεγείρει τους ινοβλάστες στο σώμα να παράγουν περισσότερο υαλουρονικό οξύ. Οι κάτοικοι του χωριού Yuzurihara της Ιαπωνίας μπορούν να το κάνουν αυτό με την κατανάλωση φυτών και διάφορων αμυλωδών λαχανικών που φύονται στα εδάφη τους (ζυμωμένη σόγια, miso, tofu, satsumaimo, ένας τύπος γλυκοπατάτας, satoimo, ένας τύπος λευκής πατάτας, konnyaku, ένα παρασκεύασμα ρίζας λαχανικού, και imoji, μια ρίζα πατάτας) τα οποία διεγείρουν τους ινοβλάστες για την παραγωγή περισσότερου υαλουρονικού οξέος, αλλά η ανταπόκριση είναι πιο αργή και μπορεί να απαιτεί την κατανάλωση αυτών των τροφών εφ’ όρου ζωής. Λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής υαλουρονικού οξέος μπορούμε να υποστηρίξουμε τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέος στο σώμα μας γρήγορα και αποτελεσματικά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος μπορεί να διατηρούν υγιείς ιστούς στα μάτια (υαλοειδής, αμφιβληστροειδής, κερατοειδής) (2, 3), στις αρθρώσεις (γόνατα, ιερολαγόνιο, ώμος, καρπός χεριού) (4, 5, 6) και του δέρματος (7). Τα διατροφικά συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος παρέχουν υγρασία στα εσωτερικά στρώματα της επιδερμίδας.
Φθάνοντας στα στρώματα του χορίου της επιδερμίδας, διεισδύουν, όπως καμμιά τοπική εφαρμογή δεν μπορεί να διεισδύσει. Αυτό παρέχει απαραίτητα συστατικά του υαλουρονικού οξέος σε κυτταρικό επίπεδο, όπου μπορεί να δράσει αποτελεσματικά, ενώ ενυδατώνει το δέρμα και μειώνει τις ρυτίδες.
Το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται στο σώμα μεγάλες ποσότητες σε πολλά από τα σημεία που οι άνθρωποι με κληρονομούμενες διαταραχές των συνδετικών ιστών έχουν προβλήματα όπως είναι οι αρθρώσεις, οι βαλβίδες της καρδιάς και τα μάτια. Διαταραχές του υαλουρονικού οξέος είναι κοινές σε παθήσεις του συνδετικού ιστού όπως η οστεοαρθρίτιδα.
Το υαλουρονικό οξύ σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2000 από τον Dr. Moskowitz για το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve φαίνεται να έχει ευεργετική δράση για την υγεία των αρθρώσεων. Συγκεκριμένα το υαλουρονικό οξύ φαίνεται να συμμετέχει στην αποκατάσταση του αρθρικού υγρού, ενώ βελτιώνει την γλοιοελαστικότητα των ιστών, επιδρά στη βιοσύνθεση των χόνδρων και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση (8).
Τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος περιέχουν και άλλα συστιατικά, όπως υδρολυμένο κολλαγόνο τύπου ΙΙ, θειϊκή χονδροϊτίνη και βιταμίνη C. Ένα τέτοιο συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του δέρματος ενισχύοντας τη διαδικασία της ενυδάτωσης, να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών, να βοηθήσει στην αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος και στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων, να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης των ιστών, να βοηθήσει την όραση στους ενήλικες και να στηρίξει την καλή λειτουργία των αρθρώσεων ενδυναμώνοντας τη δομή των χόνδρων και περιορίζοντας τις φθορές τους.
Μάριος Δημόπουλος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Anderson I., The properties of hyaluronan and its role in wound healing, Prof Nurse 17(4):232-235, 2001
2. Archives Ophthalmology 111:963-67, 1993
3. Medical Hypotheses 51: 483-84, 1998
4. Artificial Organs 18: 420-24, 1994
5. Current Review Pain 4:356-61, 2000
6. Reg Anesthesia Pain Medicine 24: 84-88, 1999
7. Journal Investigative Dermatology 114: 1184-87, 2000
8. Moskowitz RW., Hyaluronic acid supplementation, Curr Rheumatol Rep 2(6):466-71, 2000http://www.terrapapers.com/?p=47419

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!