Αμετακίνητος ο Έρογλου από τη θέση για "δύο κρατίδια"

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλουκατέθεσε στη χθεσινή άτυπη συνάντηση με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη δύο προσχέδια για την έκδοση κοινής διακήρυξης, τα οποία... γνώριζε εκ των προτέρων ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Το ένα αναφέρεται σε «δύο κυρίαρχα κρατίδια» και το άλλο σε έναρξη συνομιλιών χωρίς κοινή διακήρυξη.

Επιβεβαιώνοντας δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι στα προσχέδια του κ. Έρογλου «δεν υπήρχε ο,τιδήποτε που να ικανοποιεί τις ανησυχίες της Ελληνοκυπριακής πλευράς αναφορικά με τη μία κυριαρχία, τη μία διεθνή προσωπικότητα και τη μια ιθαγένεια».

Σύμφωνα με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, η απάντηση του προέδρου Αναστασιάδη ήταν πώς«αν δεν ξεκαθαρίσουμε τι ομοσπονδία θέλουμε, τότε τις όποιες διαφωνίες θα τις βρούμε ξανά μπροστά μας».

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι στην συνάντηση ο κ. Έρογλου υπήρξε αμετακίνητος από την ακραία θέση του για «δύο κυρίαρχα κρατίδια».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, εξήγησε, εμμένει στη θέση «τα δύο κρατίδια να διατηρούν την κυριαρχία τους και τους υπηκόους τους, και ότι θα εκχωρήσουν κάποιες μικρές αρμοδιότητες στην κεντρική εξουσία».

Ο κ. Μαυραγάννης ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε τα πράγματα με προοπτική μέλλοντος και τόνισε ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε, «αντί να συζητούμε τους όρους επανένωσης της Κύπρου να συζητούμε τους όρους του μελλοντικού διαζυγίου».

Στη χθεσινή συνάντηση, πρόσθεσε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, «φάνηκε ξεκάθαρα η απόσταση που μας χωρίζει».

Εμείς, επισήμανε, εμμένουμε στο ξεκαθάρισμα της βάσης και της μεθοδολογίας των συνομιλιών, ενώ η τουρκική πλευρά λέει να αρχίσουν οι συνομιλίες και να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια.

Αυτό το παιχνίδι, είπε, το βλέπουμε για πολλά χρόνια, γι' αυτό και επιμένουμε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουν όλα τώρα. Αν όχι, τόνισε, δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε μια στείρα διαπραγμάτευση.

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε, ακόμη, ότι θα ενημερώσει σήμερα τα κόμματα και τα Ηνωμένα Έθνη για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι η ομοσπονδιακή Κύπρος θα ιδρυθεί από τα δύο συνιστώντα κυρίαρχα κράτη, τα οποία θα τις εκχωρήσουν εξουσίες και αρμοδιότητες.

Εξάλλου, στη χθεσινή άτυπη συνάντηση, ο κ. Έρογλου απέφυγε να δεσμευτεί κατά πόσον θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις των διαπραγματευτών, Μαυρογιάννη και Ερτούγ για την κοινή διακήρυξη.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο Έρογλου ανέφερε ότι θα σκεφθεί τα επόμενα βήματα, αν ο πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίσει να επιμένει για κοινή διακήρυξη, πριν από την έναρξη επίσημων συνομιλιών.
nooz.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!