Τη «Μικρά Αγγλία» παρουσίασαν Π.Βούλγαρης, Ι.Καρυστιάνη

Στις αίθουσες από τις 5 Δεκεμβρίου

Τη «Μικρά Αγγλία» παρουσίασαν Π.Βούλγαρης, Ι.Καρυστιάνη
Ο Παντελής Βούλγαρης με την Πηνελόπη Τσιλίκα και το Μάξιμο Μουμούρη 
Αθήνα
Μία πρώτη παρουσίαση της νέας τους ταινίας, Μικρά Αγγλία, πραγματοποίησαν την Τετάρτη ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης και η σεναριογράφος Ιωάννα Καρυστιάνη. Η ταινία προβλήθηκε σε δημοσιογραφική προβολή στον κινηματογράφο Δαναό και στη συνέχεια ο κ. Βούλγαρης και η κ. Καρυστιάνη -που έχει γράψει και το βιβλίο πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία- απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Στην ταινία η 20χρονη Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) είναι ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Κλειστός χαρακτήρας δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), δυναμική και γεμάτη όνειρα, θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Η μητέρα τους, Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου), παρακάμπτει τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωριμίες και τις παντρεύει την Όρσα, με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μουμούρης) και τη Μόσχα, με τον καπετάνιο πλέον, Σπύρο.

«Όταν μάς δόθηκε η ιδέα για την ταινία πίναμε ρακές στην Άνδρο. Ο Παντελής μου είπε να γράψω εγώ το σενάριο γιατί ποιος άλλος έχει χρόνο να διαβάσει βιβλία και να κάνει έρευνα για τη ζωή των ναυτικών... Ξαναδιάβασα, λοιπόν, το βιβλίο και στη συνέχεια το κλείδωσα στο συρτάρι, γιατί ήθελα να δημιουργήσω ένα αυτόνομο έργο. Ο ίδιος ο Παντελής μού έδωσε το σήμα γι' αυτό, καθώς η ξανθιά του βιβλίου έγινε μελαχρινή στην ταινία και το αντίστροφο» είπε η κ. Καρυστιάνη.

«Το δύσκολο με τη μεταφορά ενός αγαπημένου βιβλίου στο σινεμά είναι ότι ο πρώτος σκηνοθέτης είναι πάντα ο αναγνώστης» είπε ο κ. Βούλγαρης, ο οποίος δήλωσε ότι αισθάνεται τυχερός που μπόρεσε να κάνει αυτή την ταινία.

Στις 29 και 30 Νοεμβρίου, καθώς και την 1η Δεκεμβρίου ετοιμάζονται τρεις δωρεάν προβολές της ταινίας στην Άνδρο. «Οφείλουμε πολλά στους Ανδριώτες» είπε η κ. Καρυστιάνη. «Γενικά είναι κλειστοί άνθρωποι, πέρυσι όμως που γυρίζαμε την ταινία ήταν έξω καρδιά και μας βοήθησαν πολύ» πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για τα σκηνικά, η κ. Καρυστιάνη είπε ότι ο σκηνογράφος Αντώνης Δαγκλίδης δεν πιστεύει ότι για τα γυρίσματα μιας ταινίας έπρεπε να ψάξει στα παλιατζίδικα. «Ήθελε -για λόγους πιστότητας- να ψάξει πρώτα στην Άνδρο. Και βρήκε όλα όσα ήθελε εκεί. Μάλιστα, θύμισε και στους κατοίκους την αξία κάποιων παλιών αντικειμένων» πρόσθεσε.

Για την επιλογή των ηθοποιών -αρκετοί από αυτούς είναι πρωτοεμφανιζόμενοι- ο κ. Βούλγαρης είπε ότι οι δύο κοπέλες που πρωταγωνιστούν στην ταινία δεν είχαν κάνει ξανά σινεμά. Εξήρε το ταλέντο και την ευφευρετικότητά τους, λέγοντας ότι συχνά ακολουθούσε κάποιες από τις προτάσεις τους για το σενάριο.

«Την Πηνελόπη Τσιλίκα που ερμηνεύει την Όρσα την είδα σε ένα γύρισμα που κάναμε με την Κωνσταντίνα (σ.σ. Βούλγαρη την κόρη του ιδίου και της Καρυστιάνη). Είδα την ενέργειά της στην πράξη. Έψαξα και είδα πολλά πρόσωπα, βέβαια, αλλά στο μυαλό μου διατηρούσα το πρόσωπο της Πηνελόπης» τονίζει ο σκηνοθέτης.

«Στις Νύφες είδα πάνω από 2.400 κορίτσια για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μου αρέσουν οι οντισιόν. Σε αυτά τα 20 λεπτά θα μάθω πράγματα που δεν θα μου πει ένα βιογραφικό ή μία φωτογραφία, όπως ότι σε κάποιον αρέσει το ακορντεόν ή το να βλέπει Καραγκιόζη. Από αυτή τη μικρή επαφή παίρνω ιδέες και για το σενάριο» προσθέτει ο κ. Βούλγαρης. Οι μικρότεροι ρόλοι ερμηνεύθηκαν από άτομα των δύο ερασιτεχνικών θιάσων της Άνδρου, τους οποίους ο σκηνοθέτης εξήρε.

Ερωτηθείς για το εάν έχει σκεφτεί να κάνει μια ταινία με σύγχρονο θέμα, ο κ. Βούλγαρης απάντησε: «Το έχω σκεφτεί, αλλά ποιος θα είναι ο ήρωάς μου; Θα είναι για παράδειγμα ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ; Ένας άνεργος και εγώ θα παρακολουθώ ένα 24ωρο από τη ζωή του; Ή μήπως ο Ράιχενμπαχ; Πρέπει να υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να πεις».

Η κ. Καρυστιάνη παρενέβη λέγοντας ότι η ανθρώπινη περιπέτεια και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων έχουν σημασία σε κάθε εποχή. «Θέλαμε να είμαστε ειλικρινείς με τους θεατές. Μπορούσαμε να πούμε ότι φτιάξαμε μια αλληγορία για την παρούσα κατάσταση, ορίστε δείτε την. Αλλά μας ενδιέφεραν οι ανθρώπινες σχέσεις. Ο άνθρωπος που έχει κάτι να αγαπά, ένα πρόσωπο, έναν τόπο, κάτι, είναι πιο έτοιμος να αγωνιστεί γι' αυτό. Ο άνθρωπος που αγαπά, αγαπά και τη ζωή και αν αγαπάς τη ζωή θέλεις και να αγωνιστείς» συμπλήρωσε η συγγραφέας.

* Η ταινία θα προβάλλεται στις αίθουσες από τις 5 Δεκεμβρίου.

Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!