Τριμερής της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Κύπρο με τα αγκάθια για την ΑΟΖ να παραμένουν


GREEK_AOZ_MAP
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, στην ιδιαίτερα «θερμή» περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, φιλοδοξούν να μετατρέψουν την τριμερή συνεργασία τους οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτέρων Ευάγγελου Βενιζελου, σε υπουργικό επίπεδο στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.

Το πολύ θετικό κλίμα μεταξύ των τριών χωρών επιβεβαιώθηκε στην συνάντηση που είχαν την Δευτέρα και Τρίτη στο Κάιρο ο Αιγύπτιος βοηθός υπουργός εξωτερικών Χατεμ Σειφ Ελ Νασρ με τον πολιτικό διευθυντή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Δ. Παρασκευοπουλο και τον αναπληρωτή γ. διευθυντή του κυπριακού ΥΠΕΞ πρέσβη Τάσο Τζιωνη.
Κατά την συνάντηση όμως δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόοδος σε ένα θέμα που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα και αφορά την σύγκληση τεχνικών επιτροπών για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την επικάλυψη μέρους της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Οικόπεδο 12 το οποίο έχει προσφέρει για έρευνες η Αίγυπτος από τον Μάιο του 2012.
Το αιγυπτιακό Οικόπεδο 12 βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας και το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι μόνο  η επικάλυψη  μικρού τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όσο το γεγονός ότι η νοητή επέκταση της βόρειας οροθετικής γραμμής ταυτίζεται απολύτως με το όριο που μονομερώς διεκδικεί η Τουρκία για την ΑΟΖ της, διαγράφοντας την επήρεια του Καστελόριζου.
Έτσι πέραν των άλλων προβληματων που υπάρχουν για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η διόρθωση αυτού του «τεχνικού λάθους» όπως είχε χαρακτηριστεί από τους Αιγύπτιους αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα εμφανίζεται η Ελλάδα να αποδέχεται την διεκδίκηση της Τουρκίας που θέλει να περιορίσει την επήρεια του Καστελόριζου μόνο στο όριο της αιγιαλίτιδας ζώνης.
Πάντως η αιγυπτιακή πλευρά σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατούσε επί διακυβέρνησης Αδελφών Μουσουλμάνων, δείχνει θετική διάθεση για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα και συμφώνησε στην ανάγκη σύγκλησης των τεχνικών επιτροπών, χωρίς να δώσει όμως ημερομηνίες.
Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή λογω και της ρήξης που έχει επέλθει στην σχέση της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου με την Αγκυρα και λόγω της σημασίας που αποδίδει το Κάιρο στην συνεργασία με δυο γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, με δεδομένο μάλιστα ότι το επόμενο κρίσιμο για την πορεια της Αιγύπτου εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε. θα ασκεί η Ελλάδα.

Read more: http://mignatiou.com/?p=16424#ixzz2lGCnosKN

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!