Η δυσπιστία υποσκάπτει τη διευθέτηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος


Η δυσπιστία υποσκάπτει τη διευθέτηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Οι Συμφωνίες της Γενεύης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προκάλεσαν έντολη δυσαρέσκεια στο Ισραήλ. Παρά το γεγονός ότι οι φόβοι του Τελ Αβίβ φαίνονται σε πολλούς παθολογικές, ωστόσο, έχουν στην ουσία τους κάποια λογική.


Η διεθνής κοινότητα είναι πολύ δικαιολογημένα ενθαρρυμένη από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Απ’ ότι φαίνεται, έχουν αποσυρθεί οι κύριες απαιτήσεις προς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, παρόλο που οι συμφωνίες έχουν προσωρινό χαρακτήρα, οι περισσότεροι πολιτικοί ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Σ’αυτό το θετικό φόντο η θέση του Ισραήλ φαίνεται αναχρονιστική. Ταυτόχρονα όμως, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι έχει κάποια ιστορική δικαίωση. Να, τι είπε σχετικά με αυτό ο ανατολιστής Ντμίτρι Μαριάσις:
- Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η ιρανική ηγεσία (ειδικά κατά την προεδρία του Αχμαντινετζάντ), κάνει συνέχεια δηλώσεις ότι το Ισραήλ θα πρέπει να πάψει να υπάρχει. Το γεγονός αυτό συνιστά αρκετά σοβαρή απειλή. Στις υφιστάμενες δε συνθήκες το Ισραήλ φοβάται ότι η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται πολύ σοβαρά την αλλαγή της ρητορικής της ηγεσίας του Ιράν. Η προθυμία της να κάνει παραχωρήσεις και να άρει τις κυρώσεις, κατά τη γνώμη του Ισραήλ, θα ωθήσει μόνο την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι το βασικό πρόβλημα συνίσταται στο ότι την ειρηνική ρητορική την καταδεικνύει μόνο ο νέος Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί, ο οποίος με την αυστηρή έννοια του όρου δεν είναι ηγέτης του έθνους, ενώ ο πραγματικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξακολουθεί να κάνει έντονες δηλώσεις. Τελευταία δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί πολιτικοί «δεν μπορεί να ονομάζονται άνθρωποι» και χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ως «λυσσασμένο σκυλί». Εν τω μεταξύ, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι σ’αυτή την ιστορία δεν υπάρχουν «κακοί» και «καλοί», αλλά υπάρχουν γεωπολιτικά συμφέροντα, που προστατεύονται με κάθε δυνατό τρόπο. Να, τι είπε ο εμπειρογνώμονας Ιβάν Κονοβάλοφ:
- Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι πολιτικό εργαλείο που είχε χρησιμοποιηθεί συχνά από το Ιράν προς όφελός του, αποσιωπώντας ορισμένα ζητήματα. Μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές σε τι συνίσταται στην πραγματικότητα η ουσία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και αν περιέχειστρατιωτική συνιστώσα. Άλλο είναι ότι απάντηση του Ιράν στάθηκε η ετοιμότητά του να πάρει υπόψη του τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στη συνάντηση της Γενεύης. Οι Ισραηλινοί δε στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται για την ασφάλεια της χώρας τους, επειδή σαν να είναι πολιορκημένοι:γύρω τους βρίσκονται μη φιλικές χώρες ή χώρες με τις οποίες βρίσκονται σε κατάσταση ένοπλης ουδετερότητας.
Μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα δούμε ποιός στην ιστορία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν πραγματικά είχε δίκαιο, ποιός ακολουθούσε ειλικρινά θέση λάθος και ποιός προσπαθούσε εσκεμμένα να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα.                                                   http://greek.ruvr.ru

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!