Bούλγαρος Ακαδημαϊκός: Δεν πρέπει να αναγνωρισθεί Κόμμα Πομάκων



«Οι Έλληνες είναι προχωρημένοι στο θέμα αυτό»...

Νοέμβριος 28, 2013.

Ο ιστορικός ακαδημαϊκός Γκεόργκι Μάρκοφ του Ινστιτούτου  Ιστορικών Ερευνών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και συν- πρόεδρος της φιλίας ‘Ροντίνα’ απάντησε σε μερικές ερωτήσεις του βουλγαρικού πρακτορείου Focus και έδωσε μερικές διευκρινιστικές απαντήσεις για το ζήτημα των Πομάκων στη Βουλγαρία.

(Βαλκανικό Περισκόπιο: θα παρουσιάσουμε ορισμένες σημαντικές αναφορές)



Ερώτηση: Ποια είναι η γνώμη σας Ακαδημαϊκέ Μάρκοφ για όλη αυτήν τη συζήτηση περί «Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πομάκων», «Κόμμα Πομάκων», κλπ.;

Γκεόργκι Μάρκοφ:

Ο προτείνων το κόμμα, Εφραίμ Μολόφ,  έχει μια διαφωνία με τη φύση του Βαλκανικού Πολέμου.

Το Ινστιτούτο του εξέδωσε μια σάτιρα, ένα βιβλίο που δεν στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά, ανακοίνωσε το βαλκανικό πόλεμο ως κακό της Ροδόπης.

Του έχω πει, προσωπικά, ότι μου αρέσει το μέλι, αλλά δεν είμαι μελισσοκόμος. Το να είσαι μελισσοκόμος είναι δύσκολο επάγγελμα. Ο Μολόφ είναι μελισσοκόμος στο επάγγελμα.

Είπα: Κοίτα εσύ τη μελισσοκομία σου, αλλά μην ασχολείσαι με την «ιστορική έρευνα». Δυστυχώς, όμως βλέπω ότι παίζει ένα παιχνίδι στο οποίο βλέπω παρέμβαση από το εξωτερικό.

Δεν αποτελεί έκπληξη που εμφανίζεται μια ιστοσελίδα από τη Στοκχόλμη που ονομάζεται «Πομάκοι» και εμφανίστηκε επίσης αυτό το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πομάκων».
Αφού απέτυχαν να καλέσουν ικανό αριθμό ψηφοφόρων στο κόμμα ГОРД-  (σημ.Βαλκ. Περισκόπιου:  Гражданско Обединение за Реална Демокрация - Αστική Συμμαχία για την Πραγματική Δημοκρατία), τώρα έρχονται με ίδιο κόμμα.

Είναι μια άλλη προσπάθεια για τη δημιουργία κόμματος.

Την πρώτη την έκαναν το 1990 και απέτυχαν. Ακολουθούν προσεκτικές κινήσεις για να μην βρουν αντίσταση από τους Βούλγαρους μουσουλμάνους και τους Βούλγαρους χριστιανούς της Ροδόπης.

 Είναι μια επικίνδυνη λειτουργία, μια τάση με αποσχιστικές τάσεις στα βουνά της Ροδόπης και κατά τη γνώμη μου είναι αποτέλεσμα της ανάμειξης του Ισλαμισμού και του Νέο-Οθωμανισμού από τη γειτονική Τουρκία, δυστυχώς.

Ερώτηση: Υπάρχει πομακική τηλεόραση στη Βόρεια Ελλάδα και πομακικά περιοδικά, λεξικά και λογοτεχνία. Η Ελλάδα είναι πιο προχωρημένη σε σύγκριση από εμάς;

Γκεόργκι Μάρκοφ:

 Είναι πολύ πιο προχωρημένοι.
Εκεί, πριν από 15 χρόνια κυκλοφόρησε ένα λεξικό Ελληνο-πομακικό και πριν από δύο χρόνια ιδρύθηκε πομακική τηλεόραση στην Ξάνθη.

Τότε είπαν ότι ήταν καλύτερο να κάνουν μια εθνικότητα Πομάκων στην πλευρά του Αιγαίου παρά να θεωρούνται απόγονοι των Τούρκων.

Στη συνέχεια, η διαδικασία αυτή, της εθνικότητας των Πομάκων, μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία το περασμένο έτος.

Πρόκειται για ένα σχέδιο για πομακική εθνικότητα  από την καθηγήτρια Ευγενία Γιορδάνοβα από το Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο με κάποιους συναδέλφους της από το Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο και το Νοτιοδυτικό Πανεπιστήμιο.

Αυτή η προσπάθεια ανακοίνωσαν ότι χρηματοδοτείται από το «Friedrich Naumann»  που είναι ένα γερμανικό ίδρυμα του γερμανικού κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών αλλά των βουλγαρικών της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και του ДПС( τουρκικό κόμμα Βουλγαρίας).

Και άρχισαν να μιλούν και να γράφουν για την Πομακική Εθνότητα.
 Έτσι, αυτό δεν είναι τυχαίο.

Το τουρκικό κόμμα – ДПС, δείχνει να ανησυχεί από την ίδρυση του κόμματος των Πομάκων από τον Μολόφ, μήπως θίξει τη δύναμη του κόμματός του. Αλλά το ДПС παίζει το παιχνίδι του.

Πέρυσι, το Μάιο διοργανώθηκε ένα συνέδριο στο οποίο κλήθηκε ένας καθηγητής από το πανεπιστήμιο της Ανατολίας, ο οποίος μίλησε  για τους «Τούρκους Πομάκους» στα Βαλκάνια και ονόμασε τους Πομάκους ως Τούρκους.

Όπως ακριβώς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σεράγεβο, ο οποίος με τη σειρά του δόξασε τον Τίτο που δημιούργησε το μουσουλμανικό έθνος στη Βοσνία.

Εγώ τους είπα ότι έχουμε καεί από ένα άλλο έθνος, που δημιούργησε ο Τίτο, το λεγόμενο «μακεδονικό έθνος» και τόνισα ότι δεν θέλουμε άλλη μία πικρή εμπειρία.
Στην πραγματικότητα η μεγάλη τραγωδία της Βοσνίας είναι στους Σέρβους. Υπήρξε σφαγή Χριστιανών και Μουσουλμάνων Σέρβων.

Έτσι, δεν είναι τυχαία η προώθηση από την Ευγενία Ιβάνοβα ενός έθνους των Πομάκων που υποστηρίζεται από τον Μολόφ και το Ινστιτουτό του.

Ερώτηση: Τι ενδιαφέρον έχουν ευρωπαϊκά ιδρύματα να χρηματοδοτούν τέτοιες έρευνες στα Βαλκάνια;

Γκεόργκι Μάρκοφ:

Διαμαρτυρηθήκαμε με επιστολή προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας- πως μπορεί ένα ομοσπονδιακό κράτος, όπως η Γερμανία να χρηματοδοτεί αποσχιστικές τάσεις στη Βουλγαρία;

Μου είπαν ότι η χρηματοδότηση γίνεται από ένα κομματικό ίδρυμα και όχι από κρατικό ίδρυμα.

Οι φιλελεύθεροι εξήγησαν ότι είναι υπέρ των δικαιωμάτων των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων... Αλλά ο λόγος είναι άλλος. Θέλουν τη διάσπαση του λαού.

Εκείνοι που θέλουν τη διαίρεση του βουλγαρικού λαού είναι οι Τούρκοι.

Αν πάρετε το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο κεφάλαιο για το Ισλάμ και τον Νέο-Οθωμανισμό σημειώνει:

« Είμαστε Οθωμανοί, έχουμε οθωμανικό γεωπολιτικό χώρο στα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία». Περιγράφει μάλιστα το μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια. Ξεκινά από τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, όπου έχουν δημιουργήσει ισλαμικό κράτος και στη συνέχεια στο Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, Σκόπια, Ροδόπη, Δυτική και Ανατολική Θράκη. Έτσι η Ροδόπη ανήκει στο τόξο του νέο-οθωμανισμού.


 Η Βουλγαρία είναι σε γενική κρίση


Γκεόργκι Μάρκοφ:
Δεν νομίζω ότι υπάρχει συμμαχία μεταξύ του Εφραίμε Μολόφ και της Ευγενίας Ιβάνοβα. Δεν έχουν γνωριστεί προσωπικά, αλλά στην πραγματικότητα έχουν έναν κοινό στόχο: να δημιουργήσουν εθνικότητα Πομάκων.

Εγώ τους είπα ότι πρέπει να σταματήσουν.

Ο Τίτο δημιούργησε το λεγόμενο «μακεδονικό έθνος» των Σκοπίων και γεμίσαμε πίκρα.

Αν κάποιος νομίζει ότι θα απελευθερώσει τα βουνά της Ροδόπης και αντιτίθεται με τους Βούλγαρους μουσουλμάνους και χριστιανούς, αυτό είναι απαράδεκτο, κατά τη γνώμη μου.

Δυστυχώς το κράτος μας εκπροσωπείται από τα θεσμικά όργανα του που τώρα απασχολούνται με άλλα είδη πραγμάτων.

Γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε σε κρίση- οικονομική, πολιτική, κοινωνική.  Αλλά αυτή είναι μια υπόθεση που δεν πρέπει να χάσουμε.

 Δεν πρέπει να καταχωρηθεί αυτό που επιδιώκει ο Μολόφ ως κόμμα, αφού δεν επιτρέψαμε την καταχώριση του «ΟΜΟ Ίλιντεν», είναι κάτι παρόμοιο.

--




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!