Mονοκρατορία του μειονοτικού κόμματος στη Θράκη

  


 Του Κώστα Ράπτη
 
Μολονότι δεν οδήγησε στην εκλογή ευρωβουλευτή αποτέλεσε κατά κοινή ομολογία επίδειξη δύναμης. Ο λόγος για τις επιδόσεις του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB) το οποίο ξαναπιάνει το νήμα της αυτόνομης καταγραφής του μουσουλμανικού στοιχείου της Θράκης από εκεί που το είχε αφήσει τη δεκαετία του ΄90 ο σχηματισμός “Εμπιστοσύνη” του μακαρίτη Αχμέτ Σαδίκ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με καταμέτρημένο το 95,43% των ψήφων σε όλη την Επικράτεια, το DEB κατατάσσεται 16ο πανελλαδικά, με ποσοστό 0,78% και 42.466 ψήφους. Όμως στην εκλογική περιφέρεια Ροδόπης κατατάσσεται  πρώτο με 41,68% και 25.856 ψήφους - και ακολουθούν η ΝΔ με 16,41%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,83%, η Χρυσή Αυγή με 6,26%, η Ελιά με 5,53%, το Ποτάμι με 3,17% κ.ο.κ. Ομοίως στην εκλογική περιφέρεια Ξάνθης το DEB αποσπά την πρωτιά με 26,03% και 15.3000 ψήφους (ακολουθούν η ΝΔ με 17,52%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,10%, η Ελιά με 6,93%, η Χρυσή Αυγή με 6,91%, το Ποτάμι με 4,83%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,58% κ.ο.κ.

Άλλες εκλογικές περιφέρειες στις οποίες παρουσιάσθηκε το ψηφοδέλτιο του DEB και είχαν κάποιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα είναι του Έβρου (1,41% και 1.148 ψήφοι), της Δράμας (0,04% και 25 ψήφοι), της Καβάλας (0,06% και 53 ψήφοι) και... της Φθιώτιδας ( 0,02% και 17 ψήφοι). Παρά τις ευκαιρίες που έδινε πάντως η φύση των ευρωεκλογών το ψηφοδέλτιο του DEB δεν είχε καμία διείσδυση στη μειονότητα της Δωδεκανήσου (0,02% και 15 ψήφοι) ή στο Λεκανοπέδιο.

Στη Θράκη, πάντως η κυριαρχία του μειονότητας ήταν συνθλιπτική, βοηθούσης της ολόπλευρης στήριξης του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, των παράτυπων μουφτειών, των μειονοτικών αιρετών στους Δήμους, σωματείων κτλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στον Τύπο της περιοχής, άνθρωποι του Προξενείου όργωναν τα Πομακοχώρια χορηγώντας χρηματικά βοηθήματα για άμεσες ανάγκες των κατοίκων, ενώ τουλάχιστον 4.000 μειονοτικοί που σπουδάζουν ή εργάζονται στην Τουρκία, επέστρεψαν με μισθωμένα λεωφορεία για να ασκήσουν το εκλόγικό τους δικαίωμα. Η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό στην οδό μεταξύ... Κήπων και Κωνσταντινούπολης, όπου αφίσες και πινακίδες υπενθύμιζαν την εκλογική μάχη του DEB.

Ούτως ή άλλως η προεργασία για την εμφάνιση του σχηματισμού άρχισε προ τετραετίας “Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές για να δώσουμε ένα μήνυμα για τη νοοτροπία και τις πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δημοκρατικά αιτήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, που αγνοούν τις προσδοκίες της, που κλείνουν τα μάτια στα δίκαια αιτήματά της, τα οποία παραβλέπει μια ολόκληρη κοινωνία. Για να δώσουμε το “παρών” και το μήνυμα ότι “είμαστε εδώ” στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην πατρίδα μας την Ελλάδα, της οποίας είμαστε πολίτες, και για να τραβήξουμε την προσοχή στα προβλήματα και στα δίκαια αιτήματά μας” αναφέρει μεταξύ άλλων η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος - του οποίου πρόεδρος είναι ο Μουσταφά Αλή Τσαβούς και υποψήφιοι ευρωβουλευτές οι Κοράι Χασάν, Σαμί Αλή Τοραμάν, Χασάν Χασάν, Μπουρχάν Χασάν, Αϊντίν Αχμέτ, Ιμπραήμ Μπαλταλί, Μπερνά Μουσταφάογλου, Σεμά Χαλίλ κ.α.

Το μήνυμα της παρουσίας του κόμματος είναι σαφές: αφενός, όπως καταδεικνύει η διακήρυξη, η προβολή του τουρκικού εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού και αφετέρου η διαπραγμάτευση της μειονότητας με το πολιτικό σύστημα ως ενός συμπαγούς μορφώματος υπό τον έλεγχο του προξενείου. Τα παράπονα ότι τα κόμματα ξεχνούν τις υποσχέσεις με τις οποίες κάθε φορά αποσπούν την ψήφο της μειονότητας αποκτούν άλλη βάση όταν το DEB αποδεικνύει ότι μπορεί να “ανεβάζει και να κατεβάζει” αν όχι κυβερνήσεις στη χώρα, τουλάχιστον τοπικές διοικήσεις στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστική από αυτή την άποψη η επιτυχία του υποστηριζόμενος από την ΝΔ συνδυασμού του κ. Παυλίδη στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ο οποίος εξέλεξε και έξι μειονοτικούς περιφερειακούς συμβούλους). Αντίστροφα, το σίριαλ της “υποψηφιότητας Σαμπιχά” απέκοψε τον ΣΥΡΙΖΑ από τις προσβάσεις του στη μειονοτική ψήφο. Αν και, με δεδομένη την μονοκρατορία του DEB, ο όλος θόρυβος αποκαλύπτεται αναδρομικά χωρίς αντικείμενο...


Capital,http://www.analystsforchange.org/2014/05/m_26.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!